Cuma, Mart 29, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriSaldırıya uğrayan heykeller onarıldı

Saldırıya uğrayan heykeller onarıldı

-

BURHANİYE ANIT VE HEYKELLERİ YENİLENDİ
Her biri ayrı bir anlam ve önem ifade eden Burhaniye’deki anıt ve heykellerin bakım ve onarım çalışması Burhaniye Belediyesi tarafından yapılıyor.
Geçtiğimiz günlerde Burhaniye’de Milli Mücadele ruhunu yansıtan Kuva-yı Milliye Anıtı, parçalanarak tahrip edilmişti. Burhaniye tarihini ve kentsel kimliği yansıtan heykeller ve mermer kaideler parçalanmış şekilde bulunmuştu. Durumun ardından Burhaniye Belediyesi tarafından tahribat raporlanarak adli mercilere sunulmuş ve tamirat için de çalışmalara başlanmıştı. Çalışma kapsamında Burhaniye’nin simgesi Kuva-yı Milliye Anıtı’nın onarımı ve bakımı bir hafta gibi kısa bir sürede gece gündüz süren bir çalışma ile titizlikle tamamlandı.
Kuvayı Milliye Anıtı’nın yanı sıra Burhaniye’nin simgesi haline gelen anıt ve heykeller de tek tek onarılmaya başlandı. Tahrip edilen heykeller ile doğal şartlar nedeniyle zaman içinde yıpranan heykel ve mermer kaidelerin bakım ve onarımları da bu çalışma kapsamında yapıldı. Burhaniye girişinde yer alan Heykeltıraş Tankut Öktem tarafından yapılan Kuva- yı Milliye Anıtı, Burhaniye merkezde Şehit Turan Bayraktar Parkı içerisinde yer alan Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü Heykel grubu, Ören Mahallesi Meydanında bulunan Heykeltıraş Mustafa Kulkul tarafından yapılan Pegasus Heykeli ile Zübeyde Hanım Heykeli bakım ve onarımları tamamlandı. Heykel yenileme çalışmaları kapsamında Çoruk Mahallesi ve Dutluca Mahallesi’nde bulunan Atatürk büstlerinin de bakım, boyama ve onarımı yapılmıştı.
Çalışma kapsamında anıt, heykel ve kaidelerde oluşmuş olan oksitlenmeler, yabancı maddeler özel temizleme ve bakım malzemeleriyle temizlendi. Doğal şartlar sonucu oluşan oksitlenmeler giderilerek heykellerin kırılmış parçaları yeniden yapılarak takıldı; tüm heykellerin boyama işlemleri de yapıldı. Heykellerin altında bulunan mermer kaidelerin ve mermerlerinin hasar görmüş olanları söküldü ve aynı cins, renk tonu gözetilerek yenileriyle değiştirildi.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete