Perşembe, Mart 28, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaEditörün SeçtikleriKAZDAĞI’NDA DOĞAYLA BAŞ BAŞA EĞİTİM

KAZDAĞI’NDA DOĞAYLA BAŞ BAŞA EĞİTİM

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Ayşe Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesince hazırlanan ve TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları tarafından desteklenen “Z Kuşağı Bilimle Doğaya Bağlanıyor” adlı projesi tamamlandı.

-

Yürütücülüğünü Ayşe Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Ferhat Baran’ın yaptığı projede Balıkesir ili ortaokullarından Z kuşağını temsilen seçilen 30 öğrenciye, Edremit Körfezi ve Kazdağları’ndaki doğal alanlarda, her biri kendi alanında uzman 25 eğitmen tarafından bilimsel içerikli 51 etkinlikle doğa ve çevre eğitimi verildi.

Sarmal programla tasarlanan ve üç tamamlayıcı bölümden oluşan projede ilk olarak doğanın işleyişini ve dilini öğrenen öğrenciler, ardından gündelik hayatta kullanılan malzameleri doğaya zarar vermeyecek şekilde tasarlayıp üretme fırsatı buldu.

Üçüncü ve son bölümde ise çevre sorunlarına çözüm üretmek için sorumluluk alan öğrenciler yaratıcılıklarını kullanarak ürünler tasarlayarak kendi deneyimleriyle doğanın bir parçası olduklarının bilincine vararak onu korumanın gerekliliğinin farkına vardı.

Proje yürütücüsü Ferhat Baran yaptığı açıklamada: “Eğitimlerimiz 4 günü doğada, 4 günü şehir merkezinde olmak üzere toplam 8 gün kapanış ile 9 gün sürüyor. Assos’da, Kazdağları içinde doğa eğitimi, doğanın içinde müzik ve resimle ilgili etkinlikler gerçekleştirdik. Doğl parfüm yapımı, ekolojik baskıi aroma terapi ve bio plastik doğaya az zarar veren plastik etkinliklerimiz var. Bu süreçten öğrencilerimizin çok faydalandığını ve çk mutlu olduğunu gördük. Z kuşağı diye adlandırdığımız bu kuşağı, teknoloji kuşağını teknolojiyi ve bilimi kullanarak doğayla birleştirmeye çalıştık ve bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum onların yüzündeki mutluluğu gördüğümüzde bunu çok net anlayabiliyoruz.” dedi.

Projede görev alan Umutcan Coşkun, “Bu yaptığımız etkinlik çok hoşuma gitti. Eğer seneye olursa ve yaşıtlarımı akpsayan şekilde yaş sınırlması getirilrse ben bu projeye girerim.” ifadesini kullandı.

Ege Derin Göller de, “Bu çok güzel bir projeydi, çok eğlenceliydi. Bir daha böyle proje olursa katılmayı düşünüyorum. Birçok yeni şey öğrendik. Kendimizi geliştirdik. Bir sürü farklı proje yaptık. Doğadaydık tüm bu projeyi yaparken. En azından şehirden biraz uzaklaşmış olduk.” diye konuştu.

Nursu Bahar Seyfi ise, “Şimdi de BAÇEM’deyiz. Benim zaten bitkilere, çiçeklerie ilgilerim var. O yüzden burası bence bu proje için çok güzel oldu. Z Kuşağını da gayet iyi temsil edeceğimiz bir proje oldu bence” şeklinde konuştu.  

Son olarak kapanış programına TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal video konferans yoluyla katılarak, doğa ve çevre bilincine sahip nesiller yetiştirilmesine vurgu  yapıp proje ekibine ve Z kuşağı temsilcilerine teşekkür etti.  

Kapanış prgramının sonunda öğrencilerin etkinliklerde ortaya çıkardıkları ürünlerin sergisi yapıldı.

Bu sergide; doğa dostu biyoplastikler, atık zeytinyağından sabunlar, doğadaki malzemelerle müzik aletleri, ekolojik baskılı kıyafetler, bitkilerden doğal parfümler, aromaterapi ürünleri, herbaryum örnekleri, renkli kuş sarayları, su arıtım modelleri, geri dönüşüm malzemeleriyle  sanat ürünleri, doğa dostu enerji modelleri, doğaya yazılan şiirler ve doğa resimleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören serginin ardından tüm öğrencilere proje ekibi tarafından “katılım belgeleri” verildi.

- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete