Seyit Onbaşı kabri başında anıldı

Çanakkale Savaşları'nın seyrini değiştiren kahramanlardan Havranlı Seyit Onbaşı, vefatının 81'inci yılında kabri başında yad edildi

0
562

Çanakkale Savaşı’nın en büyük kahramanlarından Seyit Onbaşı, Balıkesir’in Havran ilçesindeki kabri başında anıldı.

Çanakkale Savaşları’nda Rumeli Mecidiye Tabyası’nda sırtlanarak kaldırdığı top mermisiyle savaşın seyrini değiştiren Havranlı Seyit Onbaşı için ölümünün 81. yılında kırsal Koca Seyit Mahallesi’ndeki kabri başında anma programı düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programda, dualar edildi, Seyit Onbaşı’nın kabrine karanfiller bırakıldı. Askerler tarafından saygı atışı yapıldı.

Tören sonrası gazetecilere açıklama yapan Havran Kaymakamı  Enver Özderin, Seyit Onbaşı’nın 1 aralık 1939’de ebediyete intikal ettiğini hatırlatarak: “Ülkemizin, ilçemizin önemli değerlerinden Çanakkale kahramanımız Seyit Onbaşı’yı, Seyit dedemizi anmak için bugün kabri başında toplandık. Pandemi kuralları çerçevesinde alınan tedbirler çerçevesinde bu sene sadece kabri başında bir anma töreni oldu.”dedi.

Çanakkale savaşındaki bütün şehitler, gaziler için hatimler okunduğunu ifade eden Özderin: “Çanakkale savaşında kahramanlık gösterip savaşın seyrini değiştiren, düşman gemilerinin batırılmasına vesile olan Niğdeli asker arkadaşı Ali ile beraber 276 kiloluk top mermisin, topa süren Havran’ımızın, ülkemizin önemli değerlerinden Seyit Onbaşı’ya rabbim gani gani rahmet eylesin. Bizi de onların torunları olarak onlara layık eylesin inşallah.” diye konuştu.

Seyit Onbaşı’nın 51 yaşında vefat ettiğini belirten Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy da şunları söyledi: “Bu sene pandemiden dolayı yapmış olduğumuz törenler sade. Pandemiden dolayı bakanlığımızın almış olduğu kararlar doğrultusunda sosyal mesafe kurallarına ve yapılan tüm törenleri sade bir şekilde tamamlıyoruz. Koca Seyit 276 okkalık top mermisin, kaldırıp Çanakkale Savaşının seyrini değiştiren, bugün belki de burada olmamızı sağlayan büyük yiğit bir kahramandır. Kendisi Havranlı olması, Havran’ın Koca Seyit köyünde kabri başında olmamızdan dolayı da mutluyuz. Dualar ettik kendisine.”

Seyit Onbaşı

Seyit Onbaşı, 1889 yılında Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Çamlık köyünde doğdu.

1909 yılında Osmanlı Ordusu’na katılarak Balkan Savaşı’nda yer aldı. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Çanakkale Cephesi’nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915’te müttefik donanması Çanakkale Boğazı’nı geçmek için saldırıya başladı. Bu sırada Seyit Onbaşı, Rumeli Mecidiye Tabyası’nda görevliydi. Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve Nusret Mayın Gemisi’nin döşediği mayınlar, bu saldırıyı püskürttü. Düşmanlar tarafından yapılan atışlar sonucu tabyadaki topun mermi kaldıran vinci parçalandı.

Bunun üzerine Seyit, 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Seyit’in yüklediği toplar, İngiliz zırhlısı Ocean’a büyük zarar verdi.

Atılan mermi geminin yan yatmasına neden oldu. Daha sonra Nusret’in döşediği mayınlardan birine çarpan Ocean zırhlısı, kısa sürede alabora olarak battı. Bu başarısı sonucu Seyit Ali’ye onbaşılık unvanı verildi.

1918 yılında köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934’te çıkartılan soyadı kanunu ile Çabuk soyadını alan Seyit Onbaşı, 1939 yılında hayatını kaybetti.