Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde bulunan Adramytteion Antik Kenti kazılarında ve 1950’li yıllarda Ören Mahallesi’nin imarı sırasında temel kazılarında ortaya çıkan tarihi kalıntılar, oluşturulacak “Ören Meydanı Arkeoloji Temalı Park” ve “Bilgi-Sergi Evi”nde sergilenecek.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Özgen’in bilimsel danışmanlığındaki kazı ekibinin iki yılda hazırladığı temalı park ve sergi evi projeleri ile bölgenin 6 bin yıllık tarihi geleceğe taşınacak.
Özgen, gazetecilere, hazırlanıp ilgili koruma bölge kuruluna sunularak onayı alınan proje kapsamında çevre tanzim projesinin yakın zamanda Balıkesir Büyükşehir Belediyesince yapılacağını söyledi.
Adramytteion Antik Kentindeki çalışmalar hakkında gazetecilere açıklama yapan kazı heyeti başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Murat Özgen: “Bu bölgede önceki yıllarda hazırlayıp ilgili koruma bölge kuruluna sunup onayını aldığımız proje eylül ayı içerisinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek bir çevre tanzim projesi. Buradaki biraz da 1950’lerde Ören’in imar sürecindeki faaliyetlerde temel kazılarından ele geçen mimari elemanları. Bunların çoğunluğu Roma döneminde farklı yapıların elemanları durumunda buraya gelişi güzel derlenmiş hali şu anki gördüğümüz. Aslında burada gördüğümüz her bir parçanın hikayesi var. Hem Adramytteion’da toprak altında korunagelen yapılar hakkında bilgi sunuyor hem o yerleşim serüven, hakkında bilgi sunuyor. Bunları biz halka dönü anlatımda uygun kaideler üzerinde sabitleyerek iki aks oluşturuyoruz. Ayrıca aydınlatması da gerçekleştirilecek ve bu aks çevresinde sunumlarıyla birlikte sergiliyoruz. Buna ek olarak bizim çevre yüzey araştırmalarından ve buradaki parçalar arasında da belli kitabeler var. Epigrafik malzemeler var. Yakın merkez durumundaki Bergamon ile Adramytteion arasındaki bir anlaşmayı oldukça fazla sayıda satırla bize aktaran bir yazıtımızda bulunmakta bunlar arasında. Bu Epigrafik malzeme de dairesel kaide üzerinde sabitlenerek yine halka dönük olarak aktarılacak bir dilde sergilenmesi de söz konusu. Bu iki ana aks ve bir kamusal hafıza mekanı diyoruz biz ona bir yazıt alanı yer alacak bu proje içerisinde. Bu aslında iki ayalı bir projenin ilk ayağı eylül ayında uygulamaya konulacak. Bunun akabinde bir bilgi sergi evi projemiz var. O da Ören meydanına en yakın konumdaki Burhaniye Belediyesi mülkiyetindeki bir tek yapılı bir misafir evi arka planına temel üstü uygulamayla birlikte bilgi sergi evi olarak dönüştürülüyor. Bunun kurul süreci devam etmekte.Yakın zamanda sonlanacağını umuyoruz. Bunun içerisinde ise müze demiyoruz müze farklı bir konsepttir ve içinde orijinal malzeme olmayacak fakat bizim 11 yıllık süreç içerisindeki buradaki kazılarda açığa çıkardığımız kültür ürünleri özellikle farklı dönemlere ait çanak, çömleklerin yeniden üretimi bire bir aynı, tıpkı üretimini yaptık. Hatta devam etmekte çalışmalar. Orijinalinin fotoğrafı ve Roma Dönemin ya da MÖ 4., 3. Yüzyıl toplu buluntu gruplarının ya da Bizans Döneminin farklı teknikteki seramiklerinin yeniden üretimlerinin sergileneceği alan oluşturulacak.”