Balıkesir’in Edremit ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Altınoluk’ta bölgede görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.
Bir süre önce atıl durumdan kurtarılarak belediye tarafından hizmete açılan Altınoluk Meydanında bulunan Çınar Altı Çay Bahçesinde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında 6 ay içerisinde belediyeyi nereden nereye getirdiklerini anlatan Ertaş, toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Arıtmadan, haşere ile mücadeleye, Edremit’in il olmasından körfez üniversitesi kurulmasına kadar bir çok konuya değinen Ertaş, bu konularda herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
1 Ekim yaşlar gününü kutlayarak konuşmasına başlayan Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, bugün itibariye yönetime geleli tam 6 ay olduğunu söyledi.
“İLK ÖNCELİİMİZ MALİ DİSPLİNDİ”
Ertaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün tam 6 ay oldu seçimler geçeli. Artık bizim bebeklik dönemimiz bitti diyorum. Arkadaşlarımıza ben ve sizlere de bunu söylüyorum yavaş yavaş emekleme zamanımız geldi. Fakat hepinizin de bildiği gibi belediyemizi biraz sıkıntılı devrandık. En büyük sıkıntımız ekonomikti. Ekonomik sıkıntı konusunda çok had safhada olduğunu hepiniz benim kadar iyi biliyorsunuz.
“GEÇMİŞ DÖNEMDEN CİDDİ BİR SIKINTILI BELEDİYE DEVRALDIK”
Geçmiş dönemden ciddi bir sıkıntılı bir belediye devraldık. Ama bunun böyle olduğunu biliyorduk. Kısa, orta ve uzun vadeli programlarımız vardı. Ben ve ekibimin kısa vadeli programı 6 ay içerisinde bu belediyeyi kendi yağıyla kavrulur hale getireceğiz arkadaşlar diyordum. Ama biz dört ayda getirdik. Belediyemiz dört ayını doldurduğundan bu yana kendi yağıyla kavruluyor. Yani kendi yağı da kavruluyor derken mazotunu da alabiliyor, arabasını da tamir ettirebiliyor. Altınoluk’ta birkaç noktada sıkıntılı yollar vardı onları inceledim. Edremit’i de biliyorsunuz seçim kampanya döneminde de çok ciddi anlamda önümüze çıkmıştı bizim doğalgazdan kaynaklı yolların tahribatları. Kadıköy’de yine aynı Altınkum’da doğalgaz kaynaklı ciddi anlamda yol sıkıntısı vardı. 6 ayda bunun hakkından geleceğiz demiştik ve yüzde 80’inin hakkından geldik. Çok ciddi bir mali disiplin politikası uygulamak zorundaydık ve çok ciddi bir mali disiplin politikasıyla 6 ayda geleceğimiz noktaya dört ayda geldik ve çarkımızı çevirir hale geldik. Belediye yani bizim halk diliyle kendi yağıyla kavrulur hale altı ayda gelmesini planlarken biz dört ayda bu noktaya getirdik belediyemizi. Personelimizin ücretini gününde öder hale geldik. İlk ay biraz aksadık göreve gelir gelmez zaten Ramazan Bayramı’yla iç içe girdik. Ramazan Bayramı’ndan sonra bir daha ayın 15’i gelmişti maaş ödeme günü gelmişti. Ama biz Ramazan Bayramı öncesi bir önceki maaşlarının tamamını ödemiştik personelimizin göreve geldiğimizin ikinci günü. Daha sonrasında ücretlerimizi günü gününe ödemeye gayret ediyoruz ve ödüyoruz. Hiç şaşırtmadan bugüne kadar ödedik. Yine personelden bahsetmişken taşeron personelimize yapmış olduğumuz promosyon iadesiyle 27 bin lira gibi bir rakam personelimize promosyon ödemesini sağlattım. Kadrolu personelimize yapmış olduğumuz promosyon iadesi ile 56 bin 200’er lira hesaplarına eylül ayının başında yattı. Bu ücretlerin ödenmesine başlıca sebep ben ve ekibimin dışarıya karşı gerek kamu kurum ve kuruluşlarına karşı, gerek halka karşı olan güveninden kaynaklı olduğu kanaatindeyim. Bunu da dışarıdan da söylüyorlar zaten; ‘sizin bu mali disiplin uygulamanız olmasaydı bu promosyon iadelerini bırakın bu rakamları teklif edilmeyi bir çok yer girmezdi’ diyorlar. ‘Çünkü sizden önceki dönemde yaklaşık bir süre personel maaşları yaklaşık bir yıl gününde ödenmemiş bir tablo vardı’ diyorlar. Bu da promosyon konusunda ciddi bir prestij kaybı ve promosyon ödemesi olmazdı diye söylediler sizler de duymuşsunuzdur. Allaha şükürler olsun ben yine söylüyorum 6 ayda geleceğimiz yere dört ayda geldik. Yolumuzu yapıyoruz, personel maaşımızı ödüyoruz, aracımızı tamir ettiriyoruz. Bunun yanında sosyal etkinliklerimizden de kısıtlı bütçelerimize rağmen geri kalmamaya da çalışıyoruz. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde karşı komşumuz Midilli’den davet ettiğimiz belediye başkanı arkadaşımız ve ekibimizle birlikte bir mesaj vermek üzere burada yine dünya barış günü kutlamasını gerçekleştirdik.
“ÇINAR ALTINI ALTINOLUK’A YENİDEN KAZANDIRDIK”
Altınoluk’ta yaklaşık 3 yıldır kapalı kaderine terk edilmiş bir şekilde çerçöp yuvası olarak durduğunu hepiniz benden iyi biliyorsunuz. Göreve gelir gelmez öncelikle bunun Altınoluk’ta bir eksiklik olduğunu, Altınoluk’a bu düşüncenin bu mekanın kapalı bırakılmasının ciddi bir zarar verdiğini ve insanların yıllardır bir kahvenin hatırı olduğu, birbirleriyle çok ciddi diyaloglar kurulduğu bu mekanı o şekilde gördüklerinde gönüllerinin kırıldığını hissediyorduk ve görüyorduk. Burasını hızlı bir şekilde derledik, topladık, düzenledik ve belediye olarak hizmete açtık. Bu konuda da başkan yardımcımız Cavit Cebeci’ye ve ekibimize, ilgili müdürlüklerimize çok teşekkür ediyorum. Kısa bir zamanda Altınoluk’ta atıl durumda bırakılmış bu kaderine terk edilmiş mekanı da işinde bulunduğumuz hale getirdik ve halkımızın hizmetine açtık. Bunun dışında bu sadece Altınoluk’ta sınırlı kalmayacak. Seçim kampanyasındaki seçim beyannamemizde de vardır bu tür işletmeleri belediyemiz bünyesinde. Güre, Akçay, Altınkum ve sahil bölgelerinde vatandaşımızın hizmetine kazandıracağı dedik ve bunların çalışmaları şu anda devam ediyor.
“EDREMİT’E KENT LOKANTASI AÇACAĞIZ”
Merkezde farklı bir düşüncemiz de var; Merkezde ‘kent lokantası’ açmayı planlıyoruz. Ama öyle bir noktaya açmalıyız ki hem halkımızın, öğrencilerimizin ulaşımı kolay olsun. Hem de esnafa en az zararı versin. O da programımızda. Büyük ihtimalle yarınki meclis grubumuzda bu konuyu masaya yatıracağız arkadaşlarımızla. Büyük ihtimalle yerini belirlemiş gibiyiz ama yarınki toplantımız sonrasında sizlerle de paylaşırız. Şu anda Edremit halkımıza bir kent lokantası kazandırma ihtiyacı artık bu ekonomik durumda mecbur.
“HAŞERE İLE MÜCADELE KONUSU BÜYÜKŞEHRİN GÖREV VE SORUMLULUĞUNDA”
Bu sezon en çok sıkıntı duyduğumuz konulardan bir tanesi de sivrisinekti. Göreve geldiğimiz günlerden bu yana sizlere de yansımıştır her yerde sivrisinekler. Sivrisinek konusunda haziran ayında biraz geride kaldık. Haziran ayında geride kaldığmızın farkına vararak büyükşehri sıkıştırdık. Büyükşehir yasasına göre haşereyle mücadele görev ve sorumluğu Büyükşehir belediyelerde. Fakat bir protokolle yıllardır bu görev ilçe belediyelerine verilmiş. Ben bu yıl büyükşehrimizde protokolü yapmadım. Dedim ki; ‘protokol yaparsan ben yaklaşık 10 araçla hizmet vermem gerekir. Sinekle mücadele konusunda 10 araçta ikişer kişi görev yapsa 20 eleman, mazotu, aracı derken aylık maliyeti 1 milyon TL’yi aşıyor. Bu Bedeli büyükşehrimiz bize ödesin biz bu işin angaryasını çekelim. Ama Edremitli vatandaşımızın, Edremit Belediyesinin görev ve sorumluluk alanına gelen işlerde harcaması gereken parayı sivrisinek tarafına değil gerçek amacına uygun yerlere harcamak zorundayız’ dedim. Haşere ile mücadele konusu büyükşehrin görev ve sorumluluğunda. Büyükşehir Bizden bu konuda destek istiyorsa Büyükşehir aldığı desteğin bedelini bize aktarsın diyorum.
“1 MİLYON LİRAYA HER AY 3 OYUN PARKI YAPARIM”
Bir milyon TL’ye üç tane oyun parkı yaparım her ay buraya harcadığım parayla. Ya da üç tane spor alet parkı kurarım buraya harcadığımız parayla. Ciddi bir rakam olduğunu düşünüyorum ve ayın 30’u itibarıyla dün itibarıyla Büyükşehir bize vermiş olduğu araç gereç desteğini geriye çekti. Bizim büyükşehir ile şu anda protokolümüz de yok. Yani bu konuda da ciddi sıkıntılarımız var ama aşılmayacak şeyler değil.
“EN BÜYÜK SORUNLARIN BAŞINDA ARITMA GELİYOR”
En büyük sorunların başında arıtma geliyor. Arıtma konusunda BASKİ ile yerinde toplantılar yaptık. Site yöneticileriyle toplantılar yaptık. Projelendirme aşaması yoluna girdik ama bana göre bunda da geç kalıyoruz; bilhassa arıtmada. Kanalizasyon konusu da çok önemli Akçay’la Avcılar arasındaki kanalizasyon eksikliği de çok önemli. Fakat arıtma en önde geliyor. Dalyan’daki arıtma hakkında vatandaşlarımızdan gelen şikayetleri duyuyorsunuz. Bu konudaki duyarlılığınızı da birazcık Büyükşehir tarafına da, kamuoyuna da duyurun. Büyükşehri de harekete geçirelim diye düşünüyorum.
“1 YILDA KİRLENEN DENİZ 2 YILDA KENDİNİ ANCA TEMİZLİYOR”
Çünkü arıtma konusunda her geçen bir gün onun çözüme kavuşmadığı her gün denizlerimizin ve çevremizin geriye dönüşmesi için 2 güne ihtiyacı oluyor. 1 yıl arıtma gecikirse kirlenen deniz, kirlenen çevre 2 yılda geri dönüyor, kendini toparlayabiliyor. Bundan dolayı da Büyükşehir ile diyaloglarımız sürüyor. BASKİ ile diyaloglarımız sürekli devam ediyor. Yani yeni yere mi yapılsın yoksa eski yerinde mi yapılsın? çabuk olması konusunda. Ben ve arkadaşlarımız sürekli eski yere yapılmasının daha çabuk olacağı doğrultusunda fikirlerimizi beyan ediyoruz. Çünkü eski mevcut arıtmanın olduğu yerin planı arıtma tesis alanı olarak işaretli. Yan tarafında yine arıtma tesis alanı olarak kullanılmak üzere tahsisli 80 dönümlük bir alan var.
“MEVCUT ALANA YENİ ARTIMA YAPILMASI SÜRECİ HIZLANDIRI”
Mevcut arıtmanın olduğu yer 57 dönümlük bir alan ikisinin toplamı fevkalade arıtma olması için, yeni bir arıtma yapılabilmesi için yeterli geliyor. İsale hatları bu eski arıtma noktasında şu anda mevcut yolu içinde, enerji hatları içinde. Yeni bir alana arıtma yapabilmek için bir yıllık bir imar çalışması gerekiyor. Yeni alan tarım alanı düşünülen alan. Eskiden beri deniyor ya ‘Edremit Belediyesi vermedi’ Keşke o zaman ‘vermedi, vermedi’ diye bağırılacağına kamulaştırılma yolu tercih edilseydi. Eğer doğrusu burasıysa oranın imar çalışmaları yaklaşık en az 1 yıl sürer diye düşünüyorum. 100 binlik planlarda arıtma tesis alanı diye işaretlenecek. Ondan sonra 5 binlik planlarda arıtma tesis alanı olacak. Bir bölü binliği yapılacak, yolları yapılacak. Buradaki isale hatları, oralara taşınılacak ve orası alanın ortası. Oraya yapılacak yola kamulaştırma gerekli, isale hatlarının gitmesi için kamulaştırma gerekli. Tekrar isale hatlarından sonra çıkış suyunun denize ulaşması için kamulaştırma gerekli, enerji hatlarının gidebilmesi için kamulaştırma gerekli. Yani yeni arıtmanın yeni yere yapılması bana göre en az 1 yıl süreyi uzatır diye düşünüyorum. Bahsettiğim gibi kanalizasyon sıkıntısı ciddi bir sıkıntı. Akçayla Avcılar arasında oranın da ölçümlerini yaptılar 250 km acil kanalizasyon yapımı gerekiyor. Orada ve Güre arıtması yapılması gerekiyor. Onun dışında da bana göre üçüncü sırada olan içme suyu sıkıntısı da had sofrada.
“İL OLMA KONUSUNDA KOMŞU İLÇELERİN BİZE DESTEK OLMASI ŞART”
Ben her zaman şunu derim; il olma konusunda ciddi adımlarla ilerleyen Edremit diye başlarım baz konuları anlatmaya çalışırken. Yine söylüyorum il olmak konusunda ciddi adımlarla giden Edremit’te bizim burada seçim geçti, 2 -3 ay hoş geldin beş gittin hayırlı olsun. Tabii ki insanlarımız güven duydukları açık ara bir tercihte göreve getirdiği ekibe ‘hayırlı olsun’ demede hakkı var ama 2- 3 ayımızı aldı bu. OYaklaşık 15:20 gündür ben artık bu konularda birazcık daha enerjimi ayıracak şekilde kendimi buldum. Ben ve ekibim dışarıya doğru döndük çalışmalarımızı dışarıya doğru sürdürüyoruz. En kısa zamanda Edremit’in il olması konusunda ve Edremit’te üniversite yapılması konusunda bir çekirdek kadro toplantısı yapıp bundan sonra da sizlerin Edremit’e hem il olma konusunda hem de üniversite yapılma konusunda da ciddi ihtiyacımız olduğu toplantılara başlayacağız. Edremit’in il olma konusunda en büyük destekçisi de Burhaniye, Gömeç, Havran ve Ayvalık’ın olması gerekir. Bunlara da, bu arkadaşlara da bir araya geldiğimiz yerlerde söylüyorum ben. Körfezimizde bir tane il olması gerekiyorsa ve bu ilde eğer Ayvalık olsaydı ben buradan seve seve destek verirdim ya da Burhaniye il olsaydı. İl olma yolunda ciddi adımlar atan körfezdeki en büyük nüfus potansiyeli, hareketlilik potansiyeli Edremit’te. Yani bundan dolayı da Edremit’in il olma yolunda körfezde Edremit’in ismi ön planda olduğundan dolayı da bu konuda Edremit’e destek vermesini istiyorum Burhaniye‘den, Ayvalık‘tan Gömeç‘ten Havran‘dan, Küçükkuyu’dan. O da söyleniyor programda. Çünkü Küçükkuyu‘yu da içine alınacağı bir il düşünülüyor. Edremit’in il olma yolunda Edremit’teki herkesin ciddi anlamda elini taşın altına koyup ulaşabileceği her yere ulaşmasını rica ediyorum. Çünkü Edremit‘teki banka sayısı A bankası B bankası diye değil de şube sayısı Balıkesir merkezden fazladır bu çok önemli bir veri. Neden banka sayısı bu kadar çok? ekonomik hareketlilik olan yede banka olur, ekonomik hareketlilik olmayan yerde bankanın işi ne?
“KÖRFEZDE BİR ÜNİVERSİTE OLMASI LAZIM” Edremit’in il olma konusu körfezde, üniversite konusu da yine körfezde. Üniversite konusunda da yine tek yürek olmamız lazım. Körfezde bir üniversite olması lazım. Alt yapısı çok hazır. Bu altyapının tamamlayıcıları da ağırlıklı olarak yine Edremit’te çok hazır. Tamam üniversitenin ana merkezi bırakın Burhaniye olsun benim için çok önemli değil; önemli olan körfez Üniversitesi. Üniversitenin merkezi Burhaniye’de olsun fakülteleri 2 tane Edremit’te olsun, bir tane Burhaniye’de, bir tane Ayvalık’ta olsun ama olsun. Ben ille de üniversitenin merkezi Edremit’te olsun, yönetim binası Edremit’te olsun demiyorum. Yayalım körfezimize üniversiteyi bunu çabaları içerisindeyim. En kısa zamanda da bunun alt yapısını oluşturacak, zaten bunda bir üniversite ile ilgili alt yapı hazırlığı var. Yerleri falan da var. Bu hazırlıkları tekrar hayata geçirebilecek kadroları harekete geçirip zinciri genişletip en tabana kadar yayalım. Ondan sonra üniversitede olma konusunda sağlam adımlar atm