Budanan zeytin dallarını mutfağa taşıyor

İstanbul'da bir çok büyük firmada tanıtım ve basın müşavirliği yaparken şehir hayatından sıkılarak Balıkesir'in Edremit ilçesine yerleşen Hatice Esra Yıldız, zeytin ağaçlarının budanan dallarından mutfak gereçleri üreten bir atölye kurdu.

0
425

İstanbul’daki kariyerini bırakan Yıldız, zeytin ağaçlarının budanan dallarını işleyerek mutfağa taşıyor

Edremit’te budanan zeytin ağaçlarının dallarını sanata dönüştüren Hatice Esra Yıldız:

Edremit Körfezi’ne yerleştikten sonra yöresel ürünler pazarlamak amacıyla internet sitesi kuran İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Yıldız, hobi olarak merak saldığı zeytin ağaçlarını işleyerek ürettiği ahşap işleme işini geliştirerek Avrupa’dan Amerika’ya kadar bir çok ülkeye ihracat yapıyor.

Zeytin ağaçlarının belirli dönemlerde ağır budama denilen bir budama sürecinden geçtiğini belirten Yıldız, yaptığı açıklamada bunun amacının zeytin ağacının daha verimli bir ürün vermesini sağlamak olduğunu bildirdi.

Bu budamanın yılda bir kez yapıldığını vurgulayan Yıldız: “O da şu dönemler. Bu dönemlerde budanan odunları alıyoruz, işliyoruz, kurutuyoruz. Ondan sonrada ürünlerimizi üretmeye başlıyoruz. Dolayısıyla bizim temin ettiğimiz ağaçlar, zeytin üreticilerinden gelen, tedarikçilerimizin zeytin üreticilerinden topladığı ağaçlar.” dedi

Yıldız, Zeytin ağacından ürettikleri mutfak gereçleri için temin edilen ağaçların yaklaşık 2- 3 yıl kuruma sürecinden geçirildikten sonra işlendiğini söyledi.

Ağırlıklı olarak mutfak gereçleri ürettiklerini anlatan Yıldız şöyle devam etti: “Tabak, kaşık, kesme tahtası, sunum tahtası, mutfakta kullanılabilecek havan, maşa gibi onlarca yüzlerce ürün var mutfak için ürettiğimiz. Onun dışında bir de dekoratif ürünler üretiyoruz. Dekoratif ürünlerde de mumluk, şamdan, vazo gibi yine evimizde kullandığımız küçük eşyalar yer alıyor.”

İlk başladıkları dönemlerde ağırlıklı olarak otel ve restoranlar için üretim yaptıklarını ifade eden Yıldız: “Pandemi dönemiyle birlikte otel ve restoranların kapanmasıyla daha az iş yapmaları nedeniyle biz satışımızı ağırlıklı olarak şu anda hem yerel hem de uluslararası online siteler üzerinden yapıyoruz. Bunlarda da çok değişik ülkelere ihracat yapabiliyoruz. Avrupa pazarı var, Amerika pazarı var. Ortadoğu var. İsrail’den Avusturalya’ya, Amerika’ya, Kanada’ya kadar bir çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Ama tabi ki ağırlıklı olarak bizim en çok ürün gönderdiğimiz ülke Almanya. Bu şekilde bir çalışma sürecindeyiz.” şeklinde konuştu.

Yelpazelerinde hediyelik eşya olarak yada dükkanlarda, marketlerde satılabilecek dekoratif ürünler olduğunu da kaydeden Yıldız: “Zeytin ağacı ürünler Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde zeytin ağacı yetiştiği için bu ülkelerdeki insanların tanıdık oldukları bir ağaçtır. Fakat Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin dışında kalanlarda çok egzotik bulunan bir ağaç türü. Bu yüzden de bu ülkelerden de ilgi var. Mesela Kuzey Avrupa ülkeleri, Amerika, Avusturalya gibi ülkelerden çok fazla ürünlerimize ilgi var.” bilgisini verdi.

– Hobi olarak başladı, dünyaya satıyor

Hobi olarak bir ahşap işleme merakı ile başladığı ve daha sonra da bu ürünleri internet sitesinde sokak hayvanlarına mama temin edebilme düşüncesiyle satışa sunduğunu anlatan Yıldız: “İşin bu noktalara gelebileceğini tahmin edemediğim bir durumdu. Tamamen iyi niyetli bir şekilde sokak hayvanlarına mama alalım, bu paralarla onları besleyelim düşüncesiyle gelişti fakat o kadar büyük bir ilgi gördü ki daha sonra diğer iş kollarını bırakıp tamamen bu alana yönelip kendi atölyemizi kurduk ve bugünlere ulaşabildik. İşin başından beri hep bir sokak hayvanlarıyla ilgili bir ilgimiz olduğu için iş büyümeye başladıkça da bu sosyal sorumluluk projemiz bizim açımızdan büyüdü. Şöyle ki bir tahta ürettik ismi ‘Matilda’, benim kedimin ismi. o tahtanın satışından elde edilen bütün geliri biz sokak hayvanlarına mama almak için harcıyoruz. Özellikle pandemi döneminde sokağa çıkma yasaklarında sokak hayvanları çok zor durumda kalıyor. Hem kedi hem köpekler için bunların beslenmesine katkı sağlama amaçlı kullandığımız ürün.” diye konuştu.

– Ürettikleri ağaç ürünleri saf zeytinyağında bekletiyorlar

Yıldız, ağaçların kurutmasından başlayarak üretim sürecinin sonuna kadar ekolojik ve doğal olmasına özen gösterdiklerinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü çok fazla kimyasalla yaşadığımız bir hayatımız var. Doğal ürünler üretiyoruz. Malzememiz de doğal. Dolayısıyla ürünlerimizi ürettikten sonra biz saf zeytinyağında bekletiyoruz. Zeytinyağıyla yağlıyoruz. Kullanım aşamasında da yine zeytinyağıyla ara ara bakımlarının yapılması gerekiyor. Ürünü üretirken her hangi bir kimyasal malzeme kullanmadığımız için mümkün