Perşembe, Mart 28, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriGurbetçilere "Zeytinyağı" uyarısı

Gurbetçilere “Zeytinyağı” uyarısı

-

Hırvatistan ve Sırbistan’dan geçecek gurbetçilere yanlarında zeytin ve zeytinyağı “Götürmeyin” uyarısı

Tatillerini Türkiye’de geçirdikten sonra yaşadıkları ülkelere dönen gurbetçilere yanlarına aldıkları zeytin ve zeytinyağlarından dolayı Hırvatistan ve Sırbistan gümrüklerinde yüksek miktarlarda para cezası kesildiği iddiaları üzerine Edremit Körfezi Zeytin Zeytinyağı Üreticileri Federasyonundan yanlarında bu ürünleri götürmemeleri uyarısı yapıldı.

Edremit Körfezi Zeytin Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu (EKZZÜF) Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, izin için Türkiye’ye gelen ve yaşadıkları ülkelere dönen tatilcileri mağdur olmamaları için yanlarında zeytin ve zeytinyağı götürmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

Semerci, bir iki yıldır gümrüklerde zeytin, zeytinyağı ile süt ve süt ürünlerine karşı yasaklama uygulamasının bu yıl daha da sertleştirildiğini bildirdi.

Semerci, yaptığı açıklamada; yurt dışına çıkarken kendi zeytinyağını veya bu bölgeden geçerken satın alındığı zeytinyağını götürmeleri durumunda gurbetçilere ciddi cezalar yazıldığını öğrendiklerini söyledi.

Yıllardır gurbetçilerin Edremit Körfezi’nden yurt dışına çıkarken yıllık tüketecekleri zeytin zeytinyağını araçlarının bagajına koyarak götürdüklerini hatırlatan Semerci: “Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama yoktur. Çünkü siz kendi ürettiğiniz, kendi bölgenizin bir ürününü alıp da yemek ihtiyacınız için yaşayacağınız yere götürememesi son derece yanlış bir uygulama diye düşünüyorum.” dedi.

Gurbetçilere yanlarında götürdükleri ürünlerden dolayı 500- 600 Avro ‘ya kadar cezalar kesildiğini öğrendiklerini ifade eden Semerci: “Düşünün kendi tarlanızın ürününü yiyemeyeceksiniz bu durumda. Bu bakımdan bu konuya Ticaret Bakanlığı’nın ivedilikle el atması gerekiyor. Bu ürünleri yaşadıkları yere, kendi evlerine götürmelerine izin verilmesi, özelikle Hırvatistan’ın bu konuda çok sıkı bir tutum içerisinde olduğunu görüyoruz. Diğer ülkelerde bu uygulama bu kadar sert değil.” diye konuştu.

Semerci bu uygulamanın sadece yiyeceği temel ihtiyaç maddelerinden bir tanesini götürüp yurt dışında yaşadığı yerde insanların kullanması ve bu ürünü tüketmesinin yasaklanması anlamına geldiğini belirterek bir an önce bunun çaresine bakılması gerektiğini kaydetti.

Sırbistan ve Hırvatistan’dan geçecek olan gurbetçilerin çok dikkatli olması gerektiğini hatırlatan Semerci: “Gümrüğe tabi ürünleri götürmemelerini öneririm. Onların dışındaki ülkelerde bir problem yok ya da öyle görünüyor. Hırvatistan ve Sırbistan son derece katı ve acımasız. İnsanlar yollarda itiraz ediyorlar, hakim karşısına çıkıyorlar. Bunlar zaman kaybetmelerine sebep oluyor.” açıklamasını yaptı.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete