Cuma, Mart 29, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriZeytinyağı evde nasıl saklanmalı

Zeytinyağı evde nasıl saklanmalı

-

İnsan sağlığına faydalı bir ürün olan zeytinyağının fabrikalarda sıkıldığı andaki nefasetini ve meyve aromasını koruması için evlerde karanlık ve serin noktalarda saklanması gerektiği bildirildi.

Sofraların olmazsa olmazı ve mucizevi faydalarıyla bilinen zeytinyağı, doğru şekilde muhafaza edilmediği takdirde nefasetini ve kalitesini kaybediyor.

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mücahit Kıvrak, zeytinyağını ilk günkü kaliteli yapısını korumak için doğru koşullarda saklamak gerektiğini söyledi.

Zeytinyağının pet ambalajlı ve şeffaf cam şişelerde saklanması, 5 litrelik tenekelere kolay aktarılması amacıyla delik açılması nedeniyle yağa toksit maddelerin eklendiğini belirten, Kıvrak, zeytinyağının sağlıksız hale geldiğini dile getirdi.
Vatandaşların evlerine zeytinyağını bazen litrelik bazen de 5 litrelik tenekelerde aldığını kaydeden Kıvrak: “Zeytinyağını aldıktan sonra yapmamız gereken öncelikli olarak cam şişe edinmek. 5 tane cam şişe edineceğiz. Aldığımız zeytinyağları tenekenin içerisinden bu şişelere aktaracağız. Cam şişelerimizin de ağızlarının kapanması gerekiyor. Mantar kapak olmaması gerekiyor. Ayrıca tenekeyi delmemek gerekiyor doldururken dahi.” dedi.

Zeytinyağını ilk olarak çalkalamak gerektiğini ifade eden Kıvrak, ardından zeytinyağının şişelere yavaş yavaş boşaltılması gerektiğini dile getirdi.

Kıvrak, daha sonra kullanılacak olan zeytinyağlarının evlerin en serin yerine götürüp orada saklanması gerektiğinin altını çizdi.

Kullanılacak olan zeytinyağının ise ocaktan mümkün mertebe en uzak yere konulması gerektiği bilgisini veren Kıvrak şöyle devam etti: “Çünkü zeytinyağı ısıya karşı hassastır. Zeytinyağı ısıda bozulur. Oksijenle olacağı için içerisinde yapı çok daha hızlı bozulmaya başlar. Bu yüzden de ocaktan biraz mesafeli ama mutfağına uygun bir yerinde o zeytinyağımızı da saklayacağız.”

Zeytinyağlarının saklanacağı şişelerin de nasıl olması gerektiği konusunda bilgi veren Kıvrak: “Şişeler hava ve ışık geçirmeyecek birinci kuralımız bu. O yüzden mümkün mertebe vidalı kapak istiyoruz ve koyu renk. Siyah olabilir, kahverengi olabilir veya yeşil olabilir. Beş tane şişe temin edip ondan sonra üşenmesinler bu şişelere aktarsınlar. Çünkü şöyle şikayetler alıyoruz daha sonrasında. ‘Biz sizden zeytinyağı aldık. Ilk kullandığımızda çok güzeldi meyvemsi kokuyordu. Acılığı yakıcılığı vardı. Ama son dibinde ne acılık vardı, yakıcılık vardı. Tuhaf bir koku oluşmaya başladı.’ diye. Tuhaf koku oluşmasının sebebi arkasını deldikleri oksijenle temas ettirdikleri zeytinyağı gitgide gitgide bozuluyor. Bu bozulmadan kaynaklı acılaşma gerçekleşir. Bizim zeytinyağında aradığımız açıdan çok farklıdır. Çok daha iyi edici, lezzeti bozucu bir kokudur. Hatta onun da böyle yemek yaptıklarında da insanlar bunu çok beğenmezler.” diye sözlerini tamamladı.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete