Home Çevre Türkiye Çevre Haftası “Hepimizin Bir Dünyası Var” Temasıyla Kutlanacak!

Türkiye Çevre Haftası “Hepimizin Bir Dünyası Var” Temasıyla Kutlanacak!

0
48

Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ; Çevre bilincinin artırılması amacıyla, 1972 yılından bu yana dünya genelinde kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü, Türkiye’de de geniş kapsamlı olarak kutlanacak. 21 Mayıs 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan genelgeyle ilan edilen Türkiye Çevre Haftası, bu yıl 5-9 Haziran tarihleri arasında 81 ilde çeşitli faaliyetlerle kutlanacağı bildirilmiştir.

2024 yılı Çevre Haftasının teması “Hepimizin Bir Dünyası Var” olarak belirlenmiştir.

Türkiye Çevre Haftasına İlişkin Usul ve Esaslar yayımlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri koordinesinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler, eğitim kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, sektör temsilcileri, sanayiciler, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının etkileşimli katılımıyla gerçekleştirilecek.

Hafta boyunca gerçekleştirilecek faaliyetler kamu kurumları, belediyeler, sanayiciler, sektör temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılacak. Açılış programında sıfır atık uygulamalarına, çölleşme ve erozyonla mücadeleye dikkat çekilecek. Çeşitli atölye çalışmaları, sergiler, yarışmalar, konferanslar, tiyatrolar ve piknikler gibi aktivitelerle özellikle çocuklar ve gençlerin ilgisi çekilecek.

Sıfır Atık İyi Uygulama Örnekleri ve Ziyaretler

81 ilde, sıfır atık iyi uygulama örneklerinin tanıtılması amacıyla atık getirme merkezleri, toplama-ayırma tesisleri ve geri dönüşüm tesislerine ziyaretler düzenlenecek. Ayrıca kıyı illerinde mavi bayraklı marinalar ve tekneler gibi sıfır atık mavi uygulamalarının inceleneceği ziyaretler gerçekleştirilecek.

Sıfır Atık ve Sıfır Atık Mavi Atölyeleri

Çocuklar ve ailelerin katılımıyla sıfır atık atölyeleri düzenlenecek. Bu atölyelerde takas uygulamaları, tamir-bakım, tekrar kullanım, kompost ve ileri dönüşüm aktiviteleri yer alacak. Deniz çöpleri, deniz ve deniz canlılarına etkileri ve iklim değişikliğinin denizler üzerindeki etkileri de işlenecek.

Geri Kazanılabilir Atık Toplama Kampanyaları

81 ilde düzenlenecek atık toplama kampanyaları ile halk sıfır atık konusunda bilgilendirilecek. Atık getirme merkezlerine, toplama-ayırma tesislerine ve geri dönüşüm tesislerine ziyaretler düzenlenecek.

Fidan Dikimi ve Tabiat Varlıklarının Tanıtılması

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında fidan dikimi gerçekleştirilecek. Öğrenciler ve vatandaşlar, belirlenen alanlarda fidan dikecek. Anıt ağaçlar ve tescilli mağaralar gibi doğal varlıkların tanıtılması sağlanacak.

Sıfır Atık ve Sıfır Atık Mavi Yaklaşımı Seminerleri

81 ilde düzenlenecek seminerler, eğitimler ve paneller ile çocuklar ve gençlere çevre bilinci kazandırılacak. İklim değişikliği, çölleşme, kuraklık ve sıfır atık konularında bilgilendirici oturumlar yapılacak.

Temiz Hava İçin Otomobilsiz Bir Gün

Motorlu taşıt kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması amacıyla bir gün boyunca trafiğe kapalı alanlar oluşturularak bisiklet ve e-skuter gibi mikromobilite araçların kullanımı teşvik edilecek. 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü kutlanacak.

Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik

Sanayi tesislerinde temiz üretim teknolojilerinin kullanımı artırılarak çevre kirliliğinin kaynağında azaltılması hedeflenecek. Temiz üretim teknolojileri, enerji ve kaynak verimliliği ve sürdürülebilirlik kavramları çocuklara yönelik atölyelerle desteklenecek.

Deniz ve Kıyı Temizliği

Denizlerin ve kıyıların korunmasına yönelik olarak, kıyı şehirlerinde sahil kesimlerinde ve denize kıyısı olmayan şehirlerde bisiklet turları ve deniz çöpü avı faaliyetleri düzenlenecek. Çevre gönüllüsü dalgıçlar tarafından deniz altı kirliliğine dikkat çekmek amacıyla dalışlar gerçekleştirilecek.