Cuma, Mart 29, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriSonbaharda erik ağaçları çiçek açtı, meyve verdi

Sonbaharda erik ağaçları çiçek açtı, meyve verdi

Sonbaharın iyiden iyiye kendini hissettirdiği şu günlerde Edremit Körfezi’ndeki erik ağaçları çiçek açıp meyve verdi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına aldanan erik ağaçları adeta bir gelin gibi beyaz çiçeklerle bezenirken körfezin bazı bölgelerinde de üzerinde yaprak olmamasına rağmen bazı ağaçların dallarında da erikler bulunuyor.

Edremit Ziraat Odası Meclis Başkanı Dr. Mustafa Tan, yaptığı açıklamada meyve ağaçlarının bu mevsimde çiçek açmasının normal olmadığını söyleyerek “Küresel iklim değişiklikleri son yıllarda artık kendini oldukça kötü hissettiriyor ve bu tabiattan, doğadan bizim aldıklarımızı doğa kendiliğinden geri istiyor. Bunun açıklaması bu.” dedi.

Dr. Tan: ” İklim koşulları çok yağışlı gitmedi, kurak gitti. Hava sıcaklığı da öyle sert yükselişler yapmadı. bir nevi bahar devam ediyor. Sonbahar devam ediyor. Oldukça stabil şekilde belirli bir seviyede devam ediyor. Ama önümüzdeki günlerde ani iklim değişiklikleri tabi ki erken açmış olan çiçekleri vurarak kurumasına neden olur. Özellikle deli esen poyraz rüzgarları hafif donlarla birlikte bu çiçekler üzerinde kötü sonuçlar doğurabilir.” ifadesini kullandı.

Burhaniye ilçesinde meyve bahçesi bulunan Sezgin Yaman: “Hava şartları ılıman gittiğinden erik ağaçları yeniden uyandı. Kendini baharda sandı. Ama tabi ki bunlar Kasım ayında kırağılar yağdığında bu erik ağaçlarındaki çiçeklerin hepsi heba olacak. Seneye meyve oluşumunu etkiler. Diğerleri açmadı ama bir iki ufak ağaç açtı. Mevsimlerin değişmesinden kaynaklanıyor bunlar. Her halde. küresel ısınma etkili oluyor.” diye konuştu.

Yaman, meyve ağaçlarında şu anda çiçek olmaması gerektiğini, baharda mart ayında açması gerektiğini aktararak ağaçların kasım ayında çiçek açtığını, meyve vereceğini zannetmediğini söyledi.

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments