Çanakkale Destanı’nın anlatıldığı, kahraman askerlere ait eşyalar ile kullanılan mühimmatın yer aldığı ‘Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Gezici Müzesi Sergisi’ 12 yılda 30 milyon kişiye ulaştı.
12 yıldır Türkiye’nin değişik kentlerinde ziyaretçilerine kapılarını açan Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Gezici Müzesi destanın 108 yıl etkinlikleri kapsamında Balıkesir Edremit ilçesine geldi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Edremit Gençlik Spor ve Kongre Salonu’nda Çanakkale Savaşları’nda kullanılan bin objenin yer aldığı sergiyi, 14 Ocak’a kadar 9 binin üzerinde öğrencinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Gezici Müzesi Sergisi’nin açılışı ilçe kaymakamı Ahmet Odabaş, milli eğitim müdürü Yaşar Ciğer ve müze sorumlusu Cengiz Yörükaslan tarafından yapıldı.
Serginin açılışında İlçe Milli Eğitim Müdürü Yaşar Ciğer ve okul yöneticileri hazır bulundu.
Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş: “12 yıldır Türkiye’nin dört bir köşesini köşe bucak gezen Çanakkale Çanakkale Gezici Müzesi’ni bugün Edremit’te ağırlamaktan büyük bir mutluluk, büyük bir onur duyuyoruz. O açıdan tam 108 yıl önce Çanakkale’de yazılan bir destan var. Tüm maksadımız, tüm amacımız bu destanın çocuklarımızın ruhuna iş diyebilmek. Biz coğrafya olarak esasında Çanakkale’ye yakın bir ilçeyiz. Ama bugün tam bu süreç zarfında 9 bin tane çocuğumuz Çanakkale müzesini, gezici müzesini gezecek ve inşallah bu ruhu onlara burada yaşatacağız ve oraya gitmelerine vesile olacak. Ben Çanakkale Gezici Müzesi’nin buraya gelmesinde büyük emek sarfeden Cengiz Bey’e, Büyükşehir Belediyemize, ilçe belediyemize şükranlarımı arz ediyorum. Dedin gibi tam 9 bin tane çocuğun burada bu manevi havayı, atalarının bu zaferi, bu destanı nasıl yazdıkları görmeleri açısından çok önemli. Sevgili öğrencim.”
Emekli TRT belgesel daire başkan Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Gezici Müzesi Koordinatörü Cengiz: Yörükaslan: “Çanakkale Müzemiz bundan 12 sene önce ‘Bir gün değil, her gün Çanakkale’ sloganıyla bir proje dahilinde yollara düştü. Aşağı yukarı pandemi de dahil 12 seneden beri Türkiye’yi dolaşıyoruz. Bundaki amaç Çanakkale’ye gidemeyen, oraları görme imkanı olmayan, özellikle öğrencilere Çanakkale ruhunu, Çanakkale hissini anlatmak, onlara o duyguyu yaşatmak canlı canlı ve en azından bir Çanakkale portföyünde Çanakkale topraklarından gelen malzemelerle kaynaştırmak amacı bu. Bir rekor oluşumundan bahsediliyor. Çünkü 9 bin kişiye yakın bir öğrenci planlanmış. Otobüslerle sürekli onların iletişimleri sağlanacak. Bizde rekor Van’da idi 7 bin küsur kişiyle herhalde bir Türkiye rekoru Edremit’te kırılacak diye tahmin ediyorum bu hazırlıklar safhasında. Müzede bin parça malzeme var. Bunların bir çoğu Çanakkale’mizde dahi yok. Yani o tür özelliğe sahip tarihte dahi çok az bahsi geçen çok önemli görseller var. Anlatım tabloları var arkamızda ders niteliğinde. Her gittiğimiz yerin arkamda gördüğünüz gibi bir şehitliğini getiriyoruz. Çanakkale’mizde yatan şehitlerden oluşan bir şehitliğini de götürüyoruz her gittiğimiz yere. Çanakkale müzemiz aynı ruh aynı inançla devam edecek bundan sonra da turlarına. Toplam olarak nereden bakarsak 15 milyona yakın bir öğrenciye ulaştık tahmin ediyorum aşağı yukarı bir rakamla. Halkı hiç kastetmiyorum. Çünkü öğrencinin 2 misli kadar da halk geliyor daha sonra. Yani olmasa bile 30’u rahat var. 30 milyon kişiye rahat rahat ulaştık. Geçmişiz dir diye tahmin ediyorum.”
Turgay Altay: “Şehitlerimizin ne yaptıklarını gördüm. Çok duygulandım. İşte traş makinaları falan vardı. Onların içtiği sulukları vardı. Ayağına batan iğneler v ayakkabılar vardı. Ondan sonra bizi düşmanlardan kurtarmak için atalarımızı, bizim için neler yaptı ve düşmanlardan bizi kurtardı. Milletimiz bizi kurtardı. Ondan atalarımızı ben çok seviyorum.”
Arda Eren Demirci: “Çok güzel hissettim. Askerlerimizin eşyalarını gördüm çok güzeldi. Askerlerimiz Çanakkale savaşında kaç insan kaybettiğini bilemem ama dünyada böyle bir savaş asla olamayacak. Çanakkale girseydi zaten bütün Türkiye giderdi.
Aras Burgut: “Müzeyi gezdim. Yani bizim bu Çanakkale Zaferimizi kurtaran askerlerimiz ayakları kopsa da bizim için savaştılar. Ayakları koptu takma bacaklarla, takma ayaklarla bizi kurtarmak için takma ayakları ayaklarına takarak bizi kurtardılar.
Kerem Sahil: “Baya acı hissettirdi havada uçuşan mermiler. Milletimiz çok büyük bir savaş vermiş ve bu savaşı bizim için yapmış. Atatürk’te bu savaşı bizim için yapmış. Çok uğraşmışlar bizim için. Bu milleti bize emanet etmişler. Baya duygulandım.”
Gizem Yıldırım: “Şöyle müzeye gezdim. Yani çok acı verici. Hepsine de Allah rahmet eylesin. Böyle bizim için savaştılar. Biz yaşayalım diye savaştılar.”