Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, 4 kuşaktır zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren firmalarının başarılarını ve sektördeki son gelişmeleri Ayvalık Gastrofest kapsamında düzenlenen “Ayvalık’tan Dünya Sofralarına Zeytinyağı Yolculuğu” panelinde paylaştı. Kürlek, zeytinyağı fiyatlarında 2026 yılının ilk aylarında bir düşüş beklediklerini açıklarken, yakın zamanda piyasaya sürecekleri zeytinli Türk kahvesi gibi inovatif ürünlerinin müjdesini verdi.
Dünya Pazarlarında Köklü Zeytincilik
Türkiye’nin en fazla zeytinyağı ihracatı yapan ilk 5 firmasından biri olan Ayvalık merkezli Köklü Zeytincilik, yıllık 30 bin ton zeytinyağı sevk ve 2 bin ton sofralık zeytin işleme kapasitesiyle hem iç hem de dış pazarlarda önemli bir rol oynuyor. Başta Amerika, Japonya, İtalya ve İspanya olmak üzere 16 ülkeye ihracat yapan marka, kısa vadede bu sayıyı 25’e çıkarmayı hedefliyor. Mustafa Kürlek, panelde yaptığı konuşmada, “Ayvalık, kaliteli zeytinyağı üretiminde dünyadaki 3 lokasyondan birisi. Köklü olarak markamızı dünya arenasında tanıtmaya çalışıyoruz” dedi.
İnovatif Ürünlerle Zeytin Tanıtımı
Kürlek, zeytin ve zeytinyağını daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla inovatif ürünlere yöneldiklerini belirtti. Zeytin reçeli, zeytin lokumu ve zeytin çiçeği kolonyası gibi farklı ürünlerinin yanı sıra, yakında piyasaya sürülecek zeytinli Türk kahvesinin büyük ilgi görmesi bekleniyor. Firmanın sofralık zeytinler, zeytinyağları ve inovatif ürünlerle birlikte 200 kalem ürünü bulunuyor. En çok talep gören inovatif ürünlerinin ise zeytin lokumu, ızgara zeytin ve zeytin çiçeği kolonyası olduğunu aktardı.
Rekolte Beklentileri ve Fiyat Tahminleri
Yeni sezona ait zeytinyağı rekolte beklentilerini de paylaşan Kürlek, geçtiğimiz sezonki 475 bin tonluk rekoltenin aksine bu yıl 250-300 bin tonluk bir zeytinyağı rekoltesi beklediklerini ifade etti. Zeytinyağı fiyatlarındaki düşüş beklentisini ise İspanya ve Tunus’taki rekolte tahminlerine bağladı. Kürlek, “Eğer İspanya’da 1 milyon 700 bin ton – 1 milyon 800 bin ton ve Tunus’ta da tahminlerin üzerinde 450 bin tonluk rekor bir rekolte gerçekleşirse fiyatlar düşecektir” değerlendirmesinde bulundu. İç piyasada zeytinyağı tüketiminin 150 bin ton seviyesinde olduğunu da hatırlattı.
Markalaşmanın Önemi Vurgulandı
Panelde ayrıca Savola Türkiye Yudum Genel Müdürü Houmer Balazadeh, dökme zeytinyağı ihracatından ziyade “Dubai çikolatası” örneğinde olduğu gibi bir marka hikayesinin yazılmasının önemine dikkat çekti. Kozoliv Zeytinyağı Kurucusu Halil Can, Komili Türkiye Orijinasyon Müdürü Mehmet Cavlı, Özgün Zeytinyağları temsilcisi Halil Sucu ve Sabuncugil Zeytinyağları temsilcisi Deniz Sabuncugil de zeytinyağının markalaşmasının ve markaların gelecek kuşaklar tarafından da sürdürülmesinin önemine vurgu yaptılar.