Coğrafi işaret tescili bulunan ve Türkiye genelinde en çok kıvırcık koyunun bulunduğu Balıkesir’in doğal şehir ünvanlı Sındırgı ilçesi hayvancılık alanında da marka değer olacak.
Balıkesir Büyükşehir belediyesi, Sındırgı Belediyesi ve ilçe tarım müdürlüğü tarafından hayvancılık alanında yapılan destekler, daha önceden dağıtılan damızlık koyunlar sayesinde Sındırgı genelinde kıvırcık koyun sayısı 80 bini geçti.
Üretimi daha da arttırmak ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara destek amacıyla Sındırgı’da 11930 m2 alanda Damızlık Kıvırcık Kuzu üretim tesisi kuruldu. 200 adet damızlık koyun ve 12 adet kuzu ile faaliyete geçirilen tesisin hedef kapasitesi 800 adet. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi işbirliği ile faaliyete geçirilen tesiste çevre düzenlemesi çalışmaları devam ediyor. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte örnek bir tesis olacağı belirtiliyor.
Doğal şehir Sındırgı’da tarım ve hayvancılık alanında önemli yatırımlara imza attıklarını, üretimi ve ekonomik kazancı arttırmak adına farklı projeler gerçekleştirdiklerini belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş “ Görevde olduğumuz sürece doğal şehir Sındırgı’nın önemli sorunlarını çözerek, turizm alanında gerçekleştirdiğimiz marka yatırımların yanı sıra çiftçilerimize, hayvan üreticilerimize olan desteğimiz artarak devam ediyor. Balıkesir Kuzusu coğrafi işaretli değerimiz, Türkiye’de en fazla üretimin yapıldığı yer de Sındırgı. Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz, ilçe tarım müdürlüğümüz ve Sındırgı belediyesi olarak koordineli çalışmalarımız sayesinde tarım alanının yanı sıra hayvancılığa da kazancı ve üretimi arttıracak destekler sağladık. Damızlık Kıvırcık Koyun üretim tesisimizi de faaliyete geçirdik. Bu sayede üreticilerimize daha çok destek sağlayacak, marka değerimizi yaşatmak üretimi arttırmak adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Balıkesir Büyükşehir belediye başkanımız Yücel Yılmaz’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hizmet siyaseti yapıyor, şehrimizin değerlerini yaşatmak, vatandaşlarımıza her alanda destek olmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “ dedi.
Neden Balıkesir Kuzusu?
Balıkesir’de üretilen kuzular, etinin kalitesi, lezzeti ve hastalık direnci gibi özelliklerinin bir arada bulunması, ince kuyruk yapısı nedeniyle kas arası ile kas içi yağlanmanın makul seviyede olmasından dolayı piyasada tercih ediliyor.
Coğrafi işaret tescili 2018 yılında yapılan “Balıkesir kuzu eti” için kuzular, merinos ve kıvırcık melezi koyunlardan sağlanıyor.
Yılda ortalama 1 milyon 200 bin baş üretilen Balıkesir kuzusunun sayısını ve verimini artırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesince hazırlanan proje kapsamında Sındırgı Belediyesi işbirliği ile marka değerinin ve üretimin daha da arttırılması için bu tesislerde yetiştirilmeye başlanan koyun ve kuzular üreticilere hibe edilecek.