Bölgede önceki yıllarda üreticinin satamadığı için elinde kalan ve dere kenarlarına dökülerek hayvan yemi yapılan düşük kalite mandalina da narda olduğu gibi ekonomiye kazandırılıyor.
Üreticiler, yıllık ortalama üretimi 30 bin ton olan mandalinanın iyi kalite olanlarını Havran Sebze ve Meyve Hali’nde toptan kilogramı 2,5 liradan satıyor.
Bu miktarın, kalitesi ikinci sınıf yaklaşık 10 bin tonu ise meyve suyu fabrikalarına kilogramı 80 kuruştan veriliyor.
Havran Meyve ve Sebzeciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hançer, yaptığı açıklamada bu sene mandalinada verimli bir yıl olduğunu, tat oranı, kalite ve tane bakımından güzel bir yıl yaşandığını söyledi.
Üreticinin fiyatlardan memnun olduğunu belirten Hançer, “Bu sene ikinci kalite dediğimiz takoz mandalinalarımızı değerlendirme fırsatı yakaladık. Narda başladık, şimdi de takoz tabir ettiğimiz mandalinanın ikinci kalitesinde meyve suyu fabrikalarına gönderiyoruz. Bir nebze de olsa üreticimize bu da ekonomik bir destek oluyor.” dedi
Yıllardır ikinci kalite mandalinaların çay boylarına döktüğünü hatırlatan Hançer şunları söyledi: “Bu yıl narla başlayıp mandalina sezonunda da ikinci kalite malımızı meyve suyu fabrikalarına gönderiyoruz. Bu da bizim Havran üreticisine ekonomik olarak da katkı sağlıyor hem de rabbimin vermiş olduğu nimetlere şükreder derecede yeniden piyasaya kazandırmanın ayrıca bir mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımız bu konuda, üreticimiz bu konuda memnun. doğal olarak hem birinci kalitenin fiyatlarından hem de takoz diye tabir ettiğimiz mandalinanın fiyatlarından da memnun.”
200 bin mandalina ağacının bulunduğu ilçede yıllık 30 bin ton civarında rekolte olduğunu kaydeden Hançer, önceki yıllarda 150 kilo mahsul veren bir mandalina ağacının bu sene 300- 400 kilo ürün verdiğini bunun da yüzleri güldürdüğünü ifade etti.
İlçede sebze halinde komisyonculuk yapan Güven Alpsu,”Takoz olarak tabir edilen ikinci kalite ürünler meyve suyu fabrikalarına mandalina suyu olarak, kompozite olarak yani hoşaf dediğimiz bizim bu şekilde değerlendirmek amaçlı gönderiliyor. Sıkma fabrikalarına gönderiliyor. Ürünümüz bu şekilde değerleniyor. Belli bir ölçüde iyi mallarda halkın tüketimine sunuluyor.” diye konuştu.
Mandalina hasadında yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) nedeniyle çalışmakta zorlandıklarını dile getiren üretici Mücahit Oluk da şunları söyledi: “Takoz olarak bilinen ikinci kalite mahsulleri daha önce hayvanların önüne döküyorduk. Şu an meyve suyu fabrikaları geldi. Alıp değerlendiriyorlar şu anda. Ondan dolayı da ayrıca mutluyuz. Kazdağları’nın eteğinde Havran’ın mandalinası gerçekten doğasıyla, havasıyla çok güzel bir meyve.”
Üretici mandalinanın suyundan da kazanıyor
– Yılda ortalama 30 bin ton mandalina rekoltesine sahip Balıkesir’in Havran ilçesinde önceki yıllarda çöpe giden üçte bir civarındaki ikinci sınıf ürün, esnaf odasının girişimiyle meyve suyu fabrikalarına satılıyor
– Havran Meyve ve Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Murat Hançer:
– “Narda başladık, şimdi de mandalinanın ikinci kalite olanlarını meyve suyu fabrikalarına gönderiyoruz. Bir nebze de olsa üreticimize ekonomik katkı oluyor”
BALIKESİR (AA) – HAKAN FİRİK – Balıkesir’in Havran ilçesinde üretilen mandalinada “takoz” olarak tabir edilen ikinci sınıf kalite mahsul, esnaf odasının girişimiyle meyve suyu fabrikalarına satılmaya başlandı.
Bölgede önceki yıllarda üreticinin satamadığı için elinde kalan ve dere kenarlarına dökülerek hayvan yemi yapılan düşük kalite mandalina da narda olduğu gibi ekonomiye kazandırılıyor.
Üreticiler, yıllık ortalama üretimi 30 bin ton olan mandalinanın iyi kalite olanlarını Havran Sebze ve Meyve Hali’nde toptan kilogramı 2,5 liradan satıyor.
Bu miktarın, kalitesi ikinci sınıf yaklaşık 10 bin tonu ise meyve suyu fabrikalarına kilogramı 80 kuruştan veriliyor.
Havran Meyve ve Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Murat Hançer, AA muhabirine, tat, kalite ve üretim miktarı bakımından mandalinada verimli bir yıl geçirdiklerini söyledi.
İlçede 200 bin civarında mandalina ağacının bulunduğunu belirten Hançer, önceki yıllarda 150 kilogram mahsul veren bir ağaçtan bu sene 300-400 kilogram ürün aldıklarını bildirdi.
Hançer, “Bu sene ikinci kalite dediğimiz takoz mandalinalarımızı değerlendirme fırsatı yakaladık. Narda başladık, şimdi de mandalinanın ikinci kalite olanlarını meyve suyu fabrikalarına gönderiyoruz. Bir nebze de olsa üreticimize ekonomik katkı oluyor.” dedi.
– Fiyatlar üreticinin yüzünü güldürüyor
Yıllarca ikinci sınıf mandalinaların çay boylarına döküldüğünü dile getiren Hançer, bu ürünleri ekonomiye kazandırmak için çalışma başlattıklarını anlattı.
Üreticilerin bu ürünleri meyve suyu fabrikalarına gönderdiğini aktaran Hançer, “Bu da hem bizim Havran üreticisine ekonomik olarak katkı sağlıyor hem de Rabbimin vermiş olduğu nimetlere şükreder derecede yeniden piyasaya kazandırmanın ayrıca bir mutluluğunu yaşıyoruz. Üreticimiz hem birinci kalitenin hem de takoz tabir ettiğimiz mandalinanın fiyatlarından memnun.” ifadelerini kullandı.
Sebze halinde komisyonculuk yapan Güven Alpsu da meyve suyu fabrikalarına gönderilen mandalinanın, sıkma işlemine tabi tutularak değerlendirildiği bilgisini verdi.
Üretici Mücahit Oluk ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zorlandıkları bir hasat dönemi geçirdiklerini belirterek, “İkinci kalite mahsulleri daha önce hayvanların önüne döküyorduk. Şu an meyve suyu fabrikaları geldi. Alıp değerlendiriyorlar. Ondan dolayı da ayrıca mutluyuz. Kazdağları’nın eteğinde, Havran’ın mandalinası gerçekten doğasıyla, havasıyla çok güzel bir meyve.” diye konuştu.