Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde faaliyet gösteren ticari yat sahipleri, Denizcilik Genel Müdürlüğü’nce ‘Gemi cins’ tanımında yapılan değişikliklerin kendilerini mağdur edeceğini bildirdi.
Yönetmelikte yapılan değişikliğin hemen yürürlüğe girmesiyle zorlanacaklarını belirten tekne sahipleri, eksikliklerini giderebilmek için zaman istiyor.
Alibey – Cunda Gezi Tekneleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Doğan, Gazete Körfez muhabirine yaptığı açıklamada, ticari yatların gündüz çıktığı gezi turunda kamara sayısına göre yolcu kısıtlamasına gidildiğini, bunun da tekne sahiplerini kurtarmayacağını söyledi.
Daha önce 10 yolcu alarak günübirlik tur yaptıklarını kaydeden Doğan: “Bazen de konaklamalı kalıyorduk. 4- 5 yolcu ile. Ama değişen kanunla bu 4 kişiye düşecek, 5 kişi gelirse gidemeyeceğiz denize. Bu şekilde değişti. Bu sektörde zarara uğrayacağız, turizm zarara uğrayacak.” dedi.
Yaz sezonunun temmuz ve ağustos olmak üzere iki ay olduğuna dikkat çeken Doğan: “Hayat şartları da belli. Her şeye zam geldi. Zaten zor geçiniyoruz. Bir de bu olursa temelli batacağız. Eski yönetmeliğin devam etmesi ya da şöyle olabilir gündüz 10 yolcu, geceleyin kamara sayısına göre yolcu alalım, yani iki kamarası varsa gece 4 kişi ile gündüz ise on kişiyle çıkmamıza izin verilsin.” açıklamasını yaptı.
Doğan, Ayvalık merkez ve Ali Bey Adası’nda bu işten yaklaşık 50 tekne sahibinin yaz aylarında geçimini sağladığını, yeni yönetmelik ile bu kişilerin zora gireceğini sözlerine ekledi.
Doğan yeni yönetmelik ile ticari yatlarda uzman gemici istendiğine de dikkat çekerek, bu belgeyi alan kişinin 18 aylık bir başkasının yanında staj yapması gerektiğini vurgulayarak, bu süreci tamamlayabilmek adına kendilerine zaman tanınmasını istedi.
Ayvalık’ın Ali Bey Adası’nda yaklaşık 15 yıldır tekne turu yapan kaptan Ali Onut da turizm sezonunun Güney Ege’de farklı Ayvalık’ta daha farklı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Temmuz, ağustosta daha çok çalışıyoruz. Yani 50- 60 gün adalara gidip tur yapıyoruz. Ama şimdi yönetmelik değişince bizim bazı misafirlerimizin ihtiyaçlarını gideremeyeceğiz. Devamlı gelen misafirlerimize iyi hizmet vermeye çalışıyoruz.”
Yeni gelen statü ile çok zorlanacaklarını dile getiren Onut: “Biz burada günlük sabah gidip akşam geliyoruz. Ama sezon içinde bize 8 veya 10 defa misafirlerimiz diyor ki gece konaklayalım. 2 kamaram var, 4 kişi konaklayabiliyoruz. Hadi salonda da bir çocuk bir de ben gidip konaklıyoruz. Ticari yatta bu mümkün. Ama eğer biz ticari yat olarak kalırsak sadece gelen misafirlerimizi gezdirmek için gündüz 4 kişiyle çıkarsak kurtarmaz çok pahalı gelir misafirlerimize. Sadece gece gidersek o zaman bizi kurtarmaz. Yine zarar ederiz. Yani yılda bütün sezonda 8 veya 10 kere işe gitmiş oluruz. Bu bizim masraflarımızı filan kurtarmaz.” diye konuştu.
Onut, yetkililerden isteklerinin gündüz turunda önceden olduğu gibi normal kapasiteleri ile gitmek ve gece konaklamalı olarak ise kamara sayısına göre gidip gelmek olduğunu, yetkililerin bunu göz önüne alıp bir değerlendirme yapmalarını rica ettiklerini ifade etti.