Cuma, Temmuz 26, 2024
Ana SayfaÇevreEski ve Yeni Binanız İçin Uygun Fiyata Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Aldınız...

Eski ve Yeni Binanız İçin Uygun Fiyata Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Aldınız mı?

1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapılan binalarda zorunlu olarak alınan Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin mevcut (eski) binalar için de 01 Ocak 2020 tarihine kadar alınması gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Hakkında Bilgilendirme

binalarda-enerji-kimlik-belgesi-ekb

Tüketicilerin enerji tüketimi az olan elektrikli ve elektronik eşyalara olan talebinin artması, beyaz eşyalardaki enerji sınıflarının anlamlarını öğrenmesi ve dikkate almasıyla beyaz eşya üreticilerini de bu konuda rekabet eder bir hale getirmiştir.

Günümüzde tüketiciler olarak beyaz eşyada enerji verimliliğinin öneminin artık bilincine vardık. Fakat yılların birikimleri ile aldığımız, kredi çekerek borç alarak aldığımız konutlarımızda ise günümüzde henüz yeterli bilinci sağlayamadık.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının Avrupa Birliği (AB) uyum süreci kapsamında yürürlüğe koyduğu bu kanun, beyaz eşyalarda gördüğümüz enerji verimliliği sınıfına benzer bir sistemi eski (mevcut ) ve yeni binalar içinde zorunlu hale getirmiştir. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalar için yürürlüğe giren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihine kadar mevcut binalar için de zorunlu hale gelmiştir.

(Eski) Mevcut Binalarda Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeyetkisi Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nce verilen (EVD ) Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerindedir.

Yeni Binalarda Enerji Kimlik Belgesi için düzenleme yetkisi ise meslek odalarından alınmış olan Serbest Müşavir Mühendis belgesine sahip olan mühendislik bürolarında ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi‘nce yetki verilen ( EVD ) Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri’ndedir.

Enerji Kimlik Belgesi’nin ayrıntısına geçmeden çok sık karşılaşılan bir yanlış anlaşılmanın da şimdiden önüne geçelim… Enerji denilince akla sadece elektrik enerjisi gelmemelidir. Örnek verilirse; binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık %85’i ısıtma ve soğutma için harcanırken elektrik enerjisi bunda çok küçük bir paya sahip olmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Detayları
ekb-enerji-kimlik-belgesi

Enerji kimlik belgesi, binaların enerji tüketimi ve sera gazı salınımını A ile G arasında sınıflandırmaktadır. Bir binanın enerji sınıfı mevcut bina için hesaplanan tüketim değerleri ile aynı binanın, aynı yerde yasalarda belirtilen asgari şartlarda imal edilmesi durumunda oluşacak tüketim değerlerinin birbirine oranlanmasıyla belirlenmektedir.

Asgari şartları sağlayan enerji kimlik belgesi bina enerji sınıfı endeksinde 100 puan alacak iken daha verimli binalarda bu rakam düşmekte, daha verimsiz binalarda da artış göstermektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Alma Zorunluluğu

Yeni binalar için 2011 tarihinde başlayan enerji kimlik belgesi uygulaması, 01 Ocak 2020 tarihine kadar eski ( mevcut ) binalar için de yürürlüğe girmiş olup Enerji Kimlik Belgesi olmayan bina ve dairelerin alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamayacaktır. Her bina için bu belge alındığında tıpkı beyaz eşyadaki gibi binaların enerji sınıfları da tüketiciler için bir değerlendirme kriteri haline gelecektir.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Enerji Kimlik Belgesi, yeni ve ( eski ) mevcut binalar için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş, bünyesinde enerji kimlik belgesi uzmanı istihdam eden (EVD) Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenlenerek verilmektedir. Enerji Kimlik Belgesi’nin binanın tamamına yönelik hazırlanması şarttır. Ayrıca isteğe bağlı olarak kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı da hazırlanabilmektedir.

10 yıl geçerli olan enerji kimlik belgesinin bir suretinin, her tür alım-satım ve kiralama işleminde karşı tarafa verilmesi zorunlu olacaktır.

Mevcut Binaların Enerji Sınıfında İyileştirme Enerji Kimlik Belgesi Alırken Öncesi ve Sonrasında Nasıl Yapılır?

Enerji Kimlik Belgenizi hazırlayan şirket belgenin ekinde enerji sınıfını iyileştirmek için önerilerini de paylaşacaktır, fakat bu iyileştirmeleri yaptırdıktan sonra binanın tekrar değerlendirilmesi gerekecektir. Bu aşamaya gelmeden önce ise neler yapılabileceğini incelediğimizde;

– Eski ahşap doğramalarınızı Low-e veya solar low-e kaplamalı yalıtım camı ürünleri ile değiştirmek
– Eski ve verimsiz ısıtma/soğutma sistemlerinizi verimli yeni cihazlarla değiştirmek
– Aydınlatma armatürlerinizi enerji verimli ampüllerle değiştirmek
– Tesisat ve vanalarınıza yalıtım sağlayarak
– Rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak
– Isı pompası, kojenerasyon ve mikrokojenerasyon sistemleri kullanarak

enerji sınıfının iyileşmesine ciddi katkılar sağlanmaktadır.

Yeni Daire Alacakların Dikkatine!

Kullanım olarak düşündüğümüzde tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi enerji verimli bir binanın ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksek olsa da işletme maliyetleri kısa sürede kendisini amorti edecektir. Mevcut binalara yapılacak iyileştirmeler de 3-5 yıl içinde harcanan parayı çıkararak kendini amorti etmektedir.

Yatırım anlamında düşündüğümüzde binanın enerji kimlik belgesi’nde yer alan enerji sınıfı dairenizin değerine de etki edecektir. D enerji sınıfında bir binadaki daireniz, yanıbaşında yer alan B enerji sınıfındaki kadar değerli olmayacak ve para etmeyecektir. Bu nedenle yeni daire alırken enerji kimlik belgesi’nde yer alan enerji sınıfına dikkat edilmeli, mevcut binanın değerinin düşmesi istenmiyorsa gereken iyileştirmelerinde yapılması gerekli ve zorunludur.

Gerçek Enerji Kimlik Belgesi İle Sahte Olanı Nasıl Birbirinden Ayırt Edebiliriz?

Size verilen Enerji Kimlik Belgesi’nin geçerliliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Enerji Kimlik Belgesi sorgulama ekranı’ndan kontrol edebilirsiniz.

KAYNAK : https://www.enerjigazetesi.ist/eski-ve-yeni-binalarda-uygun-fiyata-enerji-kimlik-belgesi-ekb-alma-zorunlulugu/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+enerjigazetesi+%28Enerji+Gazetesi+-+G%C3%BCncel+Haber+B%C3%BClteni%29

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments