Yazar Sabahattin Ali’ye vefa

Sabahattin Ali'nin uzun yıllar Edremit'te yaşadığı ve Edremit Belediyesince restore edilerek müzeye dönüştürülen evin açılışı da yapıldı

0
562

Gazeteci, yazar ve eğitimci Sabahattin Ali, 73.’üncü ölüm yıldönümünde uzun yıllar yaşadığı Balıkesir’in Edremit ilçesinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.

Sabahattin Ali için Edremit Belediyesi tarafından organize edilen anma etkinliği ilçenin Hekimzade Mahallesi’ndeki yazarın adının verildiği sokakta uzun yıllar yaşadığı evin önünde gerçekleştirildi.

“Leylim Ley”, “Aldırma Gönül”, “Benim meskenim dağlardır dağlar” gibi ezgilerin de söz yazarı olan Sabahattin Ali’nin ilçede uzun yıllar yaşadığı ev, ilçe belediyesi tarafından restore ettirildi.

Yazarın 73.’üncü ölüm yıldönümünde ziyarete açılan evde yazara ait çok sayıda kişisel eşya ve fotoğraflar yer alıyor.

Sabahattin Ali Anı Evi’nin açılış kurdelesini yazarın kızı Prof. Dr. Filiz Ali, ilçe belediye başkanı Selman Hasan Arslan birlikte kesti.

Açılışta konuşan belediye başkanı Arslan, yazarın bundan 113 yıl önce ailesiyle Edremit’e yerleştiğini, çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği evin yeniden restore edilerek anı evi olarak hizmete açıldığını söyledi.

Yazar Ali’nin ilçedeki yaşamından kısa kesitler veren Arslan: “Ardında eserler, dilimizde şiirlerinden esinlenen şarkılar bıraktı. 73 yıl önce bugün gözlerini yumsa da, yaşayan ve yaşatılan, “Edremit’in Sabahattin Ali”sine selam olsun. SabahattinAliAnıEviileyaşıyor.Bugün onun öldüğü değil, onu yaşattığımız gün olarak tarihe not düşülüyor. Çünkü “Edremit’in Sabahattin Ali”si burada yaşadı, bugünde yaşıyor ve daima yaşayacaktır.” dedi.

Yazarın kızı Prof. Dr. Filiz Ali kürsüde babasından ve anılarından bahsederken duygusal anlar yaşadı ve göz yaşlarını tutamayarak konuşmasımı yarıda kesti.

Prof. Dr. Ali açılış öncesi yaptığı açıklamada: “Edremit’te ki babamın ana ocağı, baba ocağı evdeyiz şimdi. Çok güzel bir onarım yapıldı. Çok güzel bir anı evi gerçekleştirildi. Ben çok mutluyum hem babam adına hem bizim ailemiz adına. Edremit Belediyesinin böyle bir armağan vermesi hem bize hem de Edremit’e yakışır diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Açılışın ardından Sabahattin Ali Anı Evi yazarın kızı ve davetliler tarafından gezildi.