Türkiye’de 7 bin 338 dekar arazide bamya üretiminde önemli paya sahip Balıkesir’in Gömeç ilçesinde hasat başlarken, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi alacağı 10 ton ürünü cips yapıp yurt içi ve dışında satışa sunacak.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, “Çiftçi Destek Projesi” kapsamında Gömeçli üreticinin hasat ettiği bamyasını tarladan alma garantisi verdi.

 Gömeç’te başlatılan bamya hasadı dolayısıyla Balıkesir Büyükşehir Belediyesince alım kampanyası düzenlendi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Gömeçli üreticilerden yaklaşık 10 ton bamyayı sınıfına göre kilosu 90 liradan alma garantisi verdiklerini açıkladı.

Akın, Gömeçli bamya üreticileriyle birlikte hasat yaptı.

SES : 01. 56 – AHMET AKIN (BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI) –

“ Balıkesir bamya üretiminde Türkiye’de ikinci sırada tabi bu Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerine göre ve Balıkesir’de 7338 dekarlık alanda yerli bamya dikiliyor. Bunun da yüzde 52’si şu anda gördüğümüz efendim Gömeç’imizde içinde olduğumuz ilçemizde üretiliyor. Bugün de destek programımız kapsamında 10 ton Gömeç yerli bamyasını piyasa alıp fiyatının çok üzerinde bir tutarla kilosunu 90 TL’den alıyoruz hayırlı uğurlu olsun hemşerim. Bu bamyayı dediğim gibi kurutarak farklı yöntemlerle kurutarak hem Türkiye’nin hem de dünyanın pazarını açacağız. Seçim sürecinde de vadim vardı; planlama ajansını kuracağız dedik kurduk. Ardından o planlama içerisinde planladığımız ürünlerle alakalı çiftçimizin yanında olacağız, onların ürünlerini satın almak için var gücümüzle çalışacağız dedik şimdi onları teker teker yerine getiriyoruz. Balıkesir planlama ve kalkınma ajansımızı kurduk ve bunun bünyesinde oluşturduğumuz bilimsel ekiplerle analiz takımlarıyla hep birlikte bu konuda uzmanlarıyla çalışmalarımıza başladık. Şimdi sırayla ürünleri çiftçimizin ürünlerini satın almaya başlıyoruz. Piyasa fiyatının yüzde 25 üstüne alıyoruz. İstediğim şu; çiftçimiz kazansın. Bugün itibari ile bamyo üretimini alıyoruz Balıkesir’de ardından işte efendim Susam’la ilgili çalışmamız var onları alıyoruz nohutu ve fasulyeyi alıyoruz ve diğerlerin tamamında teker teker planlıyoruz.”

SES : 03. 43 – EMİNE KERTİK (ÜRETİCİ)- 

“Ahmet Akın bey sayesinde inşallah bamyalarımız daha çok satılacak. Daha çok tüketilecek. Değer kazanacak. Sıkıntı sona erecek. Çiftçi kazanacak inşallah. Tarlamızdan alıyor, almaya başladı.”

SES : 03. 59 –  ÜMRAN YILMAZ (ÜRETİCİ) – 

“Vallaha bilmiyorum ki ben çiftçinin malı para yapsın yeter başka bir şey istemiyoruz biz memnunuz yani şükür memnunuz şimdilik.”

SES : 04. 10 –    RAMAZIN YALÇIN (ÜRETÜCÜ) – 

 “Çok güzel, devamını isteriz. Belediyenin verdiği fiyatlar güzel.  Bu şekilde devam ederse çok güzel olacak. Öbür alıcılar 60 – 70 böyle gidiyor. Belediye 90 liraya alıyor. Böyle olursa  çok güzel, çok memnun oluruz yani.”