Cuma, Mart 29, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaÇevreMaden sondajlarının aralıksız devam ettiği Kazdağı’nda su bitti, yağmur yok!

Maden sondajlarının aralıksız devam ettiği Kazdağı’nda su bitti, yağmur yok!

Çanakkale’de yaz döneminin kurak geçmesinden dolayı hem tarımsal üretimde hem de içme ve kullanma suyu ihtiyacında tehlike sinyalleri veriliyor.
Kazdağları
Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi

Çanakkale’de yaz dönemi ile başlayan kuraklık, neredeyse tüm barajları olumsuz etkilerden, hem yaz aylarında hem de sonbaharda beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Barajlardaki doluluk oranları giderek düşerken, önümüzdeki aylara ilişkin, hem tarımsal üretimde hem de içme ve kullanma suyu ihtiyacında tehlike sinyalleri veriliyor. Çiftçi üretim için su bulamazken, maden sondajları ise aralıksız çalışmaya devam ediyor…

Bayramiçli çiftçi Mustafa Alper Ülgen, susuzluk sorununa dikkat çekti. Çiftçinin üretim için su bulamadığının altını çizen Ülgen, maden sondajlarının devam etmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi… Ülgen, “Kuraklık bir felaket olarak, kapımızda. Ekilen buğdaylar çıkmıyor ya da ekilemiyor. Bölgemizde bulunan baraj ve göletler bomboş, geçtiğimiz yaz su yetmediği için birçok çiftçi tarlasını sulayamadı. Ve su bitti! Yağmur yok. Ama maden sondajları son sürat devam ediyor.  Günde üç vardiya 24 saat Kazdağı’nın tepesinde sondajlar çalışıyor” dedi.

“MADEN ARAMA SONDAJLARI DURDURULMALI”

Ülgen, devam eden sondaj çalışmalarının durdurulması gerektiğini ifade ettiği açıklamasında; “Bayramiç’e bağlı Alakeçi, Serhat, Yassıbağ, Beşik köylerinin üst tarafında kalan, yine Ayvacık ilçesine bağlı Tuztaşı ve Uzunalan köylerinin üst tarafında kalan; Yağlıalan ve Kaynarpınar denilen bölgede 24 saat sondajlar devam ediyor. Sondaj esnasında ihtiyaç duyulan su 24 saat hiç durmadan çalışan bir motor ile Kaynarca deresinden çekiliyor.

Bölgede akan tüm pınarların ve ilçe ve köy sularının kaynaklarının üstünde devam eden bu sondajlar kabul edilemez.  Kazdağı grup suyunun kaynağında yapılan bu sondajlar kabul edilemez. Tarım ve Hayvancılıkla geçinen yöre halkının tüm temiz ve içilebilir su kaynaklarını yok edecek bu sondajlar kabul edilemez. Barajlar boşken, barajları besleyen derelerin doğduğu yer olan bu bölgedeki sondajlar kabul edilemez. 

Kazdağı’nın tepesine yapılan bu sondajlar kabul edilemez. Kuraklık ciddi bir felaket olarak kapımızdayken devam eden bu maden arama sondajları bir an önce durdurulmalıdır.  Bölge belediye başkanlarını, milletvekillerini, il genel meclisi üyelerini ve duyarlı tüm yurttaşları Kazdağı’na yapılan bu sondajların durdurulması için acilen göreve davet ediyorum” dedi.

KAYNAK : https://www.evrensel.net/haber/420556/maden-sondajlarinin-araliksiz-devam-ettigi-kazdaginda-su-bitti-yagmur-yok

HABER : BÜLENT ÖZGEN

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments