İlçenin en önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin, dalından sofraya kadar olan yolculuğu öğrencilere uygulamalı olarak anlatıldı. Öğrenciler, zeytinin tarladan sofralara olan yolculuğuna şahit oldu.
Tarım Orman İlçe Müdürlüğünce gerçekleştirilen projede öğrencilere Kaymakam Ahmet Odabaş, Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan da eşlik etti.
Hazırlanan “Tarımsal Üretim ve Tarladan Sofraya Gıda Güvenilirliği Bilincinin Oluşturulması Projesi” kapsamında, ilçede 5 okuldan 150 öğrenciyle birlikte zeytin bahçelerinde hasat yapıldı ve zeytinyağının nasıl elde edildiği de aktarıldı.
Etkinliğe katılan öğrenciler, önce yerden ardından dalından zeytin topladı. Tarım işçilerinin yardımıyla hasat makinesi ile ağaçtan zeytin silkeledi.
Projenin üçüncü ayağında ilçede öğrenim gören bir grup öğrenci Lütfü Muammer Alemioğlu’na ait zeytinyağı fabrikasını gezdi, burada zeytinin yağa dönüş yolculuğunu öğrendi.
Öğrencilerle birlikte zeytin toplayan Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, bu projenin İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından geliştirildiğini ve özellikle hedef kitle olarak çocuklara, gençlere gıda güvenirliği hakkında bilgi vermek için yapıldığını bildirdi.
Bir zeytin bahçesinde çocukların, zeytinin tarladan sofraya olan yolculuğunu birebir şahit olduklarını ifade eden Odabaş: “Zeytin toplayacaklar, arkasından zeytinin sıkılığını, nasıl zeytinyağına dönüştüğünü yerinde görecekler. Zeytin bölgemiz için çok önemli. Zeytin bizim için bereket, bolluk demek. Sadece Edremit için değil, hem bölgemizin, hem Körfez bölgemizin, hem Ege bölgesinin hem ülkemizin en önemli varlıklarından, değerlerinden birisi. Bunları çocuklarımıza anlatmak, çocuklarımızın bu yaşta bunu öğrenmesi çok önemli.” açıklamasını yaptı.
Odabaş, Edremit bölgesindeki 23 bin hektar ekili tarım arazisinin 20 bin hektarının zeytin olduğun aktararak, zeytinin çok büyük bir ekonomik değer olduğunu ve bunu gençlere anlatmak zorunda olduklarını, gençlerin de bu konuda çok istekli oldukları bilgisini verdi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sabriye Ateş Akçay da, amaçlarının çocuklara zeytin hakkında her şeyi anlatmak olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Küçük yaşta çocuklara, fabrikada siyah zeytinin, yeşil zeytin oluşumunun hangi şartlarda nasıl olduğunu gıda mühendisleri tarafından aktarmaktır. Projemizde ki amacımız proje kapsamında 5 okuldan 150 öğrencimize zeytinin tarladan sofraya gelesiye kadar olan yolculuğunu anlattık.”
Öğrencilerden Fatih Hoşal da: “Zeytin topladık, fabrikaları gezdik. Zeytinlerin yağ olduğunu gördük. Hamur haline getirdiklerini gördük. Dedemlerin köyünde iken biraz zeytin hasadı yapmıştım.” dedi.
Zeynep İdil Türkmen: “Zeytini yerden topladık. Sonra fabrikada hangi işlemlerden geçtiğini gördük. Bu makineyle daldan zeytini topladık. Güzel bir duyguydu.” açıklamasında bulundu.
Öğrencilerden Ela Duralı: “Zeytin topladık. Yerden ağaçtan zeytin topladık. Zeytinlerin yağ olana kadar nasıl işlem gördüklerini gördük.” şeklinde konuştu.
Öğrencilerden Dila Değer: “Yerden zeytin topladık, ağaçtan da topladık. Nasıl zeytinden yağ olduğunu gördük. Bir de nasıl yıkandığını gördük.” diye konuştu.
Emir Yılmaz da, daha önce zeytin hasadı yapmadığını, tarlada zeytin toparladıklarını ve hamura nasıl dönüştüğünü öğrendiklerini söyledi.
Bir başka öğrenci Duru Yenay ise: “Zeytini topladık, ondan sonra yıkadık, yağını çıkardık, temizledik. Bizim sofralarımıza böyle geliyormuş. Ben de öğrendim bilmiyordum ilk başta.” ifadesini kullandı.
Hüseyin Altuntaş ise şunları söyledi: “Zeytin topladık ve nasıl işlemlerden geçtiğini gördük. Çok eğlenceliydi. Bunu bize Tarım İlçe Müdürlüğü gösterdi. Çok güzel öğrendik.”