Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaÇevreZeytin ağacını kesenlere ceza

Zeytin ağacını kesenlere ceza

Balıkesir’in Edremit ilçesinde 10 dönümlük arazideki 150 zeytin ağacının kesilmesi üzerine ilçe tarım ve orman müdürlüğü yetkililerince tarla sahibi hakkında tutanak tutularak ağaç başı 200 lira idari para cezası uygulandı. 

Edremit Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz Diker, oda binasında gazetecilere yaptığı açıklamada zeytin ağacını kesenlere ağaç başı 200 lira idari para cezası uygulandığını hatırlatarak bu rakamların çok düşük olduğunu ve caydırıcılığı olmadığını söyledi.

Cezaların caydırıcı olabilmesi için yeniden güncellenerek zeytin ağacı kesenlere daha yüksek rakamlarda idari para cezası kesilmesi gerektiğini savunan Diker, “Zeytinlikleri parasıyla satın alanlar ağalar kendisinin olduğunu zannediyor. Ancak bu ağaçların sadece bizler bekçisiyiz. Her ne kadar bu zeytinlik bahçeler bizim olsa bile biz sadece bunların bekçisiyiz. Bunlar kanunla korunuyor. Ancak bu kanunla korunan zeytinliklerimizdeki zeytin ağaçlarını kesenlere kesilen cezalar yeterince yüksek değil. Dolayısıyla bu rakamlar düşük kaldığı için bu rakamlar üzerinden herkes zeytin ağaçlarını kesiyor ve bunun cezasını sonra öderim şeklinde düşünüyor.” dedi.

Yetkililerden. zeytin ağaçlarına kıyan insanlara da bir insana kıyıyormuş şeklinde düşünülerek cezaların arttırılmasını istediğini ifade eden Diker: “Kesinlikle bu ağaçlara verilen büyük cezalardan sonra bu şekilde kıyımlara son verileceğine inanıyorum. Şu anda devletin vermiş olduğu ağaç başına ceza 200 lira civarında. Bunu da kesen kişi peşin ödediği zaman yüzde 25 indirimi var. Bu yüzde 25 indirimden dolayı bu cezalar caydırıcılığını kaybetmiş oluyor. Dolayısıyla insanlar bu cezayı öderim ben bu ağacı da keserim şeklinde bir düşünce yapısıyla hareket ediyorlar.” diye konuştu.

Zeytin ağaçlarının satışı esnasında ziraat odası olarak rayiç bedel belirlediklerini kaydeden Diker şöyle devam etti: “100 yaşına kadar olan bir zeytin ağacının  yetiştirme bedeli olarak bin ile bin 200 lira civarında bir bedel belirliyoruz ziraat odası olarak. Bunların cezalarının ancak bu rakamlara çıkarıldığı zaman ben inanıyorum ki gerçekten bu ağaçlar yerinde korunacaktır. Bölgenin bu talanına da dur diyeceğine inanıyorum. 2020 yılı içerisinde bu bölgede 56 kişi zeytin ağaçlarına kıyım yapmış. Bu 56 kişiye ağaç başına 200 lira ceza kesilmiş. Bu cezalar 15 gün içerisinde ödendiğinde bu cezalar yüzde 25 indirime girmiş ve 168 bin lira toplamda ceza kesmişiz. Ancak bu cezaları yeterli olarak görmüyorum. Cezaların bir an önce caydırıcı olacak şekilde yüksek rakamlarda tutulduğu zaman caydırıcılığının olacağına inanıyorum.”

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments