Cuma, Mayıs 17, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriKazdağları´nı "Yarasa helikopter" koruyacak 

Kazdağları´nı “Yarasa helikopter” koruyacak 

-

1 Haziran itibariyle başlayan orman yangın sezonu için tüm hazırlıklarını tamamlayan ekipler, yaz boyunca teyakkuz halinde ormanlık alanlarda devriyelerini sürdürecek. 

Çanakkale ve Balıkesir ili sınırları içerisinde bulunan Kazdağları´ndaki ormanlık alanlarda çıkabilecek olası yangınlara müdahale edilebilmesi amacıyla Edremit ilçesinde de Edremit Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde gece görüş yeteneğine sahip bir Mi 8T helikopteri ile 2 yangın söndürme uçağı görev yapacak. 

Zeytinli Orman Deposundaki pistte konuşlandırılan yangın söndürme helikopterinde görev yapacak olan Türk Pilot Yiğit Kutay, gazetecilere yaptığı açıklamada gerektiği zamanlarda 7 gün 24 saat aralıksız uçabileceklerini söyledi. 

Türk Pilot Yiğit Kutay: “Ülkemizdeki bütün yangınlarda görevli yabancı ekiplerden sorumlu, her bölgemizde helikopterlerden ve yabancı ekiplerimizden sorumlu bir observer pilotumuz vardır. Ben de bu görevi icra ediyorum. Balıkesir Edremit´te öncelikle bu görevi yapmak veya uygulamaya geçirmek ülkemiz ve ormanlarımız için özellikle son yıllarda çok canımızın yakan orman yangınları için çok önemli. Biz burada sabah 05.00, akşam 20. 30 ve gerektiğinde 7/24 olarak gece uçuşları dahil olmak üzere bunlardan sorumluyuz. Bunları icra ediyoruz ve olabildiğince en kısa sürede çıkan orman yangınlarını söndürmek için helikopterlerin ve yabancı ekip ile Orman Genel Müdürlüğü´nden ekip arkadaşlarımıza beraber çalışıyoruz. Helikopter modeli bir Mi 8 modelidir. Sovyetlerde ve Rusya´da sıklıkla kullanılan ki yabancı ekiplerimiz de genellikle Moldova, Belarus, Rusya ve Ukrayna´dan gelen ekiplerimiz olduğu için helikopterimiz hem gece hem de gündüz uçma yetkisine sahiptir. Bambimizin özelliklerine göre 2 buçuk tondan 5 tona kadar su atma yetisini ve kabiliyetine sahip olup, ful yakıtla 2 buçuk, 3 saate kadar havada kala kalabiliyor. Tabii bambimizin ağırlığına göre bu süreç veya süre az olabiliyor ve hava şartlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Helikopterimiz 7/24 olarak hem gece hem gündüz operasyonlarında orman yangınlarıyla mücadelede çok aktif şekilde rol alıyor. Yıllardır ülkemizde kullanılan Mi 8 helikopterleri ülkemizdeki bütün yangınlaramızda görev alıyor. Hem sabah hem akşam olmak üzere. Görev süresi diye bir şey olmayıp sadece ekip değişikliği yapılıp yakıt aktarılıp tekrardan bütün o orman yangınlarında ve yangınlarımızda çalışma yetkisine sahip bir helikopterdir.” diye konuştu. 

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete