Cumartesi, Nisan 20, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriEdremit Tarımı Erken Uyarı Sistemiyle Dijitalleşiyor

Edremit Tarımı Erken Uyarı Sistemiyle Dijitalleşiyor

-

Balıkesir’in Edremit ilçesinde kurulan Erken Uyarı Sistemiyle tarımın takibi dijital olarak sağlanacak.

Tarımsal hastalık ve zararlılarına göre coğrafi konumları ve ürün desenine göre yerleri Edremit Ziraat Odasının görüş ve önerileri doğrultusunda İlçe Müdürlüğünün olurları ve BBB Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortak hazırladığı projeyle gerçekleşen “Erken Uyarı Sistemi” ile bundan böyle her türlü sıcaklık, havanın nemi, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak nemi, don, fırtına uyarısı iklim verilerinin işlenmesi anlık olarak takip edilecek. 

Bölgede başta zeytinlik alanlar ile diğer tarımsal ürünlerdeki hastalık ve zararlıların sebep olduğu ürün kayıplarına karşı kurulan “Erken Uyarı Sistemi” sayesinde üreticilerin en ideal tohum ekim-dikim zamanını belirlenecek. 

Proje hakkında bilgi veren Edremit Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz Diker: “Her türlü hastalık ve zararlıya karşı en uygun ve ekonomik mücadele yöntemlerinin kullanılarak tespiti yapılarak kaliteli ve verimli ürün almaları sağlanırken, sağlık yönünden de daha az ilaç kullanılması sağlanacağı yanında daha az pestisit kullanılması sebebiyle havamız, topraklarımız ve sularımızın daha temiz kalmanın yanında doğa ve çevre korunurken arı ölümleride minumum seviyeye inecektir. “ dedi.

Diker, böyle bir projeyi 2015 yılında gittiği Almanya’nın Hannover şehrindeki Euro Tier tarım fuarında gördüğünü anlatarak: “Meclis üyesi ve tarım komisyonu üyesi olduğum BBB’de o günkü Daire Başkanı ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde maalesef çeşitli sebeple hayata geçirememiştik. Ama bugün geldiğimiz noktada bu önemli projenin hayata geçmesini görmüş olmanın gurur ve mutluluğunu yaşamaktayım.  Tüm bu sebeplerle bölgemize böylesine önemli katkı sağlayacak bu büyük projeyi sağlayan ve emeği geçenlere bir kez daha teşekkür eder, projenin tüm üreticilerimize de hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını dilerim.” diye konuştu. 

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete