Kocaeli’nin Körfez ilçesinde yapılacak sülfürik asit üretim tesisi için bölgede yaşayan yurttaşların görüşünün alınacağı toplantı öncesi “projeye hayır” çağrısı yapıldı.
Körfez | Fotoğraf:
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde yapılmak istenen sülfürik asit tesisi için 21 Nisan Çarşamba günü ÇED toplantısı yapılacak. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına katılım çağrısı yapan Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği, TMMOB Kocaeli İKK ve Emek Partisi tesise dair görüşlerini açıkladı.
YILLIK 200 BİN TON SÜLFÜRİK ASİT!
İzmit Körfezi’nin etrafını akaryakıt ve kimyasal tanklarla çevrilmiş durumdayken bunlara yenileri eklenmeye çalışılıyor. Bu sefer Modül Enerji tarafından Körfez’e sülfürik asit üretim tesisi kurulmak isteniyor. Körfez’in Yarımca Mahallesi’nde, Kabakoz mevkiinde yer alması planlanan tesisin, 13 bin 346 metrekarelik alan üzerinde faaliyet göstereceği planlanıyor.
14 ayda tamamlanması düşünülen tesiste, yıllık 200 bin ton sülfürik asit üretimi planlanılıyor. Projenin toplam maliyeti ise 74 milyon 196 bin lira olarak açıklandı. Yapımı planlanan tesisle ilgili hazırlanan proje, Kocaeli Valiliği’ne sunuldu ve proje ile ilgili ÇED süreci başladı. ÇED Toplantısı, 21 Nisan Çarşamba günü saat 11.00’de Körfez Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde yapılacak.
“EVET DEMEK İNSANLIĞA İHANET”
Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı, konuya dair yaptığı açıklamada, “Bu projeye evet demek, nesillerimize ve dahası insanlığa karşı işlenecek bir ekolojik suç, ihanet olacaktır” dedi. Bu tesisin gelecekte geri dönülmez olumsuz etkilere sebep olacağını belirten Fidancı, “İlçemiz sanayinin yoğun yıkıcı etkisi altında değilmiş gibi, mevcut risklerimize bir de Sülfürik Asit Tesisi eklenmek istenmektedir.
Bizler sanayinin çevresel etkilerini birebir, üstelik çok acı bir şekilde yaşıyoruz. Şehrimizde, ilçemizde neredeyse her evde kanser, alerji, astım, KOAH, kalp hastası var… Bebeklerimiz türlü hastalık ve anomalilerle doğuyor. Sülfürik asidin hammaddesine, üretimi sırasında, baca çıkışında, çok küçük partiküllerine bile maruz kalınması halinde ise bu hastalıkların başlamasına, mevcutsa kötüleşmesine sebep olmaktadır.
Sülfürik asit, geniş alanda türlü olumsuz çevresel etkiye sahip, en saldırgan, aşındırıcı kimyasallardan biridir. Gelecekte, geri dönülemez olumsuz etkilerini şehrimizde tüm unsurlarıyla göstereceği açıktır” diye konuştu. ÇED toplantısına çağrı yapan Fidancı, “Şehrimizi yönetenler derhal sorumluluk almalı, henüz bu aşamada projeye hayır demelidir” dedi.
“HALK SAĞLIĞI VE DOĞAMIZ SÜLFÜRİK ASİTTEN DAHA DEĞERLİDİR”
TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri ve MMO Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi, yaptığı açıklamada ÇED toplantısının pandemi koşullarından yapılıyor olmasının, “Bu toplantı, pandemi kurallarında açıkça çifte standart uygulandığını gözler önüne sermektedir. ‘Halka yasak, sermayeye serbest” denilmektedir. Bu toplantı pandemi koşullarında değil, pandeminin kontrol altına alınmasını takiben yapılmalıdır” dedi
“TMMOB Kocaeli İKK olarak görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmamız kamusal sorumluluğumuzun gereğidir” diyen Kürekçi, ÇED Başvuru Dosyasının yanlış bilgilerle dolu ve eksik olduğunu söyledi. Yapılması planlanan projede, evlerin en yakın 500 metrede bulunacağından bahsedildiği halde yerleşim alanlarının 300 metrenin altında başladığını ifade eden Kürekçi, “Bu nedenle çevresel etkiler doğru bir biçimde incelenemez.
Bu mesafeye bağlı olarak yapılan gürültü hesapları da gerçeği yansıtmamaktadır. Raporun Ek-3.2 bölümünde, projenin ÇED Yönetmeliği EK-2’de değerlendirilmesi istendiği, bunun için 2 dilekçe verildiği görülmektedir. Bu çaplı bir projenin neden Bakanlıkça değil İl Müdürlüğünce değerlendirilmesi istenmiştir? “ÇED Gerekli Değildir” kararının alınmasının yeterli olacağı neye istinaden düşünülmüştür?” diye sordu.
“BOMBA TARLASINA SÜLFÜRİK ASİT TESİSİ!”
Proje alanı çevresinde rafineri, akaryakıt, LPG Depolama ve Dolum Tesislerinin bulunduğunu söyleyen Kürekçi, “Burası adeta bomba tarlalarının içinde yer almaktadır. Bu alanda, tesislere ait birçoğu basınçlı kap olan depolama tanklarının yanı sıra, yer altında adeta karınca yuvası gibi LPG ve akaryakıt boru tesisatları mevcutken üzerine Sülfürik Asit Tesisinin yapılacak olması tüyler ürperticidir.
28 Temmuz 2002 tarihinde bir LPG Tesisinde patlayan LPG Depolama Tankı sebebiyle yaşanan ölüm ve yaralanmalar unutulmamalıdır. Hatırlanacağı üzere o günlerde mevcuttaki tesislerin kaldırılması dahi konuşulmuşken bugün üzerine Sülfirik Asit Tesisinin yapılması çevrede bulunan insanlar başta olmak üzere Körfez İlçesi ve hatta Kocaeli ilinin geniş bir kesiminin can ve mal güvenliğini doğrudan ya da dolaylı etkileyebilecektir” dedi.
Olası depremin etkilerini de hatırlatan Kürekçi, “17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depremindeki ölüm ve yıkımların 4-5 gün süreliğine de olsa adeta önüne geçen, Türkiye ve Dünya medyasında çok önemli yer edinen, Körfez İlçesi halkının depremden önce kaçtığı TÜPRAŞ Yangını anlaşılan unutulmuş olacak ki, olası İstanbul Depremi ya da başka bir depremde yeni ölümlerin ve önemli çevre felaketlerinin yeni bir sebebi de düşünülen Sülfürik Asit Tesisi olabilecektir” diye konuştu.
Artık tüm projeler için “Sağlık Etki Değerlendirme”sinin de yapılması gerektiğini vurgulayan Kürekçi, “Yatırımlarda ÇED süreçlerinin tek başına yeterli olmadığı, her çevresel etkinin aslında tüm canlı sistemine etki edeceği gerçeğinden hareketle SED adını verebileceğimiz ‘Sağlık Etki Değerlendirme’ süreçlerinin de raporlandırılarak ilgili kurumların ve etkileyeceği kesimlerin görüşlerine sunulması, ‘canlı yaşamına saygı’nın bir zorunluluğudur. Sermayenin kar hırsından önce, insan ve diğer canlıların yaşamlarının savunulmasına dair yasal düzenlemelerin yapılması öncelikli talebimizdir” dedi.
EMEP: PROJE İNSAN SAĞLIĞINA VE DOĞAYA ZARARLIDIR
Emek Partisi (EMEP) Körfez İlçe Başkanı Adem Korkmaz, yaptığı açıklamada “Bu ve benzeri herhangi bir işletmeye müsaade edilmemesi yerel yönetimlerin görevidir” dedi. Buradan doğacak zararlardan başta yerel yönetim olmak üzere hükümet temsilcilerinin de sorumlu olduğunu söyleyen Korkmaz, “Halk arasında ‘Akü Asiti’ olarak bilinen Sülfürik asit, insana tek bir faydası yoktur. Kronik rahatsızlığı tetiklediği, görme kaybı yaşattığı, solunum güçlüğü çekilen insanlarda tahribatlara sebep olmaktadır.
Etkileri sadece insana değildir, bu asitten tüm canlılar zarar görmektedir. Taşınması ve etrafa saçılması durumda ise onarılamaz zararlara sebep olacaktır. Ortada yüzbinlerce yurttaşın yaşamı ve geleceği söz konusudur. Modül Enerji Yatırım firması kâr edecek, zengin olacak diye vatandaşın hayatı riske atılıyor” diye konuştu.
ÇED toplantısı öncesi Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt’ün Sülfürik Asit Üretim Tesisi kurmak isteyen Modül Enerji’nin sahibi Cenk Karaloğlu’nu ziyaret etmesini değerlendiren Korkmaz, “Bu ziyaret ‘manidar’ değildir. Ayrıca yerel yönetimin kimden taraf olacağının da fotoğrafıdır. Bu şirketten gelecek 3 kuruşluk vergi için yüzbinlerin değil gelecek kuşakların da sağlığı ve hayatı elinden alınıyor” dedi.
“1 MAYIS’I YASAKLAYANLAR ÇED TOPLANTISINA İZİN VERİYOR”
Pandemi gerekçesiyle Kocaeli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararları hatırlatan Korkmaz, “Valiliğin bu ÇED toplantısına müsaade etmesi ayrıca izaha muhtaçtır. Açıktır ki bu toplantı İçişleri Bakanlığının pandemi ile ilgili açıkladığı genelgeye aykırıdır. Salgın gerekçe gösterilerek işçi ve emekçilerin 1 Mayıs’ı yasaklayanlar, bir şirkete ÇED toplantı izni vermesi kabul edilemez. Yetkilileri bu sebeple de göreve çağırmak boynumuzun borcudur. Buradan soruyoruz Modül Enerji kamu kuruluşlarının üstünde bir yetkisi mi vardır? ÇED toplantısının yapılacağı saat 11 olarak duyuruldu.
Bu saat yıllardır çevre ve hava kirliliğinden nasibini almış, zarar görmüş belli yaş üstü vatandaşın katılmaması anlamına da gelmektedir. Salgın var, ölümler var ama bunlar şirketin umurunda değildir. Hayatımıza, çevremize, sağlığımıza sahip çıkmak için 21 Nisan Perşembe günü saat 11 de Körfez Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’ne tüm vatandaşları bekliyoruz. Amasız ve fakatsız Sülfürik Asit Üretim Tesisi istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
KAYNAK : https://www.evrensel.net/haber/431135/kocaelide-sulfurik-asit-uretim-tesisine-itiraz
HABER: BÜLENT ÖZGEN