Balıkesir’in Havran ilçesinde kırsal Büyükdere Mahallesi’nde koyun yetiştiricisi ailesine yardım eden 12 yaşındaki Şevki Savran’ın, sosyal medyada yöre ağzıyla konuşmaları büyük ilgi görüyor
Havran’da, yöresel şivesi ile koyun yetiştiriciliğinin inceliklerini anlattığı videolarla sosyal medyada fenomen olan 12 yaşındaki Şevki Savran, ailesine yardımcı oluyor.
İlçenin kırsal Büyükdere Mahallesi’nde yaşayan Havran İmam Hatip Ortaokulu 7’nci sınıf öğrencisi Savran, kendilerine ait günde 90 kilogram süt veren 90 koyun ile kuzularının ve 8 keçinin bakımlarıyla ilgileniyor.
Her gün saat 06.00’da kalkarak kuzulu koyunları besleyen, hayvanları meraya çıkaran Savran, uzaktan eğitimle devam eden derslerini de takip ediyor.
Youtube’da paylaşılan videolarla tanınmaya başlayan ve yöresel şive ile konuşmasıyla ilgi gören Savran, ailesiyle 50 koyun daha alarak işlerini büyütmek istiyor.
Şevki Savran, babasıyla hayvancılık yaptığını söyledi.
Bu işi kendi isteğiyle sürdürdüğünü aktaran Savran, “Ben küçüklüğümden beri, ana karnından doğduğumdan beri buralardayım. Çamurun içindeyim. Hayat hikayem benim günlük yaptıklarım sabah geliyorum buraya kendime bir çay demliyorum. Çay içiyorum babamlarla. Sonra koyunların kuzularını ayırıyoruz. Sonra koyunları meraya çıkartıyoruz. 19.00’a kadar merada yayıyoruz. Geliyoruz yine aynı şekilde aynı işlemi yapıyoruz.” dedi.
Koyun yetiştiriciliğinin püf noktalarını anlatan Savran, şöyle devam etti:
“Bu iş görmek bilmek lazım. İçinden gelmesi lazım. İçinden gelmedi mi hiçbir şey olmaz. Doktor olacağım dedin mi zorla hiçbir şey olmuyor.”
Hayvancılık sektörünün para kazanmadığını savunan Savran, “Çiftçinin malı para yapmıyor. Peynir, yoğurt ucuz. Şehirlilerde, İstanbul’dakiler de peynir pahalı diyorlar. Peyniri pahalı yapan aradaki fırsatçılar. Fırsatçılara da artık biz bir şey diyemiyoruz.” diye konuştu.
Büyükşehirden gelerek hayvancılık yapmak isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Savran, şunları kaydetti:
“Önce bir 6 ay boyunca hayvanı tanısın, Altı aydan sonra alışıyorsun. Önce bir çoban tutsun altıncı aya kadar. 6.’ıncı aydan sonra yapsın kendi kendine. Ahırını yapsın.”
– “Hayatım bir anda değişiverdi”
Şevki Savran, kendisi gibi çobanlık yapan ve Youtube kanalı olan Nuri Saltan’ın sosyal medyadaki videoları sayesinde tanınmaya başladığını aktardı.
Bu duruma ilişkin yaşadıklarına değinen Savran, “Nuri Saltan ağabeyim bize bir video çekti. O video patladı sosyal medya üzerinde. Milyonlar izlemiş. O izleyenlere teşekkür ederim. Benim hayatım değişti. Nasıl değişti? Cuma günü hayvan pazarına gittim. Bizim burada Havran’ın pazarı oluyor. Oraya gittim. Herkes, gelen geçen selam veriyor. ‘Youtuber Şevki’, ‘yok şöyle Şevki’, ‘nasılsın Şevki?’, ‘Merhaba Şevki’. Herkes tanımış artık beni. Daha İstanbul’a gitsem başımdan ayrılmayacaklar. Tanınmak iyi.” ifadelerini kullandı.
Devlet büyüklerine ailesinin koyunlarının sayısını çoğaltmak için çağrıda bulunan küçük çoban sözlerini şöyle tamamladı:
“50 tane koyun alacağız. Cumhurbaşkanımızdan 50 istiyoruz. İnşallah sesimizi duyar böyle bir yardım yapar bize. Bir 50 koyun istiyoruz.”
Baba Mehmet Ali Savran ise oğlunun her zaman arkasında olduğunu belirterek, hem çalışkan hem de derslerinde başarılı olduğunu ifade etti.