Balıkesir’in Edremit Körfezi’ndeki evlerde ve işletmelerde sofraların vazgeçilmez lezzeti olan ‘kırma zeytin’ mesaisi başladı.
12 milyon ağaç varlığı ile Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerinden Edremit Körfezi’nde üretilen zeytinlerin bu yıl yaklaşık 3 bin tonu sofralık olarak hazırlanacak.
Bahçeden tek tek elle toplanarak semt pazarlarında satışa sunulan kırmalık zeytinlerin kilosu boyutuna göre 80 ile 100 lira arasında satılırken, işlenmiş yeni sezon kırma zeytinin kilosu ise 150 liradan alıcı buluyor.
Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, AA muhabirine verdiği bilgide; 1 ekim itibariyle 20024- 2025 zeytin hasat sezonunun başladığını ve oldukça yüksek rekolte beklediklerini söyledi.
Bu yıl beklenen mahsulün zeytin ve zeytinyağı üretiminde Türkiye genelinde cumhuriyet tarihinin en yüksek rekolte rekoruna ulaşılacağını tahmin ettiklerini belirten Semerci, Edremit Körfezi’nde 12 milyon zeytin ağacının yıllar içerisinde çeşitli farklılıklar göstermesine karşın, bu sene zeytinyağı açısından önemli bir yıl olduğuna dikkat çekti.
Bu sezon var yılı olduğuna dikkat çeken Semerci: “Körfezde 30 bin, 40 bin tonluk zeytin üretimi rakamlarına ulaşacağını düşünüyorum. Kırmalık ve sofralık zeytin olarak bu ürünün içinden yüzde 10 gibi bir miktar ayrılabilir.” dedi.
Bölgede yaklaşık 3- 4 bin ton civarı kırmalık ve sofralık zeytin üretiminin gerçekleşmesinin beklendiğini dile getiren Semerci: “Bölgesel tescile sahip Edremit, Burhaniye ve Ayvalık’ta olan çizik zeytinleri 3 – 4 bin ton civarında üretilebileceğini düşünüyorum.” diye konuştu.
Kırma yeşil zeytinin bölgenin en önemli özelliklerini taşıyan ürünlerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Semerci şu ifadeleri kullandı:
“Çünkü kırılarak hem çok çabuk bir zamanda olgunlaşması naturel yollardan olgunlaşması sağlanır hem de ülkenin ülkemizin tüketim alışkanlığına paralel olarak oldukça yoğun tüketilir. Bundan zevk alırlar ve şifa alırlar. Çünkü ilk çıkan ve toplanan zeytinlerden yapılan kırma zeytinin hem rahiyası hem içindeki oleuropein miktarının yüksekliği, diğer kimyasal özelliklerinin yüksekliği vücudun bir çok sistemine bir çok organına fayda verdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.”
İlçeye bağlı kırsal Ortaoba köyünde zeytincilik yapan Yenal Duran da Kazdağları eteklerinde yetiştirdikleri zeytin ve lede edilen zeytinyağlarının çok güzel olduğunu söyledi.
Kırma zeytin sezonunun başladığını kaydeden Duran: “Topladığımız zeytinleri pazarlara getiriyoruz. Kırmalık zeytinlerimizi satıyoruz. Bunun ardından zeytinyağı ve çizme zeytinler çıkacak. Kırma zeytinlerimizi ellerimizle kırıyoruz tek tek. Pazarlarda da satıyoruz. Zeytinin işlenmemiş hali olan topladığımız çiğ zeytinlerin kilosu 80 -100 lira arası yapılmış kırma zeytin ise 150 liraya satılıyor pazarlarda.” diye konuştu.
Kırma zeytinin nasıl yapıldığını da aktaran Duran şu bilgileri verdi:
“Doğal olarak yeni kırdığımız zeytinler, bir hafta 10 gün içinde olur. Bidonlara konulan zeytinlerin 2 -3 kere suyunu değiştiriyoruz. Doğal acımsı bir tadı vardır. Zeytinyağı döküp üstüne limon sıkıp yedin mi acımsı olarak çok güzel bir tada sahiptir. Yemeklerin yanında iyi gelir. Vücudumuza faydalıdır o doğal acımsı tada sahip olduğu için.”