Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaEditörün SeçtikleriDİLEKLER OLMASI ÜMİDİYLE SUYA BIRAKILDI

DİLEKLER OLMASI ÜMİDİYLE SUYA BIRAKILDI

-

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, vatandaşlar, Hıdırellez dolayısıyla akşam saatlerinde bir araya geldi.
UNESCO tarafından 2017 yılında İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedilen Hıdırellez, etkinliklerle kutlandı.
Hava kararıncaya kadar Edremit Çayı kenarına toprağa sahip olmak istediklerinin resimlerini çizen vatandaşlar, dileklerini yazdıkları kağıtlar ile topladıkları çakıl taşlarını çaya attı. Karınca yuvasından aldıkları toprağı kağıtlara sararak çantalarına, cüzdanlarına koydu.
Etkinliğe katılanlardan Havva Gül Açan, yaptığı açıklamada, her sene dere kenarına geldiğini söyledi.
Karınca yuvalarından toprak aldıklarını dile getiren Açan, “7 yuvadan aldığımız toprağı sonra çantamıza koyuyoruz. Bereket oluyormuş. Gerçekten de oluyor.” dedi.
Bedriye Kundakçıoğlu de her sene 5 mayıs akşamı dere kenarlarında gezildiğini ve gecesinde de ateş yakıldığın belirterek, “7 karınca yuvasından toprak toplanıp cüzdanın içerisine konuluyor bereket olsun diye. Küçük küçük taşlarla evler çiziyoruz istediğimiz şekilde arabalar. Sahip olmak istediğimiz. Benim bir keresinde olmuştu. Senesinde ev sahibi olmuştum. Dileklerimizi yazdık çaya attık. İnşallah kabul olur.” diye konuştu.
Dere kenarına Hıdırellez’i kutlamak için geldiklerini anlatan Aşkın Güler de “Hıdırellez bizlere göre baharın başlangıcı, aynı zamanda yeniden insanların bu güzellikleri başlangıç itibariyle yapması demek anlamına geliyor. Tabi bunu herkes farklı yorumlayabilir. Ama Hıdırellez’de yapılan niyetler hep bunlar güzel şeylerdir. Geçen sene 5 mayısta eşim ve ben birbirimize niyetlerimizi söylememiş olmamıza rağmen yapmış olduğumuz çizimlerde ikimizde gelin kız yapmıştık. Şu anda gelin kızım yanımda. Durum böyle. Tabi bu nasip işleri Allah’ın izniyle de. Bu güzellikleri bu şekilde inançlarımızın doğrultusunda. Herkes inançlarıyla yaşar. Bu inançların biz de bir parçası olarak biz de mutlu oluyoruz bu tür olayı yaşamaktan.” Şeklinde konuştu.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete