Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaÇevreİzmir'de turistik bölgelerin sit derecesi düşürülüyor, yapılaşmanın önü açılıyor

İzmir’de turistik bölgelerin sit derecesi düşürülüyor, yapılaşmanın önü açılıyor

İzmir’in birçok ilçesinde özellikle turistik bölgelerde yapılan plan ve sit değişiklikleriyle yeni yapılaşmaların önü açılıyor.

Urla İskele Mahallesi

Urla İskele Mahallesi | Harita: TKG

İzmir’in birçok ilçesinde son dönemde gündeme gelen sit değişiklikleri yeni yapılaşmanın yolunu açıyor. Özellikle turistik bölgelerde yapılan plan ve sit değişiklikleri kaygı verici hal aldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi geçtiğimiz yıl, Urla İskele Mahallesi’nde plan değişikliği yaparak 1. derece arkeolojik sit alanını 3. derece olarak tescil etmişti. Tescil işlemi “Urla’daki arkeolojik alanlar imara mı açılıyor” sorusunu gündeme getirmişti. Plan değişikliğinin ardından 34 bin metrekarelik alanda imar değişikliği önerisi kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yağcılar Köyü’nde; Çevre, Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanlığı da Özbek Köyü’nde yaptığı değişiklikler ile yapılaşmanın yolunu açtı.

DEĞİRMENTEPE’DE SİT DERECESİ DEĞİŞTİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Urla Yağcılar Köyü civarındaki 1. derece arkeolojik sit alanını 3. derece sit alanına çevirdi. Bir kısmı özel mülkiyet içinde yer alan bölge 1995 yılında 1. derece sit alanı ilan edilmişti. Derecesi değiştirilen alanda havuzlu villaların olması dikkat çekiyor.

Koruma Kurulunun, 1. derece arkeolojik sit alanı içinde bulunan Değirmentepe’nin yüzey buluntuları ve topografik yapısı nedeniyle “höyük özelliği göstermediği” ifade edilen kararında, tepenin etrafında düşük düzeyde buluntular olduğu belirtildi. Kararda 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan tapu kayıtlarına şerh düşülmesine hükmedildi.

ÖZBEK’TE DE YAPILAŞMA HIZLANACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının “İzmir ve Manisa İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” çerçevesinde, 2014 yılında yeni bir sit haritası oluşturuldu.

Son kararla birlikte ise 1995 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Özbek’teki alan, birinci derece doğal sit alanından “2. derece doğal sit nitelikli doğal koruma alanı”na ve “3. derece doğal sit sürdürülebilir koruma kontrollü kullanım alanı”na çevrildi.

Bakanlığın yaptığı sit değişikliği kararına bir aylık askıda bekleme süresince itiraz yolu açık olacak.

TURİZM VE KONUT “YATIRIMLARININ” ÖNÜ AÇILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2012 yılında yönetmelik değişikliğiyle birlikte sit tanımlamasını değiştirmişti. Değişiklikle birlikte birçok bölgenin sit derecesi düşürülmeye başlanmıştı. Sit derecesi düşürülen bölgelerde yapılaşmanın yolu açılmıştı.

İzmir’in turistik ilçelerinde yapılan değişiklikler de turizm ve konut “yatırımlarının” önünü açacağı endişesine sebep oldu.

KAYNAK : https://www.evrensel.net/haber/498208/izmirde-turistik-bolgelerin-sit-derecesi-dusuruluyor-yapilasmanin-onu-aciliyor

HABER : BÜLENT ÖZGEN

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments