Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda mangal, düğün, konser gibi etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayan sözleşme iptal edilmesine rağmen işletme sahibi “Çalışmaya devam ediyoruz” açıklaması yaptı.
Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda mangal, yemekli düğün organizasyonu, konser gibi etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayan ihale sözleşmesinin mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen ihaleyi kazanan işletme sahibi “Haberler asılsız, çalışmaya devam ediyoruz” açıklaması yaptı. Yurttaşlar tarafından açılan davanın avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu ise işletmecinin bu açıklamalarının “çaresizliklerini ört bas etmek için bilerek, kasten kamuoyunu yanıltma amacıyla” yapıldığını dile getirdi.
MAHKEMEDEN KAMU YARARI VURGUSU
Kuşadası’nda bir grup yurttaş tarafından Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Zeus Mağarası ve Çevresinde Yapılacak Büfelere ve İçmeler, Aydınlık, Kavaklı Burun ve Karasu Koyları Alanlarında Kır Lokantası-Büfelerin ve Plaj İşletmeciliği, Dalış Eğitim gibi işletmelerin ihale usulü ile özel işletmelere devredilmesine karşı dava açılmıştı.
Davaya bakan Aydın 2. İdare Mahkemesi ihale sözleşmesiyle Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park’ında rekreayonel faaliyetlere açık olan 4 koy için (İçmeler, Aydınlık, Kavakliburun, Karasu) işletmecilik ihalesi gerçekleştiğinin altı çizerek kamu yararı vurgusu yapmıştı.
“Bireyin yararı ile kamu yararı kavramlarının çatışması halinde, birden çok bireyin oluşturduğu toplumun yararına yani üstün nitelikte olan kamunun yararına öncelik vermek gerekecektir” diyen mahkeme heyeti oy çokluğu ile yurttaşlar tarafından sözleşmesinin iptali istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlem de hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varmıştı.
İŞLETMECİ: HABERLER ASILSIZ VE ALGIYA YÖNELİK
Söz konusu ihale ile Milli Park sınırları içerisindeki işletmeleri devralan özel işletme sahibi bu mahkeme kararı ile ilgili açıklamaların ve haberlerin “kamuoyunda algı yaratmak maksatlı asılsız haberler” olduğunu ileri sürdü.
By Serkan adlı işletme sahibi sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Zimnen red edilen başvurularında bile ihale iptali talep edilmemişken sözleşme nasıl iptal edildi diye paylaşım yapılabilir. Bu kararı bu şekilde kamuoyuna servis etmek yanlış algı yaratmak ve art niyetli insanların sadece bir oyunudur” dedi.
İhale şartnamesinde iptali istenen maddelerin hukuka aykırı görülmediğini ve davanın bu yönde reddine karar verildiğini ileri süren işletmeci, “Tarım ve Orman Bakanlığından aldığımız ihaleyi ticari bir faaliyet değil devletimizin bize verdiği bir görev bilerek layıkıyla üzerimize düşen tüm görevlerimizi yerine getirmeye devam etmekteyiz.” Dedi.
“ÇARESİZLİKLERİNİ ÖRTBAS AÇIKLAMASI”
İşletmecinin bu açıklamasını değerlendiren davanın avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu açıklamaların ya çaresizlikten ya da çaresizliklerini ört bas etmek için bilerek, kasten kamuoyunu yanıltma amacıyla yapıldığını dile getirdi.
Tokuçoğlu şunları dile getirdi, “Mahkeme kararı çok açık olup, davacı taraf olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na yaptığımız idari başvuruda, bakanlıktan ihale sözleşmesinin iptalini istemiştik. Bakanlık bu istemimize 30 günlük cevap verme süresi içinde cevap vermeyerek talebimizi zımnen reddetmiş oldu. Mahkeme, kararında talebimizin zımnen reddinin hukuka aykırı olduğunu belirtmiştir.
Mahkeme kararının ilgili paragrafı tartışmaya yer vermeyecek kadar açık ve net ifadelerle yazılmıştır: “12/10/2021 tarihli ihale sözleşmesinin iptali istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlem yönünden hukuka uyarlılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”
“EY BAKANLIK SÖZLEŞMEYİ İPTAL ETMEN GEREKİRDİ, BEN ETTİM!”
Mahkemenin idareye ihale sözleşmesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyla ilgili zımni red işleminin hukuka aykırı olması nedeniyle ihale sözleşmesini iptal ettiğini aktaran Tokuçoğlu, “Yani mahkeme kararıyla; “ey bakanlık; ihale sözleşmesi iptal kararı vermen gereken, sen bu konuda karar vermemişsin, ben ihale sözleşmesini iptal ettim” demiştir” dedi.
MİLLİ PARKIN BİRÇOK KORUMA STATÜSÜ VAR
İhale ile özel işletmeye devredilen Milli Park, Milli Parklar Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu, Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) gibi koruma statüleri ile koruma altında bulunuyor.
KAYNAK : https://www.evrensel.net/haber/480400/sirket-mahkemenin-milli-parkta-dugun-olmaz-kararini-dinlemiyor-ÖZER AKDEMİR
HABER : BÜLENT ÖZGEN