Cuma, Nisan 19, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaÇevreEdremit Dalyan koruma alanı ilan edildi ama tehlike geçmedi

Edremit Dalyan koruma alanı ilan edildi ama tehlike geçmedi

Zeytinli Altınkum ile sulak alan arasındaki bölge “Nitelikli Doğal Koruma ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescillendi. EDÇEP Doğal Yaşam Parkı ilan edilmesini istiyor.

Fotoğraf: Edremit Çevre Platformu

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Edremit–Burhaniye arasındaki Kadıncık Deresi ve çevresi “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü de 25 Kasım 2021 tarihli kararında Zeytinli Altınkum ile Sulak Alan arasındaki bölgeyi “Nitelikli Doğal Koruma ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescilledi.

Buna karşın bölgedeki yapılaşma ve imar tehlikesinin geçmediği uyarısında bulunan Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) bölgenin Doğal Yaşam Parkı ilan edilmesi gerektiği görüşünde.

Fotoğraf: Edremit Çevre Platformu

“DOĞA BİZİ DOĞRULUYOR”

Geçtiğimiz günlerde yaşanan yoğun yağışlarda Zeytinli Altınkum plajı ve Edremit Burhaniye arasındaki sahil yolu sular altında kaldı. Bu görüntülerle Dalyanın ne demek olduğunu bir kez daha ortaya çıktığını ve kendilerinin yıllardır söylediklerini doğanın doğruladığını belirten EDÇEP sözcüsü Kubilay S. Öztürk şunları söyledi; “Deniz ile bu sulak alanlar, milyonlarca yıldır iç içe yaşadılar kıyılarımızda.

Kazdağları eko-sisteminin, denizle kucaklaştığı bu güzelim bölgenin değerini bilemeyen, ona set çeken, beton döken, konut yerleştiren, şekil vermeye kalkan, hep insanlar oldu. Şimdi bir kere daha diyor ki doğa ana: “anlamamakta direnenler olursa, ben geri almayı da bilirim..!”

KORUMA KARARINA RAĞMEN HALEN DOLGU YAPILIYOR

Bölgeyi daha önce Sürdürülebilir Koruma alanı ilan ederek yapılaşmaya açmak isteyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Bakanlık kararı sonrası tavrı merak ediliyor. EDÇEP Belediyeye aylardır yaptığı çağrıyı yineleyerek bölgenin doğal yaşam parkı ilan edilmesini isterken, Büyükşehir Belediyesinin ekim ayında bölgede inşaat ruhsatları verme ve servis yolları açma nedeninin Bakanlık kararıyla ortaya çıktığını ifade ediyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve Bakanlık kararından sonra Edremit Belediyesi’nin “nitelikli doğal koruma alanı” ilan edilen bu alandaki inşaatları durdurması gerektiğini belirten Öztürk, buna karşın halen dolguların devam ettiğini söyledi.Reklam

DOĞAL YAŞAM PARKI TALEBİYLE 33 BİN İMZA TOPLANMIŞTI

Balıkesir Belediyesinin imar değişikliği yaparak Dalyan’ın bir bölümünü satmak istediğini, Edremit halkının ise buna karşı geldiğini aktaran Öztürk, bölgenin bir Doğal Yaşam Parkı yapılması için 33 binden fazla imza verildiğine dikkat çekti. Öztürk, “sanki bu mücadeleyi arkasından vurur gibi Edremit Belediyesi’nin Dalyan’ın öteki tarafında inşaat ruhsatları dağıtıp, yol açmaya kalkışmasının anlamı var mıdır? Hem Edremit ve hem de Balıkesir olmak üzere, her iki belediyenin de, Dalyan’daki girişim ve gayretlerinden vazgeçerek, doğayı koruma noktasında ortaklaşmalarını bekliyoruz artık! Bunu bizim 33 bini aşkın imzamız anlatamadıysa size, iki gündür lodosun yaptıkları da mı anlatamadı? Sizler ne zaman doğaya saygılı olmakta birleşeceksiniz?” dedi.

DALYAN İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

19 Kasım’da Cumhurbaşkanı Kararı ile daha önce 3. derecede koruma altındaki Kadıncık Deresinin koruma statüsünün değiştirilerek “kesin korunacak hassas alan” olarak tescillendiğini aktaran Öztürk, “Hamdi Türe Köprüsü’nden itibaren Burhaniye yönündeki yol ile deniz arasında kalan dar arazi ile Kadıncık Deresi’nin kıyı kesimdeki çevresi, böylece 1. derece koruma altına alındı. Belki azdı ama bu bile önemli bir adım oldu Dalyan için” dedi.

“Nitelikli doğal koruma alanı”nın Zeytinli Arıtma Tesisi, OSB’nin dereye paralel uzanan bir bölümü ve Engin Kent’in temel attığı arazileri kapsadığını dile getiren Öztürk, “Fakat özellikle OSB arazisi ile Enginkent arasındaki bir alanın cetvelle çizilmiş gibi, kapsam dışında bırakıldığı da dikkati çekti. Öztürk, “Nasıl olacak şimdi bu OSB işi? Binlerce kamyon dolgu yapılan alan “nitelikli doğal koruma alanı”, geri kalanı niteliksiz mi olacak?” sorularını yöneltti.

KORUMA KARARINDAKİ RENKLER NE ANLAMA GELİYOR?

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü sit kararının yayınlandığı haritada kırmızı ile gösterilen alanın Cumhurbaşkanı Kararı ile “kesin korunacak hassas alan” ilan edilen bölüm olduğunu kaydeden Öztürk, “Buraya artık tek çivi bile çakılamaz. Fakat bir uyanık “girişimci” bu alanda bile temel kalıplarını yerleştirmiş bugünlerde, neredeyse dökecek betonu. Bunu engellemek Burhaniye Belediyesi’ne düşüyor” dedi.

Sit kararında mavi renkte gösterilen bölümün, “nitelikli doğal koruma alanı” ilan edildiğini belirten Öztürk “Mevcut durumda Zeytinli Arıtma Tesisi, OSB’nin dereye paralel uzanan bir bölümü ve Engin Kent’in temel attığı araziler gibi yapı ve girişimler bu bölümde kalıyor ne yazık ki..!” dedi.

Sit kararındaki yeşil bölümün ise ise “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” ilan edildiğine vurgu yapan Öztürk, “Altınkum’da denizden başlayan ve bina yayılımından kurtulabilen bütün Hazine arazileri bu alanda kalıyor. Bu durumda Balıkesir B. Belediyesi’nin imar değişikliği ve satış kararı almaya çalıştığı Dalyan’daki Hazine arazilerinin artık hayal olduğu anlaşılıyor. Burası için yakışan tek iş bir “Doğal Yaşam Parkı” kurmak olacaktır” diye konuştu.

KAYNAK : https://www.evrensel.net/haber/449376/edremit-dalyan-koruma-alani-ilan-edildi-ama-tehlike-gecmediÖzer AKDEMİR

HABER: BÜLENT ÖZGEN

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments