Balıkesir’in Edremit ilçesinde kent kültürünü, tarihini ve kültürel mirasların tanıtımını sağlamak amacıyla Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneğince “Adım adım Edremit kültür turu” projesi başlatıldı.
Tarihi ve kültürel değerleri ile öne çıkan Edremit ilçesinde ilki 2018 yılında gerçekleştirilen kültür turları yaklaşık 4 yıl aradan sonra tekrar yapıldı. Dernek tarafından organize edilen kültür turunun ikincisine yakın zamanda kente yerleşen ve bölgeyi tanımak isteyen 40 kişi katıldı.
Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker rehberliğinde İbrahimce Mahallesi’ndeki Hacı Kabakçı Konağından başlayan turda Atatürk Evi, Sabahattin Ali anı evi, Ayşe Sıdıka Etnografya Müzesi ile kentin yaşamına, kültürüne, inançlarına, ticaretine ve sanayisine ışık tutmuş tarihi mekanlar, yürüyerek 7 saatte gezildi.
Diker, gazetecilere yaptığı açıklamada,: “Bugünkü etkinliğimizi Edremit’in tarihi ve kültür dokusu içerisindeki yapıları, insanların yaşam tarzlarını, sosyal hayatlarını, tarihten bugüne gelinceye kadar yaşam tarzlarını öğrenmek amacıyla düzenledik.” dedi.
Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gülçin Cömert, öncelikli amaçlarının 4 bin yıllık Antandros antik kentine sahip çıkmak olduğunu belirterek: “Bunun yanı sıra bölgemizde, şehrimizde bulunan kültürel ve doğal mirası tanımak ve sahip çıkmak zorunda hissediyoruz. Bu yüzden gönüllülerimizle Edremit kentimizin kültürel miras varlıklarını dolaştık. Aslında geleceği zeytin ve turizmde olan Edremit kentinin kültür turizmine açılan bir kapı olduğunu düşünüyoruz bu gezilerin.” diye konuştu.
Cömert, bunun bir kültür rotası haline gelmesi gerektiğinin altını çizerek, Edremit’in hem tarihi evleri, müzeleri bulunduğunu hem de gurme turizmi için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Tura katılanlardan İhsan Eroğlu da, Edremit’i derinlemesine tanımaya çalıştıklarını dile getirerek şunları söyledi: “Benim için çok anlamlı oldu. Çünkü benim daha Edremit’teki hayatım 6’ıncı ayını doldurmadı. Kendimce keşfettiğimi öğrendiğim bir takım yerlerin geçmişini birinci ağızdan dinledik. Son derece anlamlı hatıralarla birleştirerek yaşayan bir tarih anlatısına tanık olduk. Bu benim için son derece önemli bir kazanç.”
Bir başka katılımcı Şöhret Örken ise yerel tarihin ve yaşadıkları yerlerin, toprakların, binaların tarihini, kent belleği bilmenin geleceğe bırakmak açısından çok önemli olduğu açıklamasını yaptı.
Kültür turuna katılanlardan Güven Yeşilovalar da: “Benim aslında bu tura ikinci katılışım 4 yıl önce benzer bir tur yapılmıştı Edremit’i o zaman daha iyi tanımıştım. Bu sefer hem bilgilerimi güncelledim hem de daha önce Atatürk’ün konakladığı konağın içini görebildim. Keza Sabahattin Ali’nin evinin de içini de gördüm. Edremit’i daha iyi tanımama yarayan güzel bir tur oldu” ifadelerini kullandı.