Pazar, Eylül 8, 2024
Ana SayfaAna SayfaÇevreKoç'lar özelleştirilen yat limanına villa yapmayı da ihmal etmedi

Koç’lar özelleştirilen yat limanına villa yapmayı da ihmal etmedi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Marina’da 2013 yılında yat limanı adı altında başlayan yapılaşma bölgenin tamamen betonlaşmasına neden oldu. Balıkçı barınağı olarak yapılıp özelleştirme ile Koç Grubuna satılan projede Koç Grubu kendileri için marinaya bir de villa kondurmayı ihmal etmedi.

BALIKÇI BARINAĞI ÖZELLEŞTİRMEDEN SONRA KOÇ’A GEÇTİ

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde balıkçılar için barınak olarak yapılan marina daha sonra özelleştirme kapsamına alındı. İlk olarak şahıslar tarafından kurulan Ayvalık Marina AŞ’ye ait olan marina daha sonra şirket hisselerinin Koç Grubu tarafından toplanması sonrası 1997 yılında Koçlara geçti. 
Koç Grubuna geçen Ayvalık Marina’daki yapılaşma girişimleri 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Kıyı Kanunu Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak yat limanlarında yapılaşma izninin artırılması sonrası başladı. 2013 yılına kadar marinalarda mevcut imar izni yüzde 5 iken 2013 yılında Çevre Bakanlığınca Kıyı Kanunu Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak yat limanlarında yapılaşma izni artırıldı.

 
Resmi Gazetede 2/4/2013 tarihinde çıkan yönetmelik değişikliği “Yatlara güvenli bir bağlama ve her yata doğrudan yürüyerek çıkılmasına imkan sağlayan, yeterli derinlikte su bulunan ve yatlara teknik ve sosyal altyapı, yönetim, destek, konaklama, bakım ve onarım hizmetlerini sunan, rüzgar ve deniz tesirlerinden korunmuş, işletme izin belgesi almış, turizm işletmesi belgeli kıyı yapılarıdır” şeklinde tanımlandı. Aynı değişiklikte “Yat limanlarında konaklama tesisi yapılması halinde, bu tesislerin yükseklikleri 6.50 metreyi (2 kat) ve emsali toplam emsalin yüzde 20’sini geçmeyecek şekilde yapılaşma koşulları imar planı kararı ile belirlenir” denilerek yapılaşmaya da zemin hazırlanmış oldu. 

BELEDİYE KABUL ETMEYİNCE BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

Tam da bu yönetmelik değişikliğinden sonra Koç Grubunun Ayvalık Marina’da yapılaşma için proje hazırlığına başladığı görüldü. Grubun projesi Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu 29.05.2015 tarihli kararıyla onaylanarak Ayvalık Belediyesinin önüne gitti. Ayvalık Belediye Meclisinde projedeki yüzde 20 emsal talebini kabul edilmeyerek, “Kentsel sit alanında ancak yüzde 9 olsun” kararı çıktı. Belediye Meclisinin kararında “Yüzde 20 emsal değerinin kentsel sit alanının silüetini olumsuz yönde etkileyeceği”ne dikkat çekildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı belediyenin bu kararının ardından 18.09.2015 tarihli yazısına Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun kararını da ekleyerek planın yeniden değerlendirilmesi için Ayvalık Belediyesinden talepte bulundu.  

BELEDİYE KARARINI İKİ AY SONRA DEĞİŞTİRDİ

Bakanlığın bu talebi üzerine Ayvalık Belediye Meclisi ilk kararından iki ay sonra projeyi tekrar görüşerek yüzde 20 emsal talebini kabul etti. Meclis kararının gerekçesi olarak bu kez “Şehrimizin mevcut turizm potansiyelini deniz ulaşımı yoluyla da artırmak amacıyla sınırlarımız içerisinde tek bir yat limanı tesisi olarak faaliyet sürdürdüğünden; Kıyı Kanunu’nun ve ilgili Yönetmeliği uyarınca emsal değerinin yüzde 20 olarak belirlenmesine meclisimizce uygun görülmesi” yazıldı. 
Bu gelişmelerin ardından devam eden proje inşaatında 03.06.2022 tarihinde 1 parsel için imar ruhsatı verilmesi dikkat çekti. 2015 yılında çıkan yüzde 20 imar izninin hayata geçmesi için 2022 yılına kadar beklenmesi ise imar planlarının kesinleşmesinin beklediğini gösteriyor. Çünkü 5 yıl geçtikten sonra imar planları kesinleşiyor ve dava açılamıyor.

KAMUSAL ALANLAR YAT LİMANI İÇİNE KATILDI

Bu imar izninin ardından “peyzaj alan düzenlemesi” denilerek yeşil alana çit ve branda çekilirken, mevcut prefabrik Migros binası yıkıldı. Yerine yeni betonarme Migros binası ve otopark yapıldı. Alanda çiçeklendirilen ve ağaç dikilen kamusal alan ortadan kaldırılırken bitişik arazi kimsenin ne zaman, nasıl kiralandığını bilmediği bir şekilde yat limanı arazisine katıldı ve üzerinde inşaat başlatıldı. Bu sürecin ardından “büyük tekne barınma yeri” ile Ali Çetinkaya Mahallesi “küçük tekne barınma yeri” kesin projeleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı.

BÜYÜKŞEHRİN PROJESİ İÇİNDE VİLLA İMAR PLANI DA GEÇİRİLDİ

Öte yandan hemen marina mendireği arkasına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 95 tekne kapasiteli büyük barınak ve 250 tekne kapasiteli küçük barınak projeleri hazırlandı. Proje için 05.07.2023 “barınak amaçlı 1/5.000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1.000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı” yapılarak askıya çıkarıldı.


Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin bu kararına ulaşamadıklarını aktaran Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, “Bu planlara yat limanı da dahil edilmiş ve yeşil alan kaldırılmış olmalı ki yeni ruhsatta 1386 ada 1-3 parsel diye yazıldı” dedi. 13.11.2023 tarihinde ruhsat verilen proje sonrası marinada inşaatın başladığını dile getiren Dinler, böylece marinaya bir ev-villa da yapıldığına dikkat çekti. Kıyıların halka ait olduğunu belirten Dinler “Ancak sermayenin gözü doymuyor! Kent hakları kavramıyla hiç bağdaşmayan, kamu yararı ve şeffaflığı hiçe sayan böylesi tepeden inme uygulamaların kente de bir yarar sağlamayacağını artık kamu otoritesinin de anlaması gerekir” dedi. 
Marinanın drone görüntülerinde, bölgedeki betonlaşmanın yanı sıra tam deniz kıyısına yapılan villa da görülüyor.

Kaynak : https://www.evrensel.net/yazi/94841/koclar-ozellestirilen-yat-limanina-villa-yapmayi-da-ihmal-etmedi-Özer AKDEMİR

Haber Merkezi: Bülent ÖZGEN

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments