Cuma, Mart 29, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriZiraat odası başkanlarından çiftçiye mazot ve gübre desteği talebi

Ziraat odası başkanlarından çiftçiye mazot ve gübre desteği talebi

Balıkesir’deki ziraat odaları koordinasyon toplantısı Edremit ilçesinde yapıldı.

-

Edremit Ziraat Odası yönetim kurulu başkanı Ali Yılmaz Diker’in ev sahipliğindeki toplantıya Türkiye Ziraat Odaları (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan’ın yanı sıra Bandırma oda başkanı Süleyman Dönmez, Manyas oda başkanı Hüseyin Danç, Susurluk oda başkanı Özkan Gürkök, Burhaniye oda başkanı Ali Duman, Havran oda başkanı Adem Yakut, Balya oda başkanı Mustafa Fındık, Kepsut oda başkanı Mehmet Emin Türk, Dursunbey oda başkanı  Hüseyin Bulut, Bigadiç oda başkanı Kamber Salur, Sındırgı oda başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Savaştepe oda başkanı Zeki Topçuoğlu katıldı.

Başkanların katılımıyla Edremit’te yapılan İl Koordinasyon Toplantısında 2022 tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinde önemli girdilerden olan, gübrenin yüzde 300, mazotun yüzde 128, zirai ilacın yüzde 120, sulamada kullanılan elektriğin yüzde 130, yem fiyatlarının yüzde 120, tarımsal aletler ve ekipmanların yüzde 90, tarımda çalışan emekçinin yüzde 80 civarında artış göstermesinden tarımsal üretimde ciddi sıkıntılar yaşanacağının aşikar olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübrede yüzde 30, yemde ise yüzde 12 indiriminin yeterli olmayacağı, yükselen enflasyon ve girdi fiyatlarıyla desteklemelerinin de pek bir işe yaramayacağı ve bu fiyatlar ile sürdürülebilir tarımın zorluklarını bir rapor halinde ilgili bakanlıklara gönderme kararı alındı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Edremit Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz Diker, Balıkesir genelinde çiftçilerin sıkıntılarının ortak olduğunu belirterek, destekleme ödemelerinin artırılmasını talep etti.

Bandırma Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Dönmez ise şu ifadeleri kullandı:

“Hepimiz aynı gemideyiz. Biz üreten kesim olduğumuz için Kovid’de de dünyanın yaşadığı en büyük problemde de tarımın, üretimin, gıdanın ne kadar önemli olduğu bir kere daha ortaya çıktı. Elimizdekileri yok etmeden, elimizdekilerin kıymetini bilerek üretim yapmamız gerekiyor. Özellikle mazot ve gübrede desteklemenin yapılmasını gerektiğini, en azından bir nebze de olsa üreticinin üretimine katkıda bulunmak gerektiğini düşünüyoruz.”

Et ve süt üretiminde bazı sıkıntılar yaşandığını kaydeden Dönmez, yem fiyatlarının düşürülmesine yönelik adımlar atılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete