Cuma, Mart 29, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaÇevreBilim dünyası şokta! Bu kaya hem canlı hem yenilebiliyor!

Bilim dünyası şokta! Bu kaya hem canlı hem yenilebiliyor!

Günümüzde her yıl 15 bini aşkın değişik canlı türleri bilim insanları tarafından keşfediliyor; fakat bu eşi benzeri bulunmayan canlı türü, var olduğuna inanılamayacak kadar ilginç olmasıyla hala ilginç canlılar arasındaki zirvesini koruyor…

Tarihsel sürece bakıldığında, yaşam tarzlarıyla ya da görünüşleriyle bilim insanlarını şaşırtan birçok canlı türünün keşfedildiğini biliyoruz. Son birkaç yılın en ilginç keşiflerinden biri olan ‘Yaşayan Kaya’ olarak bilinen Pyura Chilensis, bilim insanları için oldukça şaşırtıcı ve farklı bir canlı türü. Bu sebeple yaşayan kaya hem canlı hem de yenilebiliyor olmasıyla ‘olağan dışı’ bir canlı olarak literatüre girdi bile…

Yaşayan Kaya olarak bilinen Pyura Chilensis, Peru ve Şili kıyılarında yaşamını sürdürürken; aynı zamanda deniz suyunu emerek ve mikroorganizmaları sindirerek besleniyor.

Bu canlı türünün üreme yöntemi de bir hayli ilginç. Deniz suyunun sıcaklığına göre belirli zaman dilimlerinde üreyebilen bu canlıların hepsi erkektir. Spermlerini etrafa salarak yakınlarında bulunan başka bir kayaya yerleşmelerini sağlarlar. Bu sayede üreme gerçekleşmiş olur.

Yerel halk ve balıkçıların bu ilginç canlıyı toplayarak kaya görünümlü kabuğunu ancak testereyle kırabildikleri bilinmektedir.

Kabuğunun içerisindeki kayısı büyüklüğündeki parçalar lokanta ve restorantlara satılarak büyük bir geçim kaynağı haline gelmiş durumda.

Dışındaki kaya görünümlü kabuğa rağmen içinde bulunan ve Asya kültüründe çok fazla tüketilen kırmızımsı sıvı aslında vanadium isimli bir elementtir.

Yaşayan Kaya’yı tüketmek bizim için her ne kadar ürpertici olsa da Asyalıların çok severek tükettiği bilinmektedir. Üstelik bu kadar sevilmesine rağmen Asya mutfağında oldukça pahalı bir besin türü.

Kaynak : https://haymanagazetesi.org/foto/18675954/bilim-dunyasi-sokta-bu-kaya-hem-canli-hem-yenilebiliyor?8

Haber Merkezi:BÜLENT ÖZGEN

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments