Depodan “Tarih” çıktı

Çanakkale Zaferi'nde ve milli mücadele döneminde kullanılan Alman yapımı tarihi top Edremit Belediyesince yeniden gün yüzüne çıkartıldı.

0
410

Çanakkale savaşlarında düşman kuvvetlerine ateş kusan top, Balıkesir’in Edremit ilçesinde belediye tarafından restore edilerek Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’nde sergilenecek.

İlçenin kent belleğinde iz etmiş Osmanlı döneminde ordu envanterine giren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Çanakkale Zaferi’nde de kullanılan tarihi top bir dönem ilçede ramazan topu olarak hizmet verdi.

Daha sonra uzun yıllar bir depoda atıl vaziyette çürümeye terk edilen top, belediye başkanı Selman Hasan Arslan’ın talimatı ile yeniden eski ihtişamına kavuşturulacak.

Yazar Sabahattin Ali’nin “Kuyucaklı Yusuf” romanına ve Edremitli yazar Fatma Bölek Gürel’in “Ölmez Ağacının Evi” adlı romanlarına da konu olan “Ramazan Topu” aslına uygun olarak restore edilmek üzere müze müdürlüğüne teslim edildi.

Edremit Belediyesi Özel Kalem Müdürü Tayfun Canlı, Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi önünde bir basın açıklaması yaparak ilçenin tarihinde yer etmiş manevi değerlere sahip çıkıldığını söyledi.

Canlı, “Osmanlı döneminden bu yana kullanılan atalarımızın kullandığı ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün komutanlığındaki Çanakkale Zaferinde kullanılan bu topu Sıdıka Erke Etnografya Müzemize getirdik.” dedi.

Milli mücadele döneminde Edremit’e kazandırılan ve Kuva-yi Milliye şehri Edremit’te Ayşe Sıdıka Erke Müzesi’nde sergileneceğini aktaran Canlı: “Dünyaca ünlü Edremit’te yaşamış yazarımız Sabahattin Ali’nin ‘Kuyucaklı Yusuf’una konu olan bu top bundan sonraki dönemde Edremit Sıdıka Erke Etnografya Müzemizde sergilenerek vatandaşlarımızın ziyaretine açılacak. Halihazırda topumuzun üzerinde Osmanlı yazıları da bulunuyor.” diye konuştu.

Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi Sorumlusu Cumhur Dokur ise yaptıkları araştırmalarda tarihi topun Alman, Avusturya, Macaristan ve Osmanlı ordularında kullanıldığını bildirdi.

 Topun uzun yıllar Edremit kent hafızasında yerini aldığı bilgisini veren Dokur: “Edremit’teki Kuva-yi Milliye kahramanlarını da sembolize eden bir toptur. Söz konusu bu top büyük bir ihtimalle Çanakkale Savaşlarında da kullanıldığı aşikar. Çünkü Osmanlı ordusunun envanterinde olduğu belli. Üzerinde Arapça yazılmış harfler var. Aziz şehitlerimizin ruhuna itafen biz de bu topu onaracağız. Eski haline getireceğiz.” ifadelerini kullandı.