Cumartesi, Eylül 7, 2024
Ana SayfaAna SayfaÇevreSağlıklı Toprak ve Sağlıklı Yaşam için Seferberlik Çağrısı

Sağlıklı Toprak ve Sağlıklı Yaşam için Seferberlik Çağrısı

Biyoçeşitlilik kaybı, çevre kirliliği ve iklim değişikliği sonucu yaşadığımız krizler başta gelmek üzere gezegenimizin üç acil sorunu olduğuna dikkat çeken SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Ekosistem bozuluyor ve bundan en çok kırsaldaki yaşam, küçük çiftçiler, aşırı yoksullar ile sayısız türler etkileniyor. Gidişatı tersine çevirerek restorasyona yatırım yapmalıyız” diye konuştu.

Toprağın gezegenimizin gücü olduğunu belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı (SÜT-D) Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Toprağımız sağlıklı ise yaşamımız da sağlıklı, enerjik ve mutlu ilerler. Toprakla barış yaparak toprağımızı yeniden kazanan nesil olalım. Zamanı geri alamayız. Ancak toprağımızı, arazimizi yeniden kazanabiliriz. Toprak sağlıklı ise yaşamımız da sağlıklı, enerjik, mutlu ilerler. Neler yapabileceğimizi öğrenelim. Çünkü hepimizin bir dünyası var” dedi.

“İklim Değişikliğini Yavaşlatabiliriz”

Toprağın azot, karbon ve su döngüsünün ev sahibi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Üç acil sorunumuz olan biyoçeşitlilik kaybı, çevre kirliliği, iklim değişikliği sonucu yaşadığımız krizlerle, milyarlarca hektar arazi, nüfusun yarısını etkileyip küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yarısını tehdit ederek ekosistem bozuluyor. En çok kırsaldaki yaşam, küçük çiftçiler, aşırı yoksullar ile sayısız türler etkileniyor” diye konuştu.

Arazimizi yenilememiz gerektiğini vurgulayan Karaosmanoğlu, şunları söyledi: “Gidişatı tersine çevirerek restorasyona yatırım yapmalı, arazi korumayı öncelikleyerek teknik doğru arazi kullanımını başarmalıyız. Böylece geçim kaynakları artarken türlerin yok olmasını önleyebilir, aşırı hava olaylarına dirençli olurken karbon depolamasını artırarak iklim değişikliğini yavaşlatabiliriz.”

“Seferberliğin Paydaşı Olmalıyız”

Karaosmanoğlu “Arazi bozulması, çölleşme ve kuraklıkla karşı karşıya olan ve Dünya Çevre Günü ev sahibi ülke Suudi Arabistan Krallığı çözüme ulusal ve bölgesel büyük yatırım yapıyor. 1994’te imzalanarak Aralık 1996’da yürürlüğe giren, ülkemizin 1998’te taraf olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 16. Taraflar Konferansı, 2-13 Aralık 2024’te Riyad’da yapılarak sözleşmenin 30. yılı kutlanacak. 5 Haziran 2021’de BM Ekosistemi Yenileme On Yılı (2021-2030), yenileme seferberliği başlatılıp gelecek 10 yılın son şansımız olduğu belirtilerek ekosistem için ‘Yeniden Tasarla; Yeniden Oluştur; Yeniden Yapılandır’ yolu gereği ve hepimize düşen görevler olduğu vurgulanmıştı” dedi ve herkesi seferberliğin paydaşı olmaya davet etti.

Hepimizin bir dünyası olduğuna işaret eden Karaosmanoğlu, “BM Çevre Programı (UNEP) arazimizi yenilemek, çölleşmeyi durdurmak ve kuraklıkla mücadele için sürdürülebilir tarım yapalım; toprağımızı, tozlaştırıcıları koruyalım; tatlı su ekosistemleri ile kıyı ve deniz alanlarını yenileyelim; şehirlere doğayı geri getirelim; restorasyon finansmanı oluşturalım başlıklarını sıralıyor. Zamanı geri alamayız. Neler yapabileceğimizi öğrenelim ve uygulayalım. Toprağımızı yeniden kazanan, yenileyen nesil olalım” şeklinde konuştu.

Kaynak : https://www.ekoiq.com/avrupada-su-etkisi/

Haber Merkezi: Bülent ÖZGEN

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments