Perşembe, Mart 28, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriZeytinyağı, diyabet hastalarının tedavisinde kullanılacak

Zeytinyağı, diyabet hastalarının tedavisinde kullanılacak

Balıkesir'in Edremit ilçesinde çeşitli alanlarda araştırmalarını sürdüren bir AR-GE firması tarafından yürütülen çalışmada zeytinyağının A polar ve polar bileşenlerini ayrıştırarak diyabet hastalarının yaralarının tedavisinde kullanılacak ilaç etken maddesi, elde etti.

-

İzmir’de bir üniversite ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucu zeytinyağının A polar ve polar bileşenlerini ayıran firmanın sahibi Faruk Durukan, gazetecilere yaptığı açıklamada; zeytinyağının bilinen faydalarının yanı sıra elde edilen bu madde adeta bir ilaç etken maddesi olarak kullanılabileceğini söyledi.

Durukan: “Zeytinyağı insan vücudu için faydalı olduğu bütün dünya tarafından bilinmekte. Ancak zeytinyağının içerisinde yüzde 10 A polarlar, yüzde 90’da polarlar vardır. A polarlar tenden içeriye girebilir, polarlar tenden içeriye giremiyorlar. Bundan dolayı vücudunuza veya elinize, yüzünüze zeytinyağı fayda vermek için sürdüğünüzde yüzde 90’ı dışarıda kalmaktadır. bu da tekrar teni çok iyi yıkamak gerekir. Onun için kullanımı çok azdır.” dedi.

Yaptıkları çalışmada zeytinyağının dünyada ilk defa A polarını polarından ayırmayı başardıklarını ileri süren Durukan şöyle konuştu: “Şurada gördüğünüz normal zeytinyağı, burada gördüğümüz zeytinyağı A polarına ayrılmış, yani tenden içeriye girebilen zeytinyağı. Bunun içinde ağırlık olarak oleacanthal dediğimiz etken madde vardır. Bunu teninize sürdüğünüz zaman tamamen tenden içeriye girebilmektedir. Bu çalışmanın özelliği doktora çalışması olarak bilimsel yayın da yapıldı. Literatüre de girdi. Diyabet hastalarının ayak yaralarını tedavide kullanılabildiği ispat edildi. Yani aslında bu bir ilaç etkin maddesi haline dönüştürüldü. Dünya tıp literatürüne girmiş oldu. Yani Türkiye’den dünyaya yeni bir bilimsel çalışma daha yayınlanmış oldu”.

Çalışmanın asıl önemli bölümünün zeytinyağının A poların polarından ayırma olduğunun altını çizen Durukan: “Buradaki marifet A polarını, polarından ayırma oldu zeytinyağını. Ama tabi bu anlattığım kozmetik için geçerli. Zeytinyağında yemek için bunu ayırmaya gerek yok. Çok sağlıklı bir meyve suyu şeklindedir zeytinyağı. Onun faydası zaten bilinmekte. Yani bunu gıdalar için düşünmemek gerekiyor. Bu kozmetik için geçerlidir.” değerlendirmesini yaptı.

Diyabet hastalarının ayak yaraları tedavisinin çok zor olduğunu aktaran Durukan sözlerini şöyle tamamladı: “Bazı ufak tefek çalışmalar oluyor, Amerika’da mesela sinek larvalarıyla tedavi çalışması var bilindik olarak doktora çalışması. Bu çalışmada zeytinyağının içindeki polarlarla ta ince noktalarına kadar gittiği için zeytinyağının ayak yaralarında diyabet hastalarının bu literatürde yayımlandı doktora çalışması olarak da teze girdi. Bu çalışmadaki marifet bu etken maddeyi elde edebilmekti.”

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete