Zeytincilerin “yuvarlama” mesaisi

Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Balıkesir'in Edremit ilçesinde, atadan kalma "yuvarlama" yöntemiyle sofralık zeytinlerin tenekelerde hazırlanmasına başlandı.

0
575

Güre Mahallesi’ndeki bir zeytin ve zeytinyağı tesisinin genel koordinatörü Ziraat Mühendisi Murat Küçükçakır, bu sofralık zeytin çeşidinin “teneke çevirme” olarak da bilindiğini söyledi.

Farklı zeytin çeşitlerinden de yuvarlama yapıldığını ancak Edremit ve Ayvalık yağlık tipi zeytinler kadar lezzetli olmadığını belirten Küçükçakır, “Bu, siyah zeytinin natürel işlenebilecek en basit şeklidir.” dedi.

Küçükçakır, tenekelerin içine sadece belli miktarda zeytinyağı, sirke ve tuz konulduğunu, başka bir katkı maddesi kullanılmadığını anlattı.

Yaklaşık 6 ay süren fermantasyon süreci sonunda ürünün satışa sunulduğunu dile getiren Küçükçakır, bu zeytinin kendine has tadı, kokusu olduğunu sözlerine ekledi.

Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker ise bölgeye yeterince yağış düşmemesinden dolayı rekolte bakımından sıkıntı yaşadıklarını bildirdi.

Körfezde 139 bin ton civarında zeytin üretildiğini hesapladıklarını aktaran Diker, “Bunun 12-13 bin tonu yemekliğe ayrılıyor. Kalan zeytinden de 20 bin ton zeytinyağı üretileceğini tahmin ediyoruz.” diye konuştu.

Ata’dan kalma yöntemle “Yuvarlama” yapıyorlar

Edremit Körfezi’nde Ata’dan kalma yöntemle teneke içinde yuvarlama adı verilen sofralık siyah zeytin üretimine başlandı. Tenekelerin içerisine sadece belli miktarda zeytinyağı, sirke ve tuz koyularak yaklaşık 6 ay süren bir fermantasyon süreci sonunda siyah zeytinin sofralardaki yerini alacak.

BALIKESİR (AA) – Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretiminin gerçekleştirildiği Edremit Körfezi’nde ki tesislerde bugünlerde hareketlilik yaşanıyor. 130 bin ton zeytin rekoltesi beklenen Edremit Körfezi’nde üretilen zeytinlerin 13 bin tonu sofralık olarak ayrılıyor.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan zeytin işleme tesislerinde sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan “Yuvarlama” siyah zeytinler Ata’dan kalma yöntemlerle sofralara gelmek üzere hazırlanıyor.

Güre Mahallesinde bulunan bir zeytin ve zeytinyağı tesisinin genel koordinatörü ziraat mühendisi Murat Küçükçakır, Teneke çevirme olarak tabir edilen türün Edremit Yağlık veya Ayvalık Yağlık olarak nitelendirilen çeşitlerinden yapıldığını bildirdi.

Farklı zeytin çeşitlerinden de teneke yuvarlama yapıldığını ancak Edremit ve Ayvalık Yağlık tipi zeytinler kadar lezzetli olmadığını ifade eden Küçükçakır: “Firmamızca çok eski bir usul olan teneke çevirme usulü atalarımızdan öğrendiğimiz şekilde devam etmektedir. Bu sistemde gelişen teknolojiyle birlikte başka firmalarca plastik bidonlarda farklı alternatifler kullanılmasına rağmen firmamızca teneke ile işleme şekline devam etmektedir. Bu siyah zeytinin natürel işlenebilecek en basit şeklidir. ” dedi.

Tenekelerin içerisine sadece belli miktarda zeytinyağı, sirke ve tuz koyulduğunu, başka bir katkı maddesi kullanılmadığını  belirten Küçükçakır: yaklaşık olarak 6 ay süren bir fermantasyon süreci sonucunda siyah zeytinin sofralarla buluştuğunu, kendine has tadı, kokusu olan bir ürün olduğunu kaydetti.

Edremit Körfezinde 133 bin ton bu yıl zeytin rekoltesi hedeflendiğini, bunun 13 bin tonunun sofralık zeytin olarak ayrıldığını dile getiren Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker de şunları söyledi: “Havaların yağış almamasından dolayı, kurak geçmesinden dolayı rekoltede biraz sıkıntımız var. Edremit Körfezi’nde 139 bin ton civarında zeytin üretimimiz olduğunu hesaplıyoruz. Bunun 12- 13 bin tonu yemekliğe ayrılıyor ve geriye kalan zeytinden de 20 bin ton zeytinyağımız tahmin edilmektedir.”