Perşembe, Nisan 18, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriMahkemeden emsal karar: Annesini icra yoluyla görebiliyor

Mahkemeden emsal karar: Annesini icra yoluyla görebiliyor

-

İzmir’de yaşayan Semra Gültekin geçen yıl ablasna misafirliğe gönderdiği demans hastası annesi Yıldız Gültekin’in bir daha kendisine gösterilmediği gerekçesiyle avukatı aracılığıyla hukuk mücadelesi başlattı. 

Mahkeme emsal bir karara imza atıp Gültekin’in annesini her ayın ilk cuma günü icra kanalıyla görebilmesine karar verdi. 

İzmir’de yaşayan 55 yaşındaki gıda mühendisi Semra Gültekin, iddiaya göre, 25 Mart 2022’de, demans hastası olan 89 yaşındaki annesi Yıldız Gültekin’i Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yaşayan ablasının yanına misafir olarak gönderdi.

Ancak Gültekin, annesinin kendisine gösterilmediği iddiasıyla avukatı Erdoğan Zeren aracılığıyla durumu yargıya taşıdı.

Mahkeme sürecinde ablasının kardeşi Gültekin hakkında uzaklaştırma kararı aldı. Ayvalık Sulh Hukuk Mahkemesi, Semra Gültekin’i vasi atadı.


Karara rağmen Semra Gültekin’e annesi yine gösterilmedi. Bunun üzerine üst mahkeme olarak Ayvalık 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu.

Mahkeme, Türk Medeni Kanunu’nun 323’üncü maddesindeki “çocuk ilişkisinin çocuk ve aile konusundaki bağların 18 yaş altı ile” sınırlandırıldığına vurgu yaptı.

Mahkeme, kanunda “Ana ve babadan her biri, velayeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir” şekliye güvence altına alınan şahsi ilişki kurma hakkını, emsal bir karara imza atıp “18 yaşından büyükler” için uyguladı.

Hakim, çocuğun her ne kadar ergin olmuş olsa da görme imkanı bulamadığı, anne-babanın ise kendi inisiyatifiyle çocuğunu göremeyecek kadar yaşlı ve hasta olması gibi bu dosyaya konu olayda da yine aynı kanun maddesinin kıyasen uygulanması gerekeceğine kanaat getirdi.

Kararda Semra Gültekin’in annesini görmemesinin annesine duyduğu özlemin katlanarak artmasına neden olacağı, artık yaşlanmış ve yatalak hasta durumuna gelmiş annesinin son halini görememesinin iç dünyasını manevi açıdan olumsuz ve derinden etkileyebilecek bir husus olduğuna vurgu yapıldı.

Anne Yıldız Gültekin’in de kızı Semra’yı görmemesinin kendi iç dünyasında yaralar açmış olmasını muhtemel kılması gibi insani sebepler gözetilerek talepte bulunan Semra Gültekin’in, mahkeme kararı ile teminat altına alınacak bir karar ile şahsi ilişki kurması gerektiği kanaatine denetim makamı olarak ulaşıldığı belirtildi.

İzmir’de yaşayan 55 yaşındaki gıda mühendisi Semra Gültekin, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yaşayan ablasının yanına misafir olarak gönderdiği annesi Yıldız Gültekin’i icra kanalıyla ayda 1 gün görebiliyor.

Annesini alabilmek için Ayvalık 1. Asliye Hukuk Mahkemesine şikayette bulunduğunu ve haklıyken haksız durumuna düşürülerek uzaklaştırma kararı aldırılıp annesine yaklaşamadığını öne süren Gültekin, yaklaşık 2 yıldır annesini yanına alabilmek için hukuk mücadelesi veriyor.

Ayvalık 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden aldığı “Şahsi İlişki Kurma” kararına istinaden Ayvalık İcra Dairesi Müdürlüğü aracılığı ile her ayın ilk haftası annesini görebildiğini dile getiren Gültekin, annesi Yıldız Gültekin’in vasisi almak üzere Ayvalık Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak karar çıkarttı.

Yaklaşık 2 yıl önce İzmir’deki evinden Ayvalık’ta yaşayan ablasnın evine annesini sağlıklı bir şekilde 10 günlüğüne misafir olarak yolladığını söyleyen Gültekin, bu süreçte sistematik bir şekilde annesinin bankadaki paralarının çekildiğini iddia etti.

Annesinin düzenli kullanması gereken demans ilaçlarının verilmediğini ileri süren Gültekin, ardından da annesi ile kendisinin iletişiminin her geçen gün kısıtlanarak kesildiğini ifade etti.

Annesini evine geri getirmek için almak üzere teşebbüste bulunduğunu aktaran Gültekin, akraba ve arkadaşlarını araya koymasına rağmen, bir sonuç alamadığını dile getirdi.

Gültekin, mahkemenin kendisini annesine vasi tayin etmesine karşın ablasının anne Yıldız Gültekin’i geri vermediğini öne sürüyor.

Gültekin  yaptığı açıklamada: “Annem Yıldız Gültekin 89 yaşında Demans hastasıydı on günlüğüne 25 Mart 2022’de ablanın yanına gönderdim misafirliğe, sonrasında annemi bana geri getirmediler. Kendi evine de götürmediler. Bütün irtibatımı kestiler. Annemin kullanması gereken Demans ilaçlarını tek seferde kesmek suretiyle kötüleşmemesine sebep oldular.” iddiasında bulundu.

Annesine ulaşmak için her türlü yolu denediğini anlatan Gültekin: “Hep engellendim. Annem bir şekilde ürkütüldü, korkutuldu, cep telefonuna el konuldu ve benimle olan bütün iletişimi kesildi. Sonrasında ben şikayette bulundum. Bana karşı haksız yere bir takım uzaklaştırma kararları aldırıp bunu bana karşı kullandılar. Ben 4 buçuk ay boyunca anneme hiçbir şekilde ulaşamadım. Üçüncü şahıslardan yoğun bakımda durumununda hiç de iyi olmadığını öğrendiğimde uzaklaşmanın kaldırılmasını istememe rağmen kaldırmadılar. Sonrasında annemi görmeye gittim. Doktorlar her ne kadar ümitsiz deselerde bana tepki verdi ve oradan ben annemi kurtarmış oldum. Doktor hatta özellikle bana her gün siz görün demişti. Orada problemler çıkardılar. Sonrasında Ayvalık’ta nöroloji Polikliniğinde yatması ve tedavi görmesi gerekirken annem dahiliye palyatif servisine yatırıldı. Tuttukları bakıcı eliyle benim yine ziyaretlerimi ve annemi takiplerimi engellemeye çalışmalarına rağmen ben her gün annemle ilgilendim.” diye konuştu.

Annesine vasi olmak için mahkemeye başvurduğunu söyleyen Gültekin, şunları anlattı: “Annemi alıp 27 Ekim de hastaneye götürüp heyet raporu alacakken arbede çıkartıp annemi damat kendi evlerine kaçırdı. Benim hukuk mücadelem devam etmeye başladı. Üç ay boyunca hiçbir şekilde yine annemden bilgi alamadım, ulaşamadım, göremedim. Emsal bir karar çıkartarak şahsi münasebet tesisi kuruldu. Ona rağmen yine engellemelerle karşılaştım. Ben öz annemi ayda bir kez sadece görebilmek için icra kanalıyla psikolog, icra memurları, kolluk kuvveti, taksi masraflar yaparak gidip belirli 1 saat görebilmek zorunda bırakıldım. Bu süreçte Vasi de tayin edilmeme rağmen itiraz yolu kapalı olmasına rağmen karşı taraf art niyetli bir şekilde istinafa yolladı. Annemin bana teslim edilmesi ve ölene kadar bakma akdim de mevcuttu istediğim halde her seferinde farklı bahanelerle uzatma yoluna gidildi. Hala daha annemi icra kanalıyla görüyorum. Bu beni çok üzüyor.”

Annesinden bu zamana kadar hiç bir zaman ayrı kalmadığının altını çizen Gültekin, annesinin şu anda yatak yaraları içinde bakımsız halde altının pis bırakıldığını ve geleceği gün ve saatin belirli olmasına rağmen her gittiğinde annesini saçı dahi taranmamış vaziyette bulduğunu belirtti.

Mahkemece verilen vasi kararının uygulanmasını beklediğini dile getiren Gültekin, karara istinaden annesinin kendisine teslim edilmesini ve huzura kavuşmasının en büyük isteği olduğunu da sözlerine ekledi.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete