Cumartesi, Nisan 20, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriKazdağları'nın ağaçları örgü ve kumaş desenlerle süsleniyor

Kazdağları’nın ağaçları örgü ve kumaş desenlerle süsleniyor

Balıkesir Edremit ilçesinde Kazdağları eteklerinde bulunan bir mahallenin gönüllü kadınları ağaçları örgü motiflerle ve kumaş desenlerle süslüyor.

-

Sinema sanatçısı Tuncel Kurtiz’in mezarının da bulunduğu kırsal Çamlıbel Mahallesi’nde bir grup kadın, çınar ağaçlarını örgülerle ve kumaş desenlerle renklendiriyor. Bu süslenen ağaçları görenler ise mahalleye yoğun ilgi gösteriyor.

Bölgeyi Sevdiği için Kazdağları’na her yaz geldiğini ifade eden Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversitesi geleneksel Türk Sanatları Bölümü Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı Öğretim Görevlisi Derya Tecimer AA muhabirine yaptığı açıklamada: daha önce de burada bir kaç çalışmalarının olduğunu söyledi.

Bu projeye 2014 yılında başladıklarını kaydeden Tecimer: “İpliklerle, daha çok tekstil sanatı ve bir tür grafiti olarak ağaçları örgülerle renklendirmek, griliğe biraz renk katmak yani bu köy için bu geçerli olmayabilir buradaki her şey çok yeşil ama belki de bazen biraz bir şeylere parmak basmak dikkat çekmek için yaptığımız bir etkinlik diye biliriz bu çalışmalar.” dedi

Bu tür çalışmaları değişik kentlerde de kadına şiddete karşı, deniz canlılarını korumak için yaptıklarını söyleyen Tecimer: “Belki burada da birazcık doğayı gösterebilmek, bu köye gelen insanların dikkatini çekebilmek, belki biraz çocukların hayatına bir renk katabilmek için yaptığımız etkinlik bunlar.” diye konuştu

Ağaçların giydirilmesi projesinde görev alan tekstil mühendisi Hikmet Ekşi Yıldız: “Örgü bombardımanı benim ilk kez Altınoluk’ta başladığım bir sanat. Tam zamanlı çalışma hayatını yarı zamanlıya çevirdiğimden beri boş kalan zamanlarıma bir şeyler yapmak için başladım. Çok renkli bir iş. Örgü örmekte çok keyifli. ama bunu doğada insanlarla paylaşmak çok keyifli.” ifadesini kullandı.

Farklı ülkelerde örgü bombardımanı yaptığını hatırlatan Ekşi Yıldız şunları söyledi: “Bu çalışmaları Türkiye’nin bazı farklı şehirlerinde, yurt dışında Çin Seddi’nde bile yaptım. İtalya’da, Hollanda’da, Almanya’da, İngiltere’de, Ürdün’de. çok farklı ülkelerde yaptım. Çok güzel karşılanıyor. insanlar keyifli buluyor. Bu işi yaparken negatif tepkiler aldığımız da oldu hani ağaç hava almıyor diye. Ama görüldüğü gibi ağacı komple sarıp sarmalamıyoruz. Hatta kuruyan bir ağacın yeşerdiğini bile gördük yarn bombing’den (örgü bombardımanı) sonra. İnsanları mutlu ettiğini düşünüyorum. yaparken beni çok mutlu ediyor. seyredenlere de ‘aa’ dedirtiyor.”

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete