Cuma, Nisan 19, 2024
Semercioglu Zeytincilik
Ana SayfaÇevreYILAN HİKAYESİNE DÖNEN EDREMİT DEVLET HASTANESİ

YILAN HİKAYESİNE DÖNEN EDREMİT DEVLET HASTANESİ

!Şehir Plancısı Nevin Sayman, tam anlamıyla yılan hikayesine dönen Edremit Devlet Hastanesi’nin yeni binasının yapımı konusunda önemli noktalara parmak bastı.

Sayman sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamasında hastane yerinin neresi olması gerektiği ve nasıl yapılması konusunda çözüm yolları sundu.

Sayman’ın sosyal medya hesabındaki paylaşımı şöyle;

2014 yılından bu yana 708 km2’ lik koskoca alana sahip Edremit sınırları içinde uygun yer bulunamadığı için bir türlü karar verilemeyen Edremit Devlet Hastanesinin sonunda Bostancı kavşağının kuzeyine, mevcut hastanenin yakınına, Havran sınırının hemen bitişiğine yapılmasına karar kılındı.

Biraz daha kararsız kalsalardı sanırım Havran sınırına geçecekti Edremit Devlet Hastanesi!

Yeni yapılacak Hastanenin Daha önce Askeri Hastanenin bulunduğu yere yapılmasına karar verilmişti, sonra vazgeçildi.

Daha sonra Zeytinli Mahallesi’nde, Zeytinli Çayı mevkiinde, E-87 Karayolunun güneyinde yer alan alanın Hastane yeri olmasına karar verildi ve 2016 yılı Aralık ayı itibarıyla imar planı çalışmaları başlatıldı ve planlar meclisten geçti. Sonra ne oldu da buradan da vazgeçildi bilmiyorum. Ama rivayetlere göre (görüş yazısını görmedim çünkü) DSİ olumlu görüş vermemiş! İyi de kanun gereği plan yapılmadan önce, plan yapılacak alanla ilgili kurum/kuruluş görüşleri alınır, ona göre plan yapılır. Görüşler, plan meclisten geçtikten sonra mı geldi? Bu da enteresan!

Yine rivayetlere göre Zeytinli Mahallesi’nde, Zeytinli Çayı mevkiinde, E-87 Karayolunun güneyinde Hastane Alanı olarak meclis kararı alınıp da vazgeçilen alanın, plan değişikliği ile TİCARET ALANINA çevrileceği, AVM yapılacağı söyleniyor. O zaman DSİ, Hastane olursa olumsuz, Ticaret olursa olumlu görüş mü vermiş oluyor? DSİ gerçekten bu alana olumsuz görüş vermişse bu alana hiçbir şey yapılamayacak demektir.

Nedense (gerekçesini inanın bilmiyorum) bu alandan da vazgeçildi. Ve en sonunda Havran sınırının bitişiğinde, yerleşim yerlerine en uzak mesafeye, 1/100.000 Çevre Düzeni Planında Üniversite Alanı olarak işaretli bölgeye yapılmasına karar verildi. Bu arada yıl oldu 2021.

Edremit için büyük bir ihtiyaç olan Hastanenin olmasına herkes gibi ben de karşı değilim. Ancak yer seçimine bakınca;
1-Karar verilen bölge imardan tamamen kopuk ve Edremit’in en uç noktası,
2-Yapılacak hastaneye ulaşabilmek için yeni yollar açmak gerekecek,
3-Etrafında imar olmadığından en yakın imarlı yollara bağlanmak için en az 1km mesafelik alan içerisinde istimlaklar yapmak gerekecek,
4-Yol açmak için bir çok zeytin ağacı kesilecek,
5-Hastane alanı her ne kadar arsa vasfında görünse de içinde bulunan yüzlerce zeytin ağacı kesilecek,
6-Açılacak yolların etrafındaki Tarımsal Niteliği Korunacak Alan olarak plan kararı getirilmiş olan zeytinlikler imara girmek için şartları zorlayacak, belki de bu durum kaçak yapılaşmanın önünü açacak, güzelim zeytinlikler yok olup gidecek….

Yeni yapılan Hastanelerin Türkiye genelinde en büyük sıkıntısı şehirden uzak olması. Şimdi Edremit’te de aynı sıkıntıyla karşı karşıya kalacağız. Yapılacak olan hastanenin Küçükkuyu sınırından (Mıhlı çayından) mesafesi yaklaşık 40 km. Acil durumlarda saniyelerin bile çok önemi varken Narlı’dan gelecek ambulansın bu tarafik yoğunluğunda 40 km’yi ne kadar zamanda geleceğini varın siz hesaplayın. Normal hastaların dolmuşla gelme süresini ve gelene kadar yaşayacakları sıkıntıları düşünmek bile istemiyorum.

‘’Edremit Devlet Hastanesinin yeri neresi olmalıydı?’’ düşüncesiyle, tüm bu sıkıntıları, 1/100.000 Çevre Düzeni Planını ve arazi kullanım kararlarını dikkate alarak yaptığım çalışmada, Kızılkeçili kavşağıyla, Zeytinli kavşağı arasında, E-87 Karayoluna (Çanakkale-Balıkesir yolu) ve eski Akçay-Zeytinli yoluna cepheli olan alanda olmalıydı kararına vardım.

Neden mi?
1-1/100.000 Çevre Düzeni Planında bu bölge tamamen imarın içinde,
2-İki kavşak ve E-87 karayolu ile eski Akçay-Zeytinli yolu arasında yer alan alanın ulaşım ve yol sıkıntısı yok. Mevcut yolları var. Hastaneye ulaşmak için kilometrelerce yol açmak amacıyla zeytin ağaçlarını kesmeye de gerek yok.
3-Konum olarak daha orta noktada.
4-Yaklaşık 180.000m2 olan alanda mülkiyetin yaklaşık %55’i kurumlara ait. İhtiyaç olan yer tahsisi rahatlıkla çözülebilir durumda.

Acaba diyorum iş işten geçmeden bu tespitler ışığında yeniden mi bir değerlendirme yapılsa?

RELATED ARTICLES
- Advertisment - YURT LOJİSTİK Gazete

Most Popular

Recent Comments