Perşembe, Nisan 18, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaÇevreÇevrecilerden uyarı... "Sulak alanlara dokunmayın"

Çevrecilerden uyarı… “Sulak alanlara dokunmayın”

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yer alan Kuzey Ege’nin önemli sulak alanlarından Akçay sazlığının ranta kurban gittiği iddia edildi.

Sazlığın 60 bin metrekarelik alanı üzerine villa inşa edileceğini öne süren çevreciler, firma tarafından bugün inşaatların yapılacağı iddia edilen alanda gerçekleştirilen tanıtım konseri öncesinde eylem yaptı, slogan attı ve basın açıklaması yaptı.

Göçmen kuşların göç yolu üzerinde yer alan Akçay sazlığı ve sulak alanı 1 yılı aşkın süredir AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından moloz ve atıklarla dolduruluyor. Şimdi de en az 60 bin metrekarelik kısmına bir gayrimenkul şirketi tarafından villa projesi inşa edilecek. Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Kuzey Ege Bölgesinin son sulak alan eko sistemlerinden bir olan Akçay sulak alanına yapılacak inşaat için bugün gayrimenkul şirketi tarafından daha önce temel atma töreni olarak duyurulan ancak çevrecilerin tepkisi üzerine halk müziği konserine dönüştürülen bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik alanında toplanan çevreciler bir basın açıklaması yaparak yapılan işin gayri resmi olduğunu öne sürdüler. Etkinlik alanında sloganlar atarak kısa bir yürüyüş yapan çevreciler, jandarmanın oluşturduğu bariyer önünde bir basın açıklaması yaptı.

“SULAK ALANLARDAN ARSA, BİNA ALMAYIN”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan okuduğu basın açıklamasında ‘sulak alanlardan arsa ve bina alınmayın, kendi ve başka canlıların canlarıyla oynamayın’ çağrısı yaptı.

Edremit Belediyesi’ne de bu konuda sorular yönelten Doğan şunları söyledi: “Ey Edremit Belediyesi; parsel alanını bizim tam olarak bilemediğimiz Akçay Engin Kent projesi 1/ 100 binlik Balıkesir – Çanakkale illeri çevre planlarına uygun mudur? Bu parseller çevre düzeni planında doğal karakteri korunacak alan olarak gösterilen yerlerde yer almakta mıdır? Bu projenin 1/ 1000’lik, 5000’lik imar planları var mıdır? Mevcut planlara uygun mudur? Temel atılacağı söylenen ancak bizim sorularımız üzerine temel atılmayacağı yalnız konser verileceği söylenen bu projeyle ilgili belediyenize herhangi bir inşaat ruhsatı başvurusu var mıdır? Firma başvuruda bulunduğunu sonuç beklediğini söyledi. Henüz şu anda belediyeden verilmiş bir inşaat ruhsatı yok.”.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINA ÇAĞRI 

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğü’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne de seslenen Doğan: “Bin bir türlü canlıya ev sahipliği yapan, Türkiye’deki su kuşlarının yüzde 30’undan fazlasını barındıran Akçay Sazlığı ve Sulak Alanını ne zaman koruyacaksınız? İklim krizi ile kuraklıkla kavrulmakta olduğumuz şu günlerde sulak alanların yok olmasına daha ne kadar seyirci kalacaksınız?  Şu anda bakanlığın envanter listesinde yer alan söz konusu alanı ne zaman “Mahalli, Ulusal Sulak Alan” olarak tescil edeceksiniz? Söz konusu alanı ne zaman doğal sit alanı-kesin korunması gerekli hassas alan olarak ilan edeceksiniz?” dedi.

“TEMEL ATMAKTAN BİR ANDA NEDEN VAZGEÇTİNİZ?”

Gayrimenkul firmasında da çağrıda bulunan Doğan sözlerini şöyle tamamladı: “Ey şirket projenizin çevre düzeni planına uygunluğu var mıdır? Planını çıkardınız mı? Gerekli yasal izinleriniz var mıdır yoksa yaptık oldu mu olacak? Temel atmaktan birdenbire neden vazgeçtiniz, izniniz olmadığı için mi? Sulak alanda inşaat yapmaktan ve insanların yaşamını riske atmaktan acilen vazgeçin.”

Ela Taşezen ve Harika Şişmanlar’ın da bir açıklama okuduğu eyleme Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği çağrısı ile Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), Balıkesir Çevre Platformu, Burhaniye Ekoloji Gönüllüleri, Arçep, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği katıldı.

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments