Yazlıkçılar, soba ve klima satışını patlattı

0
670

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerden yaz aylarında Edremit Körfezi’ndeki ikinci konutlarına gelenlerin büyük bölümü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle evlerine dönmeyip “izole” tatillerini uzatmayı tercih etti.

Balıkesir’in Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde yaz turizmi sezonu sona ermesine rağmen hareketlilik sürüyor.

Salgın dolayısıyla büyükşehirlere dönmek istemeyen vatandaşlar, kış aylarını da ikinci konutlarında geçirmek için hazırlık yapıyor.

Yaz tatilini geçirmek üzere Balıkesir’in Burhaniye ilçesindeki yazlığına gelen Nadir Dökmen, pandemi dolayısıyla kışı eşiyle birlikte Edremit Körfezi’nde geçireceklerini söyledi.

Dökmen: “İstanbul’dan geldik. Pandemiden dolayı gitmemeyi planlıyoruz. Daha doğrusu peyderpey gideceğiz ama kışı burada geçirmeyi planlıyoruz. Bunun için de biz soba bakıyoruz. Nostalji amaçlı şöyle güzel bir soba. Amacımız burada çok fazla ısınmak değil sadece nostalji olsun tabi birazda faydalanalım. Güzel sobalar var onlara bakıyoruz.” diye konuştu.

İstanbul’a göre Burhaniye’yi daha güvenli gördüklerini dile getiren Dökmen şunları kaydetti: “İnsan kalabalığı yok. Daha fazla trafik yok. İş açısından işe gidip gelme sorunumuz olmadığı için burasını tercih ediyoruz. Burada baya bir rahatız şu anda.”

Yaz tatili için geldiği Pelitköy sahilindeki yazlıklarında kalmaya karar verdiklerini ve kışın ısınmak amacıyla klima baktıklarını anlatan Hatice Çaylı da: “Bu yıl koronadan dolayı kalmayı hedefliyoruz Allah kısmet ederse. Kışın burada kalıyoruz. Klimayla ısınmayı tercih ediyoruz.”

Burhaniye ilçesinde beyaz eşya satıcısı Sezai Issı, kış sezonu öncesi klima ve soba satışlarında yoğun bir artış olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Yazlıkçılar çoğunlukla buraları güvenli buldukları için, özellikle Burhaniye’mizi çok seviyorlar. Burada kaldılar. Bu sene öyle görünüyor ki işlerimiz de bunların sayesinde iyi oluyor. Memnunuz bu durumdan esnaf olarak. Klimalarda iyi bir satış yakaladık. Bunun yanında soba, elektrik sobası, odun sobası, şömineli soba özellikle çok gidiyor. Görsel olarak da güzel. Gösterişi havası var. O nedenle de şömineli soba daha çok gidiyor. “

Müşterilerinin çoğunlukla buralarda kalmak istediklerini, Pandemiden dolayı da burada kendilerini güvende hissettiklerini söylediklerini dile kaydederek  bundan dolayı de esnaf olarak memnun olduklarını bildirdi.

Edremit’te soba satışı yapan babadan kalma 85 yıllık işletmenin sahibi inşaat mühendisi Caner Yüksel, ilçede kış öncesi soba satışlarındaki artışın salgından kaynaklandığını aktardı.

Yazlıkçıların, ısınma sorununu aşabilmek için araştırma yaptığını dile getiren Yüksel, şunları kaydetti:

“Kimi sobasını alıyor, kimi hala araştırmaya devam ediyor. Havalar biraz daha soğuyunca soba satışlarının daha yoğunlaşacağını düşünüyorum. Şu an havalar daha tam soğumamasına rağmen bir hareketlilik görünüyor. Çoğu ‘Ben burada bir kış geçireceğim, ne olacağını bilmiyorum’ diyerek ucuz sobaya yöneliyor. Buraya doğal gazın gelmesini bekliyorlar ama doğal gazın gelmesi herhalde birkaç seneyi bulur.”

Yüksel, sobaların fırınsızlarının 380 ila 500, fırınlılarının ise 600 ila 1100 liradan satıldığını sözlerine ekledi.

İlçede başka bir soba satıcısı Mehmet Dadıoğlu da satışların bu sene geçen yıllara göre daha iyi olduğunu belirtti.

Satışların erken başladığını anlatan Dadıoğlu, “Tabii bunun etkisi ise pandemiden dolayı vatandaşların İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’e dönmek istememeleri. Gitmek istemeyenler burada kalıyorlar. Burada kalınca da kışa hazırlık yapıyorlar. Herkes soba almaya yönelince bir hareketlilik osldu.” diye konuştu.