Perşembe, Mart 28, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün Seçtikleri‘Belediye işçisi kamu işçisidir. Kadro istiyoruz’

‘Belediye işçisi kamu işçisidir. Kadro istiyoruz’

-

DİSK/Genel-İş Balıkesir Şubesi tarafından Burhaniye ilçesinde yapılan basın açıklamasında, belediye şirketlerindeki işçilerle ilgili kadro verilmesi, kamu işçisi sayılması gerektiği yönünde çağrıda bulunuldu.

Balıkesir’de ki belediye şirketlerindeki işçilerin de kadrolaşması için Burhaniye Cumhuriyet Meydanı’nda eylemde bulunan DİSK/Genel-İş üyesi işçiler, “Belediye işçisi kamu işçisidir. Kadro istiyoruz” pankartıyla açıklamalarda bulundu. DİSK/Genel-İş Balıkesir Şubesi Mali Sekreteri Uğur Mamuk tarafından okunan basın açıklamasında şöyle denildi;

BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİ DE KAMU İŞÇİSİDİR; KADRO İSTİYORUZ

DİSK/Genel-İş belediye işçilerinin hakları için inatla ve yılmadan mücadele etmeye, ülkemiz ve geleceğimiz için emek ve demokrasi talebine ısrarla ve kararlılıkla sürdürmeye, işçi sınıfının hakları ve özgürlükleri için örgütlenmeye ve güçlenmeye devam ediyor.

Gelir eşitsizliği, yüksek enflasyon, fahiş faturalar, açlık sınırı altındaki ücretler, işçiler geçinmesi ve insanca yaşamasını olanaksız hale getiren ağır koşullar yaratmıştır, bu koşullar altında ayrımcılık, güvencesizlik ve eşitsizlik yayılmaya devam ediyor. Belediye şirket işçileri de uzun zamandan beri büyük bir eşitsizlik ve ayrımcılığa maruz bırakılıyor. İşçiler için bu ayrımcılığın, eşitsizliğin ve adaletsizliğin adı “KADRO ALDATMACASI”dır. Sendikamız söz konusu ayrımcılık ve adaletsizliğe karşı “belediye işçileri de kamu işçisidir” diyerek eylemler basın açıklamaları yaptı. Her eylemimizde ve açıklamamızda; “Gerçek kadro istiyoruz, belediye işçileri kamu işçisidir ayrımcılık son bulsun haklarımız verilsin” dedik.

BELEDİYE İŞÇİSİ KAMU İŞÇİSİDİR

Belediye işçileri bugün birçok açıdan ayrımcılıkla karşı karşıyadır. Siyasal iktidar tarafından çalışanlara yönelik yapılan ya da yapılması planlanan kısmi düzenlemelerle belediye işçilerinin adı bile ne yazık ki geçmiyor. Kamu işçileri ve kamu çalışanlarına yönelik yapılan düzenlemelerden belediye işçileri yararlanamıyor ve düzenlemelerin dışında tutuluyor. Kamu hizmetleri bir bütün olup merkezi ya da yerel ayrımı olmaksızın kamu çalışanları (işçi/memur) eliyle yürütülür. kamu çalışanlarının –işçi ya da memur ayrımı yapmaksızın –merkezi ya da yerel hakları iyileşecekse toplu olarak iyileştirilmelidir. Bu durumdan hem hükümet hem de belediye işçileri sorumludur.

BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİNE İLAVE TEDİYE HAKKI DERHAL TANINMALIDIR

Belediye şirket işçilerinin kadro ve ilave tediye hakkı verilmelidir. 696 sayılı KHK ile beraber kamuda çalışan taşeron işçilerinden merkezi idarede bulunanlar doğrudan kadroya geçerken: belediyelerde çalışan işçiler ise ne yazık ki kadro yerine belediye şirketlerine geçiş yapmıştır. Bu durum 450 bine yakın belediye işçisinin ayrımcılığa uğramasına ve hak mağduriyetine neden olmuştur. Bunun en somut örneği, kamu işçilerinin yararlandığı 52 günlük ilave tediye hakkından belediye şirketlerinde çalışan işçilerin yararlanılmamasıdır. KİT’lerde çalışan işçilerin ilave tediye hakkı bulunurken belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ilave tediye hakkı olmaması da ayrıca hukuksuzdur. bu mağduriyet bir an önce sona erdirilmeli ve belediye şirketlerinde çalışan işçiler de diğer işçiler gibi kadroya geçirilmelidir. İlave tediye hakkı ise derhal verilmelidir.

BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİNİN ZORUNLU EMEKLİ EDİLMESİNE SON VERİLMELİDİR

Zorunlu emeklilik uygulamasına kaldırılmalıdır.696 sayılı KHK ile geçişi yapılan işçiler Anayasa’ya aykırı bir uygulamaya maruz bırakılıyor. Bu kapsamdaki tüm işçiler emeklilik aylığına hak kazanmalarının ardından çalıştıkları kurumdan zorunlu olarak emekli ediliyor. Yıllarca kadroya geçme hayali kuran binlerce taşeron işçi kadroya geçtikten hemen sonra emekli olmak zorunda bırakılıyor. Hala yüz binlerce işçi benzer sorunlarla karşı karşıyadır. Bu durum anayasa tarafından güvence altına alınmış çalışma hakkına ve eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır. Yıllarca taşeronlarda asgari ücretle çalışan işçilerin bugün zorla emekli edilmek istenmesi, bu işçilerin asgari ücretin yarısı kadar bir emekli ücreti ile yaşamaya mahkûm edilmesidir. Bu ayrımcı uygulama bir an önce sona erdirilmeli ve gerekli yasal düzenleme bir an evvel yapılmalı, bur süreçle zorla emekli edilen binlerce işçiye yeniden işe geri dönüş imkânı sağlanmalıdır.

TALEP EDİYORUZ

Belediye işçilerinin sesi olan DİSK/Genel-İş, bugün buradan ilan ettiği talepleri, bundan sonra yurdum dört bir yanında daha güçlü taşımaya kararlıdır. Gelin bu mücadeleyi hep birlikte büyütelim. Gelin sesimiz hep birlikte yükseltelim. Hükümet ve belediye işverenleri belediye işçilerinin bu sesine kulak vermelidir. Belediye şirket işçilerine kadro ve ilave tediye hakkı istiyoruz. Taşerondan kadroya geçen işçilerin zorunlu olarak emekli edilmesini kabul etmiyoruz.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete