Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaÇevreEdremit'ten pis kokular geliyor

Edremit’ten pis kokular geliyor

-

Edremit’te deniz suyunda insan sağlığına zararlı bakteriye rastlandığı bildirildi

Kuzey Ege’nin incisi Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Altınkum plajları alarm veriyor. Bölgede ağır kokuların oluşması üzerine Edremit Çevre Derneği, tarafından deniz suyu numuneleri alınarak bir özel laboratuvarda tahlil yaptırıldı.

Yaz nüfusu 1 milyonu aşan kış nüfusu ise 350 binin altına düşmeyen Edremit’te deniz suyu numunelerinde insan sağlığını tehdit eden Enterokok ve Escherichia Coli bakterisine rastlandığı bildirildi.

Edremit Çevre Derneği Başkanı Kubilay Saygın Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada denizdeki kirliliğin yeni bir durum olmadığını bölgede oturanların uzun yıllardır bu sorunla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Arıtma tesisinin yetersiz, derelerin de kirli olduğuna işaret eden Saygın: “Çözümü belli yatırım. Körfez sadece Edremit’le değil, çevresindeki bütün yaşam birimlerinde yatırım bekliyor uzun yıllardır. Burada da deniz kirliliğini biz koku, bulanıklık ve köpüklenmeyle görüyoruz. Ama daha önemli bir göstergesi daha var… her yaz özellikle çocuklar ve yaşlılar hasta oluyorlar burada. Hastanelerimiz bunlarla dolu.” dedi.

Tahlil yaptırmak için ilk önce Edremit Belediyesine başvurduklarını ve bir ortaklık sağlayamadıklarını ve ilgi göstermediklerini dile getiren Saygın dernek olarak yaptırma kararı aldıklarını aktardı.

Saygın, yazlıkçıları ve turizm sezonunu etkileyecek bir durum çıkmaması için tahlilleri sezonun ortası yerine bitmesine yakın yaptırdıklarını belirterek şu açıklamayı yaptı: “Enterokok diye bir bakteri var. Sağlık Bakanlığı bunun 100 ml suda 370 adet olması halinde insan sağlığı açısından tehlikeli olduğunu söylüyor. Bizim burada bu 1700. Yani yüzde 459 fazla çıktı. Yine insan sağlığı için tehlikeli olan Escherichia Coli var. Onun da 100 ml suda 1000 adet olması lazım. bizdeki yüzde 50 fazlasıyla 1500 tane çıktı.Bu çıkan sonucu Balıkesir Tabip Odasına danıştık onlarda bizim kaygılarımızı paylaşarak bu oranın çok yüksek olduğunu söylediler. “

Bu bakterilerin denizde yaşayan canlılarda oluşan bir şey olmadığını insan ya da hayvan kaynaklı olduğunu söyleyen Saygın: “İnsanların ya da hayvanların bağırsaklarında oluşan bakteriler bunlar. Bizim bu dereye herhangi bir şekilde atıklarını boşaltan bir hayvan çiftliği yok burada. Edremit’ten buraya gelen yol üzerinde özellikle arıtma tesisini geçtikten sonra bu koku başlıyor. Bize göre bunun kaynağı arıtma tesisi. Bu tesisin kapasitesi 110 bin kişilik. Yazın bu tesise atık suyunu gönderen buradaki nüfus aşağı yukarı 700- 800 bini buluyor. Bununla başa çıkabilmesi tesisin mümkün değil.” diye sözlerini tamamladı.

Altınkum Mahalle Muhtarı Selma Kayacan da buranın düzeltilmesini istediklerini dile getirerek şunları söyledi: “Güzel bir deniz, Güzel bir havamız var. Kazdağlarımız var. Bizim çocuklarımız temiz yerde denize girsin istiyoruz. Arıtma 100 binlik ama burası yazın 1 milyon, kışın ise 400 bin. Yeterli değil. Edremit’te de kokuyor, burada da kokuyor. Ayrıca hastalık yapıyor.”

Çevre sakinlerinden İbrahim Kayalar ise: “Bu koku mahalleli olarak gerçekten çok rahatsız edici. Onun ötesinde hastalık. Şu güzelim denizi kirletme ve bu deniz çok yakın zamanda yok olacak eğer devam ederse. Buranın birinci öncelik sorunu arıtmadır. Arıtmaların ıslah edilmesi lazım. Arıtma şu anda işlev yapmıyor. Kapasite yetmiyor. Teknoloji yetersiz” değerlendirmesinde bulundu.

Bir başka mahalleli Muzaffer Bozkurt da arıtma tesisinin yetersiz olmasından dolayı rahatsız edici kokuların yayıldığını belirterek gereken çalışmaların yapılması için imza toplayarak ilçe kaymakamlığına dilekçe verdiklerini söyledi.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete