Perşembe, Nisan 25, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaÇevreAkdeniz Foklarının yaşam alanlarına yapılan tesis kaçak çıktı

Akdeniz Foklarının yaşam alanlarına yapılan tesis kaçak çıktı

SAD’ın gündeme getirdiği Akdeniz Foklarının yaşam alanı olan Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki “For You35” işletmesinin denizin içine uzanan yapıyı Ulaştırma Bakanlığı kaçak olarak tespit etti.

Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki “For You35” işletmesi

Fotoğraf: Sualtı Araştırma Derneği

Nesli tehlike altındaki Akdeniz Foklarının en önemli yaşam alanlarından biri İzmir Karaburun’a bağlı Mordoğan Ayıbalığı Mevkiinde. Sualtı Araştırma Derneği (SAD), fokların yaşam alanı olan bölgedeki denizin içine doğru uzanan yapılaşmaya karşı geçtiğimiz temmuz ayında tepki göstererek, bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulundu.

SAD, Akdeniz Foklarının yaşam ve üreme alanı olduğunu belirttiği bölgedeki “For You35” adlı işletmenin kayalıklara çektiği dikenli tel ve çit ile deniz bağlantısının kesildiğini tespit ederek, denizle bağlantı engelinin kaldırılmasını istedi.   

BAKANLIK: İMAR PLANI YA DA İZİN BELGESİ YOK

Ulaştırma Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü, SAD’ın yaptığı başvuru sonucunda, Mordoğan Ardıç mevki ve Ayıbalığı kayalık alanda “For You35” isimli işletmede 8 Ağustos 2023 tarihinde bir inceleme gerçekleştirdi.  

İşletmede yapılan denetimde bir dizi usulsüzlük tespit edilirken, iskelenin inşasına yönelik olarak resmi kurumdan evrak, belge ya da başvuru durumunu gösteren belge ibraz edilemedi.

Bakanlık, “For You35” adlı işletmenin iskelesinin onaylı imar planı ya da Rekreatif Amaçlı İskele Genelgesi kapsamında herhangi bir iznin olmadığını belirtti. İşletmenin dikenli tel ve çitin, iskelenin güney bitişiğindeki halk plajı ile tesis arasında dikenli tel ve çitin vatandaşın geçişini engellemek amacıyla yapıldığı iddia edildi.

Bakanlık yaptığı tespitler doğrultusunda Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ve “İmar Mevzuatına Aykırı” yapılaşmanın 20. Maddesi başlığı altındaki 22. maddeye göre işlem yapılacak.  

Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki “For You35” işletmesi
Fotoğraf: Sualtı Araştırma Derneği

AKDENİZ FOKLARI KORUMA BÖLGESİ

Foça-Karaburun bölgesi Türkiye’deki öncelikli 5 Akdeniz Foku Yaşam Alanı olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Alanları Komisyon Başkanı Hakan Barçın, Karaburun’da en önemli üreme mağaralarının bulunduğu alanda bu tesisi inşa etmeyi savunmanın hiçbir şekilde mümkün olmadığını söyledi.

Bu alanın 1. Derece Sit Alanı olduğunu belirten Barçın, “Uluslararası Bern Sözleşmesine taraf olan Türkiye’nin böyle bir uygulamaya kesinlikle izin vermemesi gerekir. Anayasa gereğince de mümkün değildir. Bu işletme aynı zamanda 3261 Sayılı Kıyı Kanuna göre tamamen aykırı bir yapıdır. Aşırı avlanma, yaşam alanları kaybı ve deniz ekosisteminin bozulması, küresel iklim krizi tüm Akdeniz’i çok olumsuz etkiliyor. Bu insanoğlunun artık bir dur durak bilmeli. Yoksa sadece Akdeniz Fokları değil insanoğlu yok olacak” dedi.

KAYNAK :https://www.evrensel.net/haber/497753/akdeniz-foklarinin-yasam-alanlarina-yapilan-tesis-kacak-cikti- Ramis SAĞLAM İZMİR

HABER : BÜLENT ÖZGEN

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments