Her biri AKP’li olan 132 milletvekilinin imzasıyla sunulan, TBMM’de görüşülen Çevre Kanunu teklifi, kabul edildi. Kıyıların dolgu alanlarında yer altı otoparkı yapılmasına onay veren madde geri çekildi.
Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Teklif, 132 milletvekilinin imzasıyla 24 Ocak’ta sunulmuştu.
Teklif kıyıların dolgu alanlarında yer altı otoparkı yapılmasını da içeriyordu. Ancak bu madde geri çekildi. Teklife imza atan 132 milletvekilinin hepsi de AK Parti’dendi. Kanun teklifi 229 oy ile kabul edildi. 66 milletvekili ise ret oyu kullandı.
Kıyıda yer altı otoparkından geri adım atıldı
Teklifte sunulan ve komisyon görüşmelerinin ardından geri çekilen kıyıya yer altı otoparkı talebi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tepki çekmişti. Hatay yağmurla birlikte sular altında kalmıştı, daha dün (31 Mart) İskenderun, Samandağ ve Defne‘de çadırlar rüzgara dayanamamış, sahil deniz seviyesinin altında kalmış, altyapıdaki mevcut sorunlar sebebiyle oldukça zorlu günler geçirmişti.
Ancak kıyı şeritlerinde yaşanan su baskınları gözler önündeyken, Kanun Teklifi’nden geri çekilmiş olmasına rağmen kıyıların dolgu alanlarında yer altı otoparkı yapılması yönündeki talep teklifle yeniden masaya koyulmuş oldu.
Bu talep daha önce de dile getirilmişti. Deprem nedeniyle görüşülemeyen Kıyı Kanunu’nda istenen değişiklik tam olarak “deniz kıyısındaki dolgu alanların altına yer altı otoparklarının” yapılmasını içeriyordu.
Geri çekilen maddeye ilişkin olarak TBMM Genel Kurulu’nda söz alan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, “Deniz dolgu alanlarına yapılacak olan yer altı otoparklarıyla alakalı olan bu madde son günlerde yaşadığımız depremler nedeniyle oldukça hassas bir konuma gelmiştir. Bu maddenin çekilmiş olması bizim de Komisyon görüşmelerinde çekince belirttiğimiz için olumlu olmuştur” dedi.
Deniz kirliliğine ilişkin idari yaptırımda değişiklik
Kabul edilen kanun teklifinde bir madde de gemilerin büyüklüğüne ilişkindi. Gemilerden kaynaklanan deniz kirliliğine uygulanan idari yaptırımlarda geminin büyüklüğünün esas alındığının hatırlatıldığı ilk maddede talep “100.000 grostondan büyük gemiler için ceza miktarının 100.000 groston esas alınarak hesaplanması”. Maddede şu ifadelere yer veriliyor:
“Gelişen teknoloji ile gemi tonajlanın büyüdüğü göz önünde bulundurulduğunda mevcut hesaplama yöntemi büyük tonajlı gemiler bakımından tatbik edilecek idari para cezası miktarını orantısız olarak arttırmaktadır.
Bu çerçevede; Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesinin (ı) bendinde yer alan ve gemiler için uygulanan cezalarda 100.000 grostondan büyük gemiler için ceza miktarının 100.000 groston esas alınarak hesaplanması ve 5.000 grostondan büyük gemilerin evsel vb atıksular ile katı atıklarından kaynaklanan kirliliklerde uygulanacak cezalarda kirliliğin niteliği ve aynı bentte yer alan kirli balast suları için uygulanan cezaların esas alınmasına yönelik düzenlenme yapılması amaçlanmaktadır. ”
OSB & serada meyve ve sebze üretimi
Üçüncü maddede ise ‘sera’ ve ‘organize sanayi bölgesi’ (OSB) ifadeleri bir arada kullanılıyor. Adana ili Karataş ilçesine yapılması planlanan TDİOSB’yi içeren madde şöyle:
“Madde ile, serada sebze ve meyve üretiminin teşvik edilmesi ve ekosisteme zarar verilmeden var olan potansiyelin üretime kazandırılabilmesi amacıyla, ekli krokide gösterilen alanda sera konulu tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi (TDİOSB) kurulabilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. .”
Beşinci maddeyle birlikte belediyeler ve bağlı kuruluşları ile belediyelerin üyesi olduğu mahalli idare birlikleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkili olacak.
Ayrıca kanunun yürürlüğe girdiği andan itibaren İklim Değişikliği Uzmanı unvanı bulunan kadrolara yirmi kişi atanacak.
Ek olarak peyzaj mimarlarının ve iç mimarların Devlet Memurları Kanunu’nun “teknik hizmetler sınıfı”na alınmasına karar verildi.
Kaynak : https://yesilgazete.org/cevre-kanunu-teklifi-kabul-edildi-kiyida-yer-alti-otoparki-talebinden-geri-adim-atildi/
Haber : BÜLENT ÖZGEN