Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaEditörün SeçtikleriRoma Dönemine ait yeraltı ısıtma sistemi bulundu

Roma Dönemine ait yeraltı ısıtma sistemi bulundu

-

Balıkesir’İn Burhaniye ilçesinde 11 yıldır sürdürülen Adramytteion Antik Kenti kazıları sırasında Roma Dönemine ait hamamın yeraltı ısıtma sistemine rastlandı.

Kazı heyeti başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Özgen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ören’de yaşayan doku içerisindeki tek katlı, iki katlı evler ve onların 6 metre altında Adramytteion antik Kentinin Roma Dönemi hamam yapısının bulunduğu bilgisini verdi.

Bu alanda çalışmaları 2021 yılına kadar devam ettirdiklerini kaydeden Özgen, bu yapının kentte, kentin Roma Dönemi’ne dair karasalda açığa çıkardıkları ilk yapı olduğunu belirtti.

Daha önce Bizans Dönemi’ne ait yapı bütününde çalışmaların olduğunu dile getiren özgen: “Daha alt tabakalarda kısmen Ören’de, Adramytteion’da Bizans dokusunun da daha erken tabakaları tahrip ettiğini gözlemlemiştik. Bu anlamda iyi koruna gelen bir yapı bütününü belli oranda açığa çıkarmış vaziyetteyiz.” dedi.

Yüzeyden 6 metre aşağı inilene kadar Bizans’ın bu Roma Hamamını farklı fonksiyonlarda kullandığına dair belgelemeler yapıldığını aktaran Özgen şu bilgileri verdi:

“Mevcut şu anki gözlemlediğiniz durum M.S. iki ila 3 yüzyılda tarihlenen orijinal taban ve çevre mimarisi. Buradan limana doğru uzanan caddeye bakan geçişleri ki bunlardan bazıları daha geç dönemde Bizans Dönemi’nde yapıya farklı bir fonksiyon vererek kapatılmış durumdaydı onları belgeleyerek orijinalin planına dair çalışmalara devam ettik ve hemen onun ardında geometrik motifli mozaik tabanı bulduk.”

Tabanın aynı yüzyıl içerisinde bir çöktüğünü ve mermer plakalarla yeniden restore edildiğini gözlemlediklerini ifade eden Özgen: “Yapının diğer tarafında da yine geometrik desenli taban devam etmekte. Yapıya girmeden önce çok kapasiteli bir kanal zaten şu anda belirgin vaziyette. Yapı boyunca uzanmakta ve iç avluda da itinalı bir drenaj tahliye sistemi, kanal sistemi kendini göstermekte hamamın. Ebatlara bakıldığı zaman yapının, yönelimiyle birlikte yaşayan doku içerisine doğru uzanmakta. Geçtiğimiz yıla kadar burada sürdürdüğümüz çalışmalarla belli ipuçları ve belli içerikler, kontekstler, buluntular bunun hamam olabileceği görüşünü bize vermişken geçen yıl doğrudan hamamın alt yapısına dair Hipokaos sütun sistemine dair yani taban altı ısıtma sistemine dair bulgularımız bir anda belirmiş vaziyette.”

Özgen, elde ettikleri ön bulgularla vardıkları sonucun doğru olduğunun net bir şekilde ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete