Cumartesi, Eylül 7, 2024
Ana SayfaAna SayfaÇevreİklim krizi ve Yeşil Devrim bankacılık sektörünü nasıl etkiliyor?

İklim krizi ve Yeşil Devrim bankacılık sektörünü nasıl etkiliyor?

Dünya genelinde çok sayıda ülke, Birleşmiş Milletler İklim Konferansı COP26’da belirlenen Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşmaya çalışırken, bu durum bankacılık sektörünün yatırımlarını da etkiliyor.

Birleşmiş Millerler‘e (BM) göre, insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan iklim krizi için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Kasım ayında düzenlenen son iklim konferansında (COP27) BM, bu krizi aşma hususunda karşılaşılan kilit zorlukları masaya yatırarak şirketlere önlemlerini alması için yapılan uyarıları tekrarladı: “Ya şimdi ya asla”.

İklim krizi ile mücadelede 2020 ile 2030 arasındaki on yıl kritik önem taşıyor. Küresel ortalama sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında sınırlandırılabilmesi için, küresel emisyonların 2030 yılına kadar yaklaşık yüzde 43 oranında azaltılması gerekiyor.

BM’ye göre küresel ekonominin tüm sektörlerinde, seri ve yoğun bir şekilde emisyon azaltımlarıyla küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlamak da imkansız değil.

euronews Türkçe‘nin aktardığına göre, emisyonların azaltımı konusunda çaba sarfeden sektörlerden biri de uluslararası finans toplumu. “Para her zaman konuşur” ve Yeşil Devrim‘in etkili olabilmesi için de büyük yatırımlar olmazsa olmaz.

BM İklim Eylemi Üst Düzey Şampiyonu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörü Mahmoud Mohieldin, BM’nin bankacılık açısından iklim hedeflerini nasıl tutturmayı planladığını şöyle anlattı:

Temel olarak katalizör rölünü üstlenmiş durumdayız ve iklim eylem planlarının çeşitli çalışma alanlarında uygulanmasına, adapte edilmesine ve uyarlanmasına yardımcı oluyoruz. Yeni fikirler üretiyoruz, finansmanlara ve ortaklıklara odaklanıyoruz. İyi bir iş yapıp yapmadığımızı değerlendirebilmek içinse söz konusu kurumların icraatlarını kamuoyula paylaşmaya ve şeffaf olmaya gayret ediyoruz

Bir banka daha kömür finansmanında yer almayacağını duyurdu
‣ Dünya Bankası’nda lider arayışı: İklim konusunda geri kalmış birinin ayrılmasını memnuniyetle karşılıyoruz

Günlük bankacılık

Sürdürülebilirliğe yönelim tüm sektörlere yayılmış durumda. Banka sektörünün önde gelenleri de BM’nin hedefleri doğrultusunda hazırlanan projeleri hayata geçiriyor.

Ülke ekonomisini daha sürdürülebilir hale getirmek için hükümetin 75 milyar dolar taahhütte bulunduğu Katar‘daki Katar Uluslararası İslam Bankası Risk Yönetimi Şefi Mohammed Azem Hamad, “Bankacılıkta sürdürülebilirlikten bahsediyorsak, sürdürülebilirliğin üç temel direğini de hesaba kattığımız stratejik planlama ve uygulamalardan ve ticari eylemlerinden de bahsetmemiz gerekiyor. Bu temeller çevre, toplum ve yönetim” diyor.

Hamad, Katar 2030 Ulusal Vizyonu’nun yanı sıra BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve Katar borsasının sürdürülebilirlik önlemleri ile uyumlu bir strateji izlediklerini aktarıyor.

‣ Yeni Zelanda’da bankalar kredi ve yatırımlarının iklime etkilerini açıklamak zorunda olacak
‣ Türkiye’deki bankaların iklim karnesi: Ulaşılamıyor…

Bankacılık için yeşile yatırım avantajları

Sheffield Hallam Üniversitesi‘nde iklim alanında çalışmalar yürüten Caroline Linhares, bankacılık sektörünün sürdürülebilirliği benimsemesinin daha yeşil bir gelecek inşa etmek dışında ne gibi avantajları olabileceğini değerlendirerek şunları söylüyor:

Faydalarından biri meşru olarak algılanmak. Örneğin, müşterilerin ve işletmelerin fonları olduğunu biliyoruz ve bunlar değere dayalı yatırımlar kapsamında yeşil yatırım alanları arıyor. ‘Çevreye karşı sorumlu olarak algılanma’ olgusu oluştuğu için, bu yatırımcılara bu seçenekleri sunmak zorundalar.

Kâr, bankacılar için başlıca motivasyon nedeni. Sürdürülebilir iş eylemlerine geçen işletmelerin kâr hacmini arttırması ve yeni yatırımlara kapı aralaması kuvvetle muhtemel.

Sheffield Hallam Üniversitesi’nden John Grant da bu noktaya değiniyor: “İşletmelerin kâr oranlarını artırması için klasik fırsatlardan biri de verimliliği artırmaktır. Pazarınızı genişletebilir, ürününüze değer katabilir ve yaptığınız tüm şeylerde verimliliği arttırabilirsiniz.”

‘Muazzam bir değişim gerekiyor’

Küresel finans sistemi, daha sürdürülebilir geleceğin inşaasında, sessizce ancak önemli adımlar atan bir sektör. Yeşile yatırımın avantajlarını göz önünde tutan bankacılar, emisyon azaltımını hedefleyen projelere yöneliyor.

BM İklim Eylemi Üst Düzey Şampiyonları da bu sektörün BM’nin iklim hedefleriyle uyumlu ilerlemesini sağlıyor. Ancak BM, iklim felaketini önlemek için hâlâ muazzam bir değişimin gerekli olduğunun altını çiziyor.

KAYNAK : https://yesilgazete.org/iklim-krizi-ve-yesil-devrim-bankacilik-sektorunu-nasil-etkiliyor/

HABER : BÜLENT ÖZGEN

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments