Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaEditörün Seçtikleri200 bin ağaçtan 400 bin ton mandalina hasadı yapılıyor

200 bin ağaçtan 400 bin ton mandalina hasadı yapılıyor

Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde yaklaşık 200 bin mandalina ağacından yılda ortalama 400 bin ton ürün elde ediliyor.

-

Mandalina hasat sezonunda 30 bin kişinin istihdam edildiği körfez bölgesinde mandalina fiyatları kalitesine göre 6 ile 8 lira arasında değişiyor.

Havran Meyve ve Sebzeciler Odası Başkanı murat Hançer AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene üreticinin mahsulden ve fiyatlardan oldukça memnun olduğunu söyledi.

Körfez bölgesindeki ilçelerde 200 bin civarındaki mandalina ağacından yaklaşık 400 bin ton civarında bir rekolte elde edildiğini belirten Hançer: “Fiyatlar da bu sene üreticinin yanında. Bereketli bir yılımız var. 2022’de inşallah zeytinde olduğu gibi mandalina üreticisinin de yüzünü güldürüyor. ” dedi.

Mandalina ve narenciyenin sezonda istihdam da sağladığını ifade eden Hançer: “30 bin civarında halkımıza burada bir rızık kapısı, ekmek kapısı oluyor, istihdam yaratılıyor. Fiyatlar 6 ila 8 lira arasında değişkenlik gösterebiliyor. Bu da değişkenliği de tane bazında kalite ve boylamada farkındalığımız oluyor. En birinci kalite mal 8 lira 7 lira civarında, ikinci kalite mal da 5 lira. 6 lira civarında piyasada yer buluyor.” diye konuştu.

Mandalina işçisi Müsait Oğul ise: “Mandalina işlemesi sabah tayfalar saat sekizde mesaisi başlıyor. Yaklaşık saat 3 buçuk 4 saatler arasında kadar çalışıyorlar. İyisini seçip boylamayı yapıyorlar. İyi mandalina aramasıyla anlaşılır.” açıklamasını yaptı.

Oğul, Kazdağı ile Madra Dağı arasındaki alanda oksijenle ve doğa ile iç içe yetişen Havran mandalinanın özelliğinin aromasıyla ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu ifade etti.

İşçilerden Vahide Tezcan da “Sabah 5’te kalkıyoruz. Kahvaltımızı yapıyoruz. 8 buçukta da buraya geliyoruz. Gün boyu mandalina kesiyoruz.” şeklinde konuştu.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete